TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
KOMENTARAI

"Rūpintojėlis reklamoje liūdėjo dėl nuodėmingai skiedžiamo alaus"

2006 08 01 0:00

Šis komentaras nerekomenduojamas tiems, kurie alaus daryklą laiko nacionaliniu pasididžiavimu, o alaus butelį, prieš jį atidarydami, godžiai trina it stebuklingą Aladino lempą. Jei jus vienija alus ir pergalės, toliau nebeskaitykite.

Alaus gamybos technologiją "High Gravity" atsiminiau aną dieną viename Kauno bare, kur su drauge užsisakėme garsiai išreklamuoto alaus. Pirmiausia nusistebėję, kodėl šio skonis buvo ne salsvas, o kartokas, tarsi tos pačios daryklos gaminamo kitos rūšies alaus, vakarą užbaigėme tamsiame užkampy - mano draugei dėl dviejų nepilnų bokalų buvo labai bloga. Mano būsena buvo nedaug geresnė: jaučiau nenumaldomą galvos sopulį, vėliau neleidusį palaimingai sudėti bluosto, ir varginantį troškulį lyg užvalgius persūdytos žuvies.

Kodėl taip atsitiko? Juk išgėrėme tikrai ne arklišką dozę. Atsakymo verta paieškoti tamsiausiuose alaus daryklų cechuose, jų statinių dugnuose ir salyklo masėje. Juk retas vartotojas žino, kad beveik visos didžiosios šalies alaus gamybos bendrovės dalį alaus verda naudodamos "High Gravity" (aukšto ekstraktingumo) technologiją. Taikant šį būdą pirmiausia yra pagaminamas didelės koncentracijos alus, kuris vėliau praskiedžiamas specialiai paruoštu vandeniu. Taip iš vienos stiprios alaus misos galima prigaminti daugybę alaus rūšių.

Aludariai taip daro siekdami sutaupyti energijos, vietos ir svarbiausia - laiko. Juk vasarą alaus pardavimams išaugant daugiau kaip dvigubai laikas aludarius užgriūva griaunančia banga - negi dabar lauksi ištisą amžinybę gamindamas alų tradiciniu būdu.

Aludariai nepuola skelbti, kiek laiko "High Gravity" įranga rūdija, o kiek alų skiedžia. Aišku tik viena, kad ne dėl grožio tie įrenginiai ir statinės ten stovi.

"High Gravity" advokatai šią technologją vadina pažangia, ir išties sunku su jais ginčytis, kai visa maisto pramonė tapo priklausoma nuo cheminių priedų, paprastai žymimų raidelėmis E ir po jų išrikiuotais skaičiukais. Tačiau gurmanus tai žeidžia. Vienas pozicionavimo teoretikų mano, kad alaus daryklos, verdančios alų tradiciniu būdu, galėtų tuo dažniau didžiuotis, kaip pagarba, rodoma vartotojui. Jis tikrai pajunta skirtumą tarp alaus, pagaminto per tris savaites, ir tų rūšių, kurios verdamos, brandinamos ir puoselėjamos net šešis mėnesius! Kiek yra alaus gamintojų, kurie galėtų tuo pasigirti?

"Neskiestas. Kai jums atsibos skonis alaus, kurį skiedžia jau gamykloje, paragaukite niekuomet neskiedžiamo", - rinkodaros receptą šiai daryklai pateikia minėtas teoretikas. Panašiai savo produkciją galėtų pozicionuoti ne viena darykla, nepilanti vandens į alaus statinę.

Akylas gurmanas pastebės, kad "High Gravity" alaus skonis yra "minkštas", jis nesodrus, menkai putoja. Tačiau yra dar ir ekonominė šio reikalo pusė. Tai grynojo pelno rodiklio ir apyvartos santykis. Kartais jis atrodo tiesiog neįtikimas, ypač rinkoje, kur konkurentai įnirtingai rungiasi dėl kiekvieno butelio ar bokalo pardavimo. Kiek įtakos tokiam pelnui turi sumažėjusios sąnaudos dėl taikomos "High Gravity"?

Tad dabar jums, mieli alaus mėgėjai, turėtų būti aišku, kodėl tas medinis žmogutis kontroversiškoje reklamoje buvo toks liūdnas - jis sielvartavo dėl to, kad aludariai tradicijas ir sodrų skonį maino į greitą pinigą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
KOMENTARAI
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"