Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITZAPAD-2017
JURGOS VIRTUVĖ

Senųjų skaručių atvirlaiškiai

 
2017 03 11 11:00

Ji šypsosi iš blukių nuotraukų. Jaunų merginų pulkelis nutūpęs pievoje, visų suknelės miestietiškos, taupytos išeigai, bačiukai blizga, nes apsiauti tik tai progai, o per dulkes greičiausiai atbrista basomis. Kasose – margi kaspinai. Ir šypsena – mano jaunos močiutės šypsena – plati lyg nuo žemės iki dangaus.

Mano jauna močiutė Nepriklausomoje Lietuvoje turėjo labai gražių suknelių. Paskui jos – suknelės ir jaunystė – buvo uždarytos albumuose tikros odos viršeliais, su nėriniuotais kampukais kiekvienai nuotraukai įtvirtinti.

Blunkančiose nuotraukose ir blunkančiose istorijose – ana Lietuva. Pirma serija: iš mergelės laikų gimtajame Saldutiškyje. Apie sukneles šioje dalyje nekalbama. Iš tų laikų – tik istorijos apie didžią dorą ir kuklumą. Nuėjau į šokius vienoje troboje, o vyresnis bernas – turbūt pasišydyti norėjo – mane, šešiolikos metų piemenę, kviečia. Taip gėda, taip gėda pasidarė, kad aš tik šmurkš po lova, ir pasislėpiau.

Pasakojimai apie sukneles – iš miesto laikų. Kas kad tarnaitė prie mažo kuprelio, vėliau tapusio garsiu kompozitoriumi. Žiūrėk, rodo, artrito išsukiotais pirštais glostydama blukią nuotrauką. Šita suknelė turėjo skladkutes – po keturias iš abiejų pusių. O ta buvo mėlyna, su baltu kalnieriuku, sijonas banguodavo, kai pasisukdavau, visi bernai atsisukę žiūrėdavo.

Nuotraukoje sijonas nebanguoja, kukliai, kaip pridera, dengia kelius, bet už tai akys žiba net per laiko miglą pasiutėliškai, kaip vėliau jos dukrų, kaip anūkių, ir šviečia juodai baltos saulės nuauksintos kasos, vainiku sudėtos virš kaktos.

Tai vėliau, kai nebeliko nei Lietuvos, nei jaunystės, o iš kasų – tik nušiurusi pelės uodegėlė, parišta spalvotu skuduriuku, teko džiaugtis skarutėmis, dailiai sukrautomis spintos kampe. Balta šilkinė – ne tokia ir balta, nes nenešiota daugybę metų – atsiųsta iš tolimosios Australijos, kur nuklydo vieni giminės. Rusvai raštuota, auksiniais pakraščiais iš Amerikos, per stebuklą geležinę uždangą pralaužusi kitų dovana. Sakrutės lyg atvirlaiškiai. O ant galvos – tik juodos: perkelinės vasarą, vilnonės žiemą. Ir pati nuostabiausia, iš tolo šviečianti raudonomis rožėmis tamsiame dugne, skirta pradžiuginti dievuliui bažnyčioje.

*

Jau ketvirtį amžiaus nebereikia giminėms už jūrų marių apie save pranešti skarutėmis. Lietuvos durys plačiai atvertos. Todėl Nepriklausomybės atkūrimo dienai ruošiame puotą, kaip ir pridera švenčiant gimtadienius.

Karštasis patiekalas – sūryme mirkyta kiaulienos nugarinė. Mėsa, kelias valandas pagulėjusi druskos prisodrintame vandenyje, tampa tokia minkšta, tokia sultinga, kokios dar niekada neragavote.

Pirmiausia paruošiame sūrymą. Į didesnį puodą įpilame du litrus šalto vandens, jame ištirpiname tris dideles saujas druskos – tirpalas skoniu turėtų priminti sūrų jūros vandenį. Panardiname nugarinę ir laikome vėsiai bent 5 valandas, o galima ir parą.

Tada mėsą traukiame iš sūrymo, gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Marinatui sumaišome smulkintus česnakus, aitriosios paprikos miltelius, grūstus juoduosius pipirus, žiupsnelį rūkytos paprikos, suteikiančios keptai mėsai vos juntamą dūmelio dvelksmą ir dailią spalvą, įberiame džiovintų meškinių česnakų laiškų, pasižyminčių riešutiniu aromatu. Į prieskonių mišinį įspaudžiame šviežios citrinos sulčių, įpilame aliejaus. Šiuo mišiniu ištepame kiaulieną ir paliekame pusvalandžiui.

Keptuvėje ištirpiname šaukštą sviesto. Galima mėsą apkepti ir aliejuje, bet būtent tirpstantis sviestas, kvepiantis rasota žole ir auksine saule, suteikia mėsai ypatingą skonį. Kai riebalai gerai įkaista, juose po kelias minutes iš abiejų pusių apkepiname kiaulieną, kad užsivertų mėsos poros. Perdedame kepsnį į ugniai atsparų indą ir šauname į orkaitę, įkaitintą iki 230 laipsnių. Kepame 40 minučių. Ištraukę iš orkaitės, mėsos iš karto nepjauname – pridengiame aliuminio folija ir leidžiame 10 minučių „pailsėti“.

