TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Grybai gali virsti nuodais

2011 08 12 0:00
Rizikinga nepažįstamų grybų pirkti ir turgavietėse ar pakelėse.
Ritos Stankevičiūtės nuotrauka

Prasidėjus grybų rinkimo karštligei užfiksuojama vis daugiau apsinuodijimų jais.

Skubios Šakių medikų pagalbos praėjusią savaitę prireikė 52 metų moteriai, valgiusiai namie konservuotų grybų. Šakietė - jau 13 pacientė, kurios sveikatą dėl apsinuodijimo grybais šiemet gelbėjo krašto medikai. Tarp šių nelaimėlių yra ir keturi vaikai. Guodžia tik faktas, kad kol kas dėl apsinuodijimų dar niekas nemirė. Juk pastaruosius trejus metus, kaip rodo Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenys, kasmet nuo grybų mirdavo po du žmones.

Apsinuodijimo atvejų pastaraisiais metais tik daugėja. 2009-aisiais jų visame krašte buvo užregistruota 89, pernai - 113. Pasak specialistų, apsinuodijimas šiomis miško gėrybėmis užima trečiąją vietą - po apsinuodijimo alkoholiu ir jo surogatais bei medikamentų perdozavimo.

Pirmieji apsinuodijimo grybais atvejai Lietuvoje pradedami registruoti pavasarį, kai pasirodo bobausiai. Kita banga atsirita prasidėjus grybavimo sezonui, o trečia - prieš Kalėdas, kai valgoma daug konservuotų grybų.

Medikai skelbia pavojų

Besibaigianti vasara šiemet derlinga miško gėrybių. Tačiau grybautojai ir grybų valgytojai turėtų prisiminti, kad grybai, nors yra vertingi maisto produktai, gali būti ir nuodai. Marijampolės visuomenės sveikatos centro specialistė Daiva Klimavičienė LŽ teigė, jog apsinuodyti galima suvalgius nuodingų arba netinkamai paruoštų grybų. "Apsinuodijimas grybais būna dvