TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Bobausiai jau vilioja grybautojus

2010 04 24 0:00
Pageidaujančiųjų pirkti pirmųjų pavasario grybų tiek, kad J.Janušauskienės pririnktų pakanka ne visiems.
Nuotrauka: ©"Lietuvos žinios"

Dzūkai renka pirmuosius pavasarinius grybus, iš kurių gamina ne tik gardžius patiekalus, bet ir vaistus sąnarių skausmams malšinti. Auga užuovėjoje

Anot patyrusių grybautojų iš Marcinkonių Janinos ir Sigito Janušauskų, daugiausia bobausių galima surasti 2-3 metų senumo biržėse, kur molingas dirvožemis ir užuovėja. Marcinkoniškiai pastebėjo, kad šiemečiai bobausiai geriau dygsta naujose vietose. Senose, kur jie grybaudavo daugelį metų, pavyksta surasti vos vieną kitą mažutį, sunkiai keliantį kepurę iš po žemių. Praėjusį pavasarį bobausių augimą stabdė sausra, o šį - šaltis, tvirtina grybautojai. Tačiau nors gamtos sąlygos nepalankios, bobausiai pamažu lenda iš žolių ir pernykščių lapų. Pirmuosius grybus J.Janušauskienė rado antrąją balandžio savaitę sodindama mišką. Visi jie tilpo į dviejų litrų kibirėlį. Šią savaitę S.Janušauskas per keletą valandų jų prirenka po kibirą. Praėjusį savaitgalį buvo tiek pageidaujančiųjų pirkti bobausių, kad sutuoktiniai jų pritrūko.

Naudingi grybai

Anot dzūkės, žmonės, kurie yra ragavę bobausių ir moka juos tinkamai paruošti, labai noriai perka, nebijodami apsinuodyti. Moteris tikino, kad bobausiai labai naudingi grybai, iš jų galima paruošti ir skanius pietus šeimai, ir vaistus, slopinančius sąnarių skausmus. J.Janušauskienė tikino pati išbandžiusi bobausių gydomąjį poveikį.

"Spiritinę ištrauką ruošiu iš džiovintų bobausių. Tačiau jų negalima džiovinti kaip baravykų ar kitų grybų, nes nuo šviesos jie pajuoduoja. Bobausius džiovinu šiltoje, tamsioje, gerai vėdinamoje patalpoje. Geriausiai tam tinka namo palėpė. Džiovintus grybus užpilu degtine ir laikau tamsioje vietoje. Po dviejų savaičių vaistai būna tinkami naudoti", - pasakojo J.Janušauskienė. Marcinkoniškės teigimu, skaudamus sąnarius galima tik įtrinti ištrauka arba uždėti nakčiai ja suvilgytą drobinį tvarstį.

Reikia tinkamai paruošti

Jau seniai žinoma, kad grybuose esantys polisacharidai stiprina imunitetą ir naikina mikrobus bei virusus. Teigiama, kad jų poveikis prilygsta česnakams. Peršalimas ir bronchitas gydomas vaistais bei tepalais, pagamintais iš voveraičių, rudmėsių ir bobausių. Gamtos tyrimo centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslinis darbuotojas Jonas Kasparavičius LŽ sakė, kad nėra girdėjęs apie vaistus, į kurių sudėtį įeina bobausiai, tačiau neabejoja, kad liaudies medicinoje jų spiritinės ištraukos gali būti veiksmingos.

Mikologai bobausius priskiria prie nuodingųjų grybų, nes juose esantis giromitrinas pavojingas sveikatai, bet tinkamai apdorojus galima valgyti. Ruošiant maistui, bobausius būtina 2-3 kartus po 15 minučių pavirti, perkošti, išplauti ir tik po to kepti arba virti pagal mėgstamą receptą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"