Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITZAPAD-2017
JURGOS VIRTUVĖ

Žalio daigo skonis

 
2017 04 08 6:00

Valgykite daigus, nuolankiai prašau vaikų. Palangė skaisčiai žaliuoja pilko dangaus fone, ir jei nelabai dairaisi į dangų ir jį aptraukusius debesis, gali įsivaizduoti besėdįs močiutės darže, o ranka, ta išdykėlė, taip ir tiesiasi tai į švelnius žirnių stiebelius, tai prie ridikėlių lapelių. Smaragdinis svogūno laiškas? Kodėl ir ne. Kas sakė, kad pavasario skonis būtinai turi būti saldus?

Močiutė kitų metų sėjai pradėdavo rengtis patį vidurvasarį. Keli gražiausi pomidorai, keli agurkai būdavo ilgam paliekami lysvėje, kol pernokdavo iki trūkstant šonams. Tai dabar ir sėklų, ir daigų vos užsimanęs gali nusipirkti. Tais laikais sėklas tekdavo brandinti pačiam.

Pernokę pomidorai-agurkai, o neretai ir aguročiai, būdavo išrikiuojami ant vėjų nugairinto seno medinio suolo, tvirtai įkasto į žemę prie lauko virtuvės. Ta lauko virtuvė! Paslapčių vieta, kur ant kreivos šleivos molinės plytos ankstyvais rytais pukšėdavo paršeliams verdamas jovalas, o iš jo ištrauktos mažosios bulvikės, apkibę miežinėmis kruopomis ir šviežiomis pabalių žolėmis, būdavo skanesnės net už sumuštinius su kadagiais prakvipusia dešra, ypač jeigu su nemenku gabalu sviesto.

Dar lauko virtuvėn buvo ištremta senovinė raudonmedžio spinta, graži savo didingu paprastumu, bet taip suėsta kinvarpų, jog kartais atrodydavo – trinktelsi durelėmis, ir visa grožybė pavirs trūnėsių sauja. Spintoje laikyti seni žurnalai, kaugių kaugės švyturių ir nemunų, pramaišiui su „Kobieta i Życie“. Bėda viena: spausdintą žodį mėgau ne tik aš, bet ir riebutėlės žiurkės, tad spintą iš pradžių reikėdavo pabarškinti senu žarstekliu, o paskui, iš siaubo sulaikius kvapą, atsargiai verti duris. Paskubėsi, bus kaip močiutei, kuriai bjauri ilgauodegė kartą užšoko ant galvos, gerai, kad pridengtos amžina juoda skarele, nieko, žinoma, nepadarė, bet močiutė rėkė ir lėkė per pusę kiemo, ir paskui turėjo neplanuotai siekti mažajame kambarėlyje po lova paslėptų širdį raminančių Rygos balzamo lašų.

Bet jau atlikus operaciją, atkariavus iš žiurkių pelių kelis išsvajotus žurnalus, būdavo galima įsitaisyti ant vėjų nugairinto suolo lauko virtuvės pašalyje, atsargiai pastūmus laikraštį su peraugusiais agurkais-pomidorais, kurie ten džiūdavo ir džiovindavo sėklas, paskui atsargiai suberiamas į drobinius maišelius iki pavasario, kol ant palangės sudygę žali daigeliai raukšlėtų rankų būdavo rūpestingai sukaišomi į sušilusią dirvą. Kaip skėriai, dejuodavo močiutė, besdama pirštu į akis kaltai nudelbusius anūkus, vėl jie kaip skėriai perėjo per daržus.

*

Savaitgalio pietums – vištų širdelės. Nereikia raukytis, tai labai gardus patiekalas, jei teisingai paruoštas. Širdeles nuplauname, nupjaustome riebalus. Apibarstome druska, žiupsneliu cukraus, aitriosios rūkytos paprikos milteliais, pagardiname cinamonu, džiovintu imbieru ir peletrūnais. Išmaišome, užpilame stiklinę sauso raudonojo vyno ir paliekame valandai marinuotis.

Paskui skystį nukošiame, bet neišpilame. Svieste pakepiname kubeliais kapotą svogūną, išspaudžiame tris skilteles česnakų, suberiame pusžiedžiais pjaustytą saliero stiebą. Kai daržovės apkepa, suverčiame širdeles, paskrudiname kelias minutes, pagaliau supilame likusį marinatą ir ant silpniausios kaitros, pusiau pridengę, troškiname maždaug 40 minučių.