*

Desertui pasiūlysiu tortą su juodųjų serbentų putėsiais. Darbelio, nemeluosiu, jį gaminant netrūks, bet rezultatas tikrai vertas pastangų.

Biskvitui 6 kiaušinius plakame su stikline cukraus ir vanilinu, kol masė pabąla ir patrigubėja. Tebeplakdami, supilame tirpintą sviestą ir kefyrą.

Miltus sumaišome su krakmolu ir kepimo milteliais. Įmaišome į kiaušinių masę, išsukame, kad neliktų gumuliukų. Tešla turėtų gautis glotni ir tiršta kaip grietinė.

Kepimo formos nuimamais kraštais dugną ir šonus išklojame kepimo popieriumi. Supilame tešlą. Biskvitą kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ant žemesnės lentynos, maždaug 40 minučių. Ar biskvitas iškepęs, tikriname mediniu pagaliuku – jei įbestas į kepinį, jis neaplimpa tešla, galima torto pagrindą traukti iš orkaitės. Biskvitą atvėsiname formoje.

Baltajam kremui minkštą sviestą išplakame su cukrumi iki baltumo. Į sviesto masę sudedame mažą indelį mascarponės sūrio, supilame riebią grietinėlę, sumaišytą su standikliu, ir išplakame kremą iki standžių putų.

Juodųjų serbentų putėsiams du šaukštus greitai tirpstančios želatinos užpilame puse stiklinės karšto vandens, išmaišome, kad neliktų kruopelių ir paliekame vėsti.

4 stiklines šaldytų juodųjų serbentų suberiame į prikaistuvį, užpilame stikline vandens, stikline cukraus, užviriname ir kaitiname maždaug 5 minutes, kol uogos suminkštėja. Nukaitę uogas pertriname per sietelį, stengdamiesi išspausti kuo daugiau lipnios sunkos. Žieveles išmetame, o sunką supilame atgal į prikaistuvį.

6 kiaušinių trynius išmaišome, bet neplakame. Į trynių masę, maišydami šluotele, supilame samtelį karštos serbentų sunkos. Dabar visą trynių masę plona srovele perpilame į prikaistuvį su serbentais ir maišydami kaitiname ant silpnos kaitros, kol masė pradeda tirštėti – tai trunka maždaug 10 minučių.

Serbentus nukaičiame, į masę įpilame Grenadino sirupo, suberiame kubeliais pjaustytą labai šaltą sviestą ir išmaišome. Toliau maišydami, supilame tirpintą želatiną. Putėsius perpilame į dubenį, uždengiame maistine plėvele taip, kad ji liestųsi su kremo paviršiumi, atvėsiname kambario temperatūroje. Paskui statome į šaldytuvą stingti: pabuvęs maždaug 10 minučių vėsiai, serbentų musas pradeda standėti – tada reikėtų pradėti surinkinėti tortą.

Biskvitą perpjauname išilgai pusiau – turėsime du papločius. Viršutinį biskvito sluoksnį minkštimu į viršų guldome į kepimo popieriumi išklotą formą. Sulaistome šviežiomis apelsinų sultimis. Ant biskvito supilame pusę stingstančio serbentų putėsių. Užklojame antru papločiu, jį taip pat sulaistome. Tepame likusius putėsius, o ant viršaus – grietinėlės kremą. Nakčiai statome į šaldytuvą, skanaujame kitą dieną.

Mirkyta kiaulienos nugarinė

1 kg kiaulienos nugarinės

Sūrymui:

2 l šalto vandens

3 saujos druskos

Marinatui:

8 skiltelės česnakų

0,5 a. š. aitriosios paprikos miltelių

0,5 a. š. grūstų juodųjų pipirų

1 v. š. rūkytos paprikos miltelių

1 a. š. džiovintų meškinių česnakų laiškų

0,5 citrinos sulčių

3 v. š. lazdynų riešutų (ar kokio kitokio rafinuoto) aliejaus

1 v. š. sviesto kepimui

Tortas su juodųjų serbentų putėsiais

Biskvitui:

6 kiaušiniai

1 stiklinė (200 g) cukraus

2 a. š. vanilinio cukraus

Pakelis (200 g) sviesto

1 stiklinė kefyro

2 stiklinės miltų

2 v. š. krakmolo

2 a. š. kepimo miltelių

Baltajam kremui:

100 g sviesto

6 v. š. cukraus

Mažas indelis (250 g) mascarponės

Didelis indelis (420 g) riebios grietinėlės

2 pakeliai grietinėlės standiklio

Serbentų musui:

2 v. š. greitai tirpstančios želatinos + 0,5 stiklinės karšto vandens

4 stiklinės šaldytų juodųjų serbentų

1 stiklinė vandens

1 stiklinė cukraus

6 kiaušinių tryniai

4 v. š. Grenadino sirupo

100 g sviesto

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
JURGOS VIRTUVĖ
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaZapad-2017Karjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"