Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
JURGOS VIRTUVĖ

Adžariškas chačapuris – lyg valtelė, jūra ir saulė

 
2017 06 13 15:01
Adžariškas chačapuris, patiektas viename iš Batumio restoranų. 
Adžariškas chačapuris, patiektas viename iš Batumio restoranų.  Rasos Pakalkienės nuotraukos

Teigiama, kad adžariškas chačapuris yra ypatingas ir nepanašus į kitus tokius patiekalus. Gruzijos Adžarijos regionas yra prie jūros, ten gyvena žvejai, tad nenuostabu, kad tenykščio chačapurio forma primena valtelę, o įdaras, pasak legendos, simbolizuoja jūrą ir saulę.

Apie adžarišką chačapurį viešnagės Gruzijoje metu LŽ pasakojo per kelionę lydėjęs „Baltic House in Georgia“ vadovas Iva Gruzinskij. Pasak jo, žodis „chačapuris“ yra sudarytas iš dviejų gruziniškų žodžių, reiškiančių varškę ir duoną. Lyg varškės duona. Tačiau dar yra senoviškas žodis, reiškiantis svečią. Tada reikšmė – duona svečiams. „Jei svečiuojatės kalnuose esančiuose namuose, pirmas dalykas, ką daro šeimininkė, – kepa chačapurį, – teigė gruzinas. – Kiekviena šeimininkė gamina savaip. Koks bus chačapuris, priklauso nuo jos rankų – kaip gamina tešlą ir taip toliau.“

Pasak I. Gruzinskij, chačapuriui reikia tešlos, kuri gaminama iš miltų ir vandens. Paskaninama druska bei cukrumi, įdedama mielių. Tešla minkoma ir formuojamas kamuolys. Tada ji uždengiama ir paliekama, kol gražiai iškyla. Po to tešla dalijama į lygias dalis, kurios iškočiojamos. Formuojami laiveliai, įspaudžiant įdubimą viduryje ir užsukant kraštus. Į juos dedamas gruziniškas sūris ar varškė. Tada kepama krosnyje. „Kepimo laikas priklauso nuo krosnies karštumo. Paprastai tai trunka apie septynias minutes“, – teigė gruzinas.

Kai chačapuris iškepa, į vidų įmušamas žalio kiaušinio trynys, uždedama keletas gabaliukų sviesto. Valgančiajam patariama kiaušinį sumaišyti su varške, tą mišinį išstumdant iki „laivelio“ kraštų. Chačapurį siūloma valgyti rankomis, atplėšiant po gabalėlį, pradėjus nuo kraštų, galiausiai likęs „laivelio dugnas“ susukamas į tūtelę ir suvalgomas.

Vis dėlto restoranuose prie chačapurio duodamas peilis ir šakutė. Taip buvo ir Batumio restorane, kuriame teko stebėti, kaip gaminamas šis adžariškas patiekalas, bei juo vaišintis. Teigiama, kad šiame mieste gaminami patys skaniausi chačapuriai.

Kaip sakė I. Gruzinskij, adžariškas chačapuris dažnai valgomas pusryčiams. Mat šis patiekalas yra skanus ir sotus. „Gaminamas greitai, o ir vaikai labai mėgsta“, – teigė gruzinas. Šiuolaikiniuose namuose jis kepamas orkaitėse.

Siūlomos sudėtinės dalys:

500 g miltų

250–300 ml vandens arba pieno

5 g sausų mielių

po arbatinį šaukštelį druskos ir cukraus

500 g sūrio ar varškės

100 g. sviesto

5 kiaušiniai

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
JURGOS VIRTUVĖ
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"