Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATAŠVIETIMAS
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
JURGOS VIRTUVĖ

Suaugę vaikystės žaislai

 
2017 03 25 6:00

Spalvotiems pabaisoms „teletabiams“ sukanka dvidešimt metų. Duok, dieve, sveikatos jų kūrėjams, nes tik jų dėka net kelios jaunų tėvų kartos kas rytą ir kas vakarą, metai iš metų, gauna taip išsvajotą ramybės pusvalandį, kol mažieji sulaikę kvapą stebi negudrius numylėtinių žaidimus.

„Teletabiai“ į mūsų gyvenimą atėjo, kai pirmagimiui buvo gal ketveri. Mažas žmogus, rodos, akimirksniu išmoko išsikeberioti iš vaikiškos lovelės, įsijungti televizorių ir tyliai tyliai, kad neprižadintų snūduriuojančios mamos, pasinerti į taip sužavėjusį ketveriukės su antenomis ant galvų pasaulį. Tiesa, kartais jis nusijuokdavo. Nevaržomai, iš visos širdies. Kasdienybėje tas vaikas buvo be galo rimtas.

Paskui, ankstyvą pavasarį, Vilniuje pasklido gandas, kad vienas degalinių tinklas (tais laikais degalinės buvo tokios neįtikėtinai vakarietiškos salos iš sovietijos besivaduojančioje sostinėje) atvežė tikrų „Teletabių“. Tikrų! Turbūt pusė jaunų miesto tėvelių pasileido į jų medžioklę. Mes – irgi.

„Teletabių“ aptikome degalinėje Ozo kalvų papėdėje. Teisingiau – vieną „Teletabį“, raudonąją Pou, patį mažiausią padarą iš visų. Aš dar raukiau nosį, nes apimta būdingos gigantomanijos, svajojau apie maždaug metro ilgio Tinkį Vinkį. Ir vis dar švelniai didžiuojuosi savo vyru, kuris akimirksniu pačiupo paskutinį žaislą ne tokiam žvitriam tėtušiui iš po nosies.

Iki šiol atsimenu absoliučios laimės – išsipildžiusios svajonės – išraišką mažiaus akyse. Raudonkailė Pou kartu eidavo miegoti ir kabinti košės, kapstytis močiutės darže (tai, matyt, ji išrovė gražiai suvešėjusias morkas ir sukaišiojo atgal į dirvą šaknimis aukštyn) ir net maudytis ežere. Daugybę metų. Iki pat paauglystės. Ir (jei niekam nesakysite) dar gerokai po jos. Per tą laiką Pou beveik nepasikeitė. Tik raudonas kailiukas kiek nupilko. Bet akys – rudos meilios akys – ir toliau ištikimai spokso į vaikiškus žaislus išaugusį šeimininką.

*

Šiandien pietums – upėtakio kroketai. Iš to didžiulio upėtakio, kurį valgėme praėjusią savaitę, likučių. Kitu atveju, teks pirkti maždaug kilograminę žuvį, pabarstyti druska bei pipirais, ir, patepus lašeliu aliejaus, iškepti orkaitėje 170 laipsnių temperatūroje. Kilogramą sveriantis upėtakis kepa maždaug 20 minučių.

Kai upėtakis atšąla, nulupame odą, mėsą atskiriame nuo kaulų ir šakute kiek pasmulkiname. Tada gaminame padažą. Keptuvėje ištirpiname trečdalį pakelio sviesto, jame iki skaidrumo pakepiname kubeliais kapotą svogūną. Įspaudžiame kelias skilteles česnako ir kaitiname dar maždaug minutę.

Ant apkepusių svogūnų beriame kupiną šaukštą miltų. Pakepiname kelias minutes, tada, plakdami šluotele, supilame pusę stiklinės pieno. Toliau maišydami kaitiname, kol padažas sutirštėja. Jį nukaičiame, įkrečiame du šaukštus trintų pomidorų tyrės (passatos), tiek pat geros grietinės, įspaudžiame pusės citrinos sultis. Gardiname druska, maltais baltaisiais pipirais, įberiame rūkytos saldžiosios paprikos miltelių, šiek tiek maltos kalendros ir džiovintų peletrūnų. Masę gerai išmaišome.

Atvėsusį padažą sumaišome su smulkinta žuvimi. Vandeniu suvilgę rankas, formuojame graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Juos apvoliojame miltuose, tada – dviem šaukšteliais vandens atskiestų dviejų kiaušinių plakinyje, pagaliau – džiūvėsėliuose. Verdame gerai įkaitintame rapsų aliejuje, kol gražiai apskrunda. Išvirusius sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

Upėtakio kroketai – traškūs išorėje ir salstelėję, kreminiai viduje. Puikus užkandis, o ir pagrindinis patiekalas, ypač patiekti su šviežiomis daržovėmis. Valgo net nemėgstantieji žuvies – išbandyta.

*

Jeigu jau kalbame pusiau vaikiška tema, tai desertui siūlau amerikietiškus sausainius su šokolado gabaliukais. Dideli, traškūs, saldūs nuo šokolado, kvepiantys lyg saulėje tirpstantys mano vaikystės „Eskimo“ ledai. Vienas kitas delno dydžio sausainis, stiklinė pieno – ir vaikiška akimirkos laimė pasiekta.

Šiems sausainiams gardinti labai tiktų šokolado lašai arba šokolado čipsai, populiarūs Amerikoje ir didžiumoje šokoladinių Europos valstybių, bet dar retenybė pas mus. Jei parduotuvėje neradote šio deficito, imkite kelias plyteles pieninio šokolado, jei šeimyna saldžiamėgė, arba – pačio karčiausiojo juodojo, jei džiaugiatės tikrais dalykais. Dideliu peiliu šokolado gabalėlius reikėtų susmulkinti rasos lašelių lydžio gabaliukais – tada jau galima kepti sausainius.

Minkštą sviestą su baltuoju ir ruduoju cukrumi išsukame iki purumo. Po vieną įplakame kiaušinius. Suberiame smulkintą šokoladą, miltus, vanilinį cukrų, krislelį druskos ir kepimo miltelius, suminkome tešlą. Ją suvyniojame į maistinę plėvelę ir dviems valandoms dedame į šaldytuvą.

Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių. Iš tešlos formuojame graikinio riešuto dydžio rutuliukus, juos šiek tiek suplojame ir sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, palikdami didesnius tarpus, nes tešla linkusi plėstis.

Kepame 20 minučių, kol sausainių krašteliai pradeda ruduoti. Valgome, kai visiškai atvėsta.

Upėtakio kroketai

1 kg kepto upėtakio

Padažui:

1/3 pakelio (maždaug 70 g) sviesto

1 svogūnas

3 skiltelės česnakų

1 v. š. miltų

0,5 stiklinės (100 g) pieno

2 v. š. trintų pomidorų tyrės „Passata“

2 v. š. grietinės

0,5 citrinos sulčių

1 a. š. druskos

0,5 a. š. baltųjų pipirų

1 a. š. saldžiosios rūkytos paprikos miltelių

1/3 a. š. maltos kalendros

1 a. š. džiovintų peletrūnų

Taip pat:

6 v. š. miltų

1 stiklinė (200 g) maltų džiūvėsėlių

2 kiaušiniai + 2 a. š. vandens

1 l rapsų aliejaus

Amerikietiški sausainiai

2 stiklinės (po 200 g) miltų

1 a. š. (nubrauktas) kepimo miltelių

Žiupsnelis druskos

2 a. š. vanilinio cukraus

2 kiaušiniai

0,5 pakelio (100 g) sviesto

2/3 stiklinės rudojo cukraus

1/3 stiklinės baltojo cukraus

2 plytelės (200 g) šokolado

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
JURGOS VIRTUVĖ
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataŠvietimasTrasaKarjera
Žmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"