TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Gedulingi pietūs grimzta užmarštin

2012 09 22 8:18
Oresto Gurevičiaus nuotrauka/Ž.Tumosaitė-Viederienė pabrėžė net skatinanti žmones apsieiti be gedulingų pietų.

Lietuvoje jau beveik išnyko tradicija užstalėje minėti artimųjų mirties metines, o įkandin jos nyksta ir įprotis palaidojus velionį susėsti gedulingų pietų.

Teigiama, kad tai lemia ne tik skurdas, bet ir žmonių susvetimėjimas. Neturėdami darbo ir pajamų, nemažai jų apskritai negali atvykti į laidotuves. Tie, kuriems dėl pinigų galvos neskauda, po laidotuvių tiesiog neturi laiko prisėsti prie gedulingo stalo.

Dešimtimis nebeskaičiuoja

"Dar taip neseniai prie stalo sodindavome po 50-60 laidotuvių dalyvių, o dabar džiaugiamės, jei jų susirenka 15. Jei ateina 20, mums tai jau atrodo daug", - LŽ teigė Anykščiuose įsikūrusios "Žiburio" kavinės savininkas Valdas Makauskis. Anot jo, mirusiųjų artimieji iš įpročio vis dar užsako keliasdešimt porcijų, tačiau į pietus susirenka tik apie trečdalį lauktų žmonių.

"Iš pradžių manėme, kad žmonės neina į gedulingus pietus nenorėdami būti našta mirusiojo artimiesiems, kitaip tariant, nenorėdami jų "apvalgyti", tačiau ilgainiui supratome, kad išsiprašiusieji į laidotuves po jų skuba kuo greičiau grįžti į darbovietes", - pasakojo V.Makauskis.

Anykštėnas pabrėžė, kad gerokai pasikeitė ir šių pietų meniu. "Gedulingus pietus ruošiame jau kokius 15 metų. Pamenu, iš pradžių būta tikrų pokylių, per kuriuos vaišindavo įdarytomis lydekomis. Dabar, jei jau ryžtamasi užsakyti gedulingus pietus, dažniausiai tenkinamasi vos ne silkute ar kotletu", - sakė V.Makauskis. Kalbantis su užsakovais jam tenka išklausyti skundų, kad žmonės apskritai vos išgali deramai palaidoti savo artimuosius, o ką jau kalbėti apie gedulingus pietus. Jie Anykščiuose kainuoja nuo 18 iki 25 litų vienam asmeniui, tačiau išskirtiniu atveju pietus galima suruošti ir pigiau. V.Makauskis teigė, kad taupantieji gedulingus pietus gali rengti namie, bet niekas to nebedaro, nes nori patogumų. "O už juos reikia mokėti", - pabrėžė maitinimo įmonės vadovas.

Veikiau išimtis

Panevėžio restorano "Vakarinė žara" direktorė Birutė Bernatonienė tikino, jog užsakantieji gedulingus pietus tikrai labai taupo pinigus, todėl dažnas jų prašo, kad susirinkusieji būtų pamaitinti kuo pigiau. Ji pasakojo atkreipusi dėmesį, kad žmonių į gedulingus pietus susirenka nedaug, o ir tie patys, greitai užkandę, skirstosi. Ir Panevėžyje labai dažni atvejai, kai valgytojų ateina gerokai mažiau nei užsakyta porcijų. Be to, užsakantieji gedulingus pietus dažniau prašo, kad maistas būtų dalijamas ne porcijomis, o dedamas į bendras lėkštes. B.Bernatonienė neslėpė, jog tai savotiška optinė apgaulė. "Vakarinė žara", anot direktorės, gedulingus pietus vienam žmogui paruošia už 22-28 litus.

Panevėžyje laidojimo paslaugas teikiančios įmonės "Paskutinysis sudiev" savininkas Romanas Skorupskis LŽ teigė, kad pastaruoju metu vos ne kas antro ar trečio mirusiojo artimieji atsisako rengti gedulingus pietus.

"Laidotuvės su vaišėmis vis dar populiarios kaimuose, kur močiutės paprastai būna susitaupiusios pinigų ir savo vaikams prisakiusios, kad jie, grįžę iš kapinių, pavaišintų giminaičius. Laidojant miesto žmones, ypač vidutinio amžiaus bedarbius, gedulingi pietūs tapo išimtimi", - sakė R.Skorupskis.

Taupyti - ir mirusiųjų valia

Gedulingų pietų tradicija nyksta ne tik provincijoje, bet ir sostinėje. Tai LŽ patvirtino Vilniuje įsikūrusio laidojimo paslaugų biuro "Lakrima" direktorė Danutė Mickienė. Ji pasakojo iš velionių artimųjų vis dažniau išgirstanti, kad nerengti gedulingų pietų būna mirusiųjų valia. Be to, D.Mickienė pastebėjo, kad mūsų šalyje randasi vis daugiau vienišių, į kurių laidotuves susirenka labai mažai žmonių, tad ir sėsti prie gedulingų pietų stalo nebūtų kam. Tokių pietų nemėgsta ir jų nerengia savo tėvus ar senelius laidojantys jauni žmonės. "Na, o pagrindinis argumentas, kodėl vis rečiau rengiami gedulingi pietūs, - pinigų stygius", - sakė D.Mickienė. Anot jos, Vilniuje pigiausi gedulingi pietūs viešojo maitinimo įmonėje vienam asmeniui kainuoja 30 litų.

Delikatus patarimas

Sostinėje įsikūrusių laidojimo namų "Nutrūkusi styga" darbuotoja Žydrė Tumosaitė-Viederienė pabrėžė, kad ir ji pati, ir jos kolegos ne tik pastebėjo, kad gedulingų pietų dalyvių mažėja, bet ir skatina žmones apsieiti be tokių pietų. "Visi matome, kaip sunkiai gyvena daugelis žmonių. Tačiau dažnam norisi pasirodyti prieš gimines ir net neturint iš ko po laidotuvių surengti gedulingus pietus", - teigė Ž.Tumosaitė-Viederienė. Todėl ji atėjusiesiems užsisakyti laidojimo paslaugų delikačiai primena, kad gedulingi pietūs šiais laikais nebėra būtini, o juos galima pakeisti pasisėdėjimu prie kavos su pyragaičiu.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"