TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Biržų pilis vilios restoranu

2011 04 06 0:00

Biržų pilyje puotas kadaise keldavo didikai Radvilos, o po gero mėnesio šioje gynybinėje tvirtovėje galės puotauti kas tik panorėjęs - čia duris atvers restoranas.

Būsimasis restoranas, šiuo metu įrengiamas skliautiniame pilies rūsyje, turėtų panėšėti į elitinį. Žadama, kad jis garsės Biržų krašto valgiais ir lankytojus žavės istoriniu interjeru. Rajone vos pasklidus žiniai apie šį restoraną, jau kreipėsi kelios būsimų jaunavedžių poros, norinčios jame atšokti vestuves.

Trūko kanalizacijos

Galimybė įrengti restoraną vienintelėje Rytų Europoje išlikusioje bastioninėje tvirtovėje radosi Biržų rajono savivaldybei gavus europinių pinigų. Už juos iš pilies šiuo metu vedama kanalizacija. Sovietmečiu rekonstravus tvirtovę, į ją per piliakalnį ir apsauginius pylimus buvo nutiestas vandentiekis, tačiau pasirūpinti kanalizacijos vamzdžiais tuomet nesusiprasta.

Pilyje įsikūrusio Biržų muziejaus "Sėla" Istorijos skyriaus vedėjas Antanas Seibutis LŽ pasakojo, kad restorano idėja sklandė dar nuo 1988-ųjų, kai pilis buvo prikelta iš griuvėsių, bet sumanymo teko atsisakyti, mat nebuvo įrengta kanalizacija. "Mūsų, muziejininkų, lankytojai dažnai klausinėja, kur čia būtų galima pavalgyti. Tai suteikia vilčių, kad restoranas pilyje gyvuos", - sakė A.Seibutis.

Kritikams priminė istoriją

Anot muziejininko, vos pasigirdus kalboms apie restoraną tvirtovėje sulaukta ne tik pritarimo, bet ir kritinių pastabų. Esą tokia įstaiga pilyje - įžūlus kėsinimasis į paveldo objektą ir net pačią istoriją.

"Kritikams galima priminti, kad pilies statytojai Radvilos joje ne tik užkandžiavo, bet ir kėlė puotas. Puotauti čia teko ir Biržų sutartį sudariusiems Rusijos carui Petrui I ir Lietuvos ir Lenkijos karaliui Augustui II. Abu valdovai garsėjo kaip lėbautojai, abu juos itin mylėjo moterys, tad galima teigti, kad Biržų pilis yra daug ko mačiusi", - pabrėžė A.Seibutis.

Skelbs konkursą

Anot A.Seibučio, restorano pageidauja ne tik gausybė muziejaus lankytojų iš visos Lietuvos ar net užsienio, bet ir vietos žmonės. Pavyzdžiui, besituokiantiems biržiečiams tiesiog garbės reikalas apsilankyti pilyje. Joje daug kas net pageidauja registruoti santuoką, o negailintieji pinigų vestuvėms yra pasirengę jas kelti būsimame pilies restorane.

Biržų pilis priklauso rajono savivaldybei. Ji pilyje įkūrė ne tik muziejų, bet viešąją biblioteką, rajono tarybos posėdžių salę. Restorano idėją taip pat išpuoselėjo vietos valdžia.

Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė Palmyra Prašmantienė LŽ teigė, kad Europos Sąjungos ir Norvegijos fondai į šią unikalią pilį jau investavo apie 7 mln. litų, manoma, kad pinigų bus gauta ir daugiau. Kadangi šiltinant pilį ir tvirtinant jos pamatus iš šiam tikslui gautų 2 mln. litų buvo sutaupyta 800 tūkst. litų, juos ir nutarta išleisti restoranui įrengti.

Pasak P.Prašmantienės, kaip tik dabar rengiami nuostatai, pagal kuriuos per konkursą bus atrinkta įmonė, pilyje teiksianti maitinimo paslaugas. Norima, kad restorano meniu sudarytų tradiciniai Biržų krašto valgiai.

"Turime žinių, kad Biržams gavus Magdeburgo teises Radvilos kvietėsi amatininkus, prekybininkus, kitus verslininkus ir pirmais jų veiklos metais neimdavo mokesčių. Tad mes taip pat svarstome, ar Biržų rajono savivaldybei nepasinaudojus šia patirtimi ir iš pradžių iš pilies restorano šeimininkų neimti nuomos mokesčio. Jiems beliktų susimokėti už komunalines paslaugas", - sakė administracijos direktorė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"