Kvapias, minkštas širdeles gardu patiekti su apkeptomis daržovėmis. Todėl nedidelę cukiniją supjaustome skrituliukais, saldžiąją papriką juostelėmis, raudonąjį svogūną – plunksnelėmis. Per pusę padaliname vyšninius pomidoriukus. Apibarstome druska, grūstais juodaisiais pipirais ir kepame svieste pamaišydami maždaug 5 minutes, kad daržovės liktų traškios.

*

Desertui – plikyti pyragaičiai su plikytu kremu. Ypatingas gardėsis, puikiai tiksiantis ir artėjančių Velykų stalui.

Į puodą supilame stiklinę pieno, sudedame kubeliais pjaustytą sviestą, įberiame žiupsnelį druskos ir du šaukštus cukraus. Kai sviestas ištirpsta, o skystis užverda, suberiame stiklinę ir du šauktus miltų. Kaitiname intensyviai maišydami, kol tešla sušoka į gumulą. Tai trunka maždaug 3–4 minutes.

Tešlą perdedame į dubenį ir paliekame 10-čiai minučių atvėsti. Tada po vieną, intensyviai maišydami, įplakame 5 kiaušinius.

Kepimo skardą išklojame sviestiniu popieriumi. Ant jo konditeriniu švirkštu išspaudžiame tešlos kūgelius.

Orkaitę įkatiname iki 220 laipsnių. Šauname pyragėlius, kepame 20 minučių, tada kaitrą mažiname iki 150 laipsnių ir paliekame juos dar 30–40 minučių džiūti. Per tą laiką pyragėliai gražiai išsipučia, o jų viduje susiformuoja ertmė. Ar pyragėlis iškepęs, patikrinkite pabelsdami į jo šoną. Jei pajusite sausą braškėjimą – viskas gerai, kitu atveju pyragėlius dar padžiovinkite, nes ištraukti jie subliūkš.

Plikytinius atvėsiname skardoje, pridengę drobiniu rankšluostėliu.

Kremui prikaistuvyje pakaitiname dvi stiklines pieno su cukrumi ir vanilinu. Užvirusį skystį nukaičiame. Keturis kiaušinių trynius išplakame iki baltos putos. Į kiaušinių masę įberiame du šaukštus miltų ir du – krakmolo, išplakame, kad neliktų gumuliukų.

Maišydami šluotele, į trynius plonyte srovele pilame karštą pieną. Paskui mišinį perpilame atgal į prikaistuvį ir maišydami kaitiname, kol kremas sutirštėja – tai trunka maždaug 5 minutes. Nukaičiame, perpilame į dubenėlį ir pridengiame maistine plėvele taip, kad ji glaudžiai liestųsi prie kremo paviršiaus. Atvėsiname kambario temperatūroje.

Kol plikytas kremas vėsta, atskirai išplakame mažą indelį riebios grietinėlės su cukrumi ir grietinėlės standikliu. Plaktą greitinėlę sumaišome su atšąlusiu plikytu kremu.

Plikytinius perpjauname per pusę. Apatinę dalį konditeriniu švirkštu įdarome kremu. Lyg kepurėlę užvožiame viršutinę dalį.

Vištų širdelės, troškintos raudonajame vyne

1 kg širdelių

Marinatui:

1 stiklinė raudonojo vyno

1 v. š. druskos

1 a. š. cukraus

1 a. š. rūkytos aitriosios paprikos miltelių

1 a. š imbiero miltelių

1/3 a. š. cinamono

1 a. š. džiovintų peletrūnų

Kepimui:

2 v. š. sviesto

1 svogūnas

3 skiltelės česnakų

1 saliero stiebas

Keptos daržovės:

1 nedidelė cukinija

1 saldžioji paprika

1 raudonasis svogūnas

2 saujos vyšninių pomidorų

Druskos, pipirų, sviesto kepimui

Plikyti pyragėliai su plikytu kremu

Tešlai:

1 stiklinė (200 g) pieno

Pakelis (200 g) sviesto

2 v. š. cukraus

Žiupsnelis druskos

1 stiklinė (200 g) + 2 v. š. miltų

5 kiaušiniai

Kremui:

2 stiklinės (po 200 g) pieno

4 v. š. cukraus

1 a. š. vanilinio cukraus

4 kiaušinių tryniai

2 v. š. miltų

2 v. š. krakmolo

Mažas indelis (200 g) riebios grietinėlės

2 v. š. cukraus

1 pakelis (11 g) grietinėlės standiklio

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
JURGOS VIRTUVĖ
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaZapad-2017Karjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"