Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
LIETUVA

Dzūkai dar grybauja

 
2006 12 02 0:00
Iki šiol dygstančios voveraitės stebina gamtininkus.
Nuotrauka: @ "Lietuvos žinios"

Varėnos rajono Barčių kaimo gyventojas Algimantas Daškevičius dar šią savaitę namiškius palepino šviežiomis voveraitėmis ir žaliuokėmis

"Neprisimenu, kad taip ilgai būtų trukęs grybavimo sezonas, kaip šiais metais", - teigė UAB "Mėlynoji uoga" generalinis direktorius Algimantas Bražionis.

Jo vadovaujama bendrovė ir UAB "Ertra" tik šio mėnesio pirmosiomis dienomis baigė grybų supirkimą, nors paprastai jis vyksta vos iki spalio vidurio.

Varėnos rajono Barčių kaimo gyventojas Algimantas Daškevičius dar ir šią savaitę namiškius palepino šviežiais grybais. "Per kelias valandas pririnkau apie porą kilogramų voveraičių, radau keliolika žaliuokių. Mačiau ir kelias ūmėdes, bet jų neėmiau", - pasakojo patyręs grybautojas.

Anot Daškevičiaus, po pirmųjų rimtesnių šalčių lapkričio pradžioje miško paklotė vėl atsigavo ir pradėjo dygti grybai. Voveraičių galima rasti po kadagiais, tarp neaukštų samanų, o žaliuokės mėgsta atviresnes vietas, nes labiau pakenčia šaltesnius orus.

Žuvinto biosferos direktorius Arūnas Pranaitis nesistebi, kad dygsta žaliuokės: "Šalnų nėra ir ilgą laiką besilaikanti teigiama temperatūra sudaro geras sąlygas augti tokiam nereikliam grybui".

Kitaip su voveraitėmis, vasariniais grybais. Anot gamtininko, tai netipiškas ir įdomus reiškinys. Mikologai jau gana seniai pastebėjo, kad pradėjo keistis grybienos vystymasis, pokyčius lėmė vasaros temperatūros kitimas ir drėgmės režimas rudenį.

"Iš pradžių nuogąstavome, kad grybų nebus, bet vėliau gausus jų derlius nustebino", - teigė UAB "Ertra" vadovas Rimantas Juškevičius. Per šį sezoną "Ertra" Lietuvoje ir užsienyje supirko bei perdirbo 1000 tonų voveraičių, baravykų. Jų verslo kolegos "Mėlynoji uoga" supirko apie 1700 tonų. Tiek viena, tiek kita bendrovė didžiąją dalį šių miško gėrybių įsivežė iš Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos.

DALINKIS:
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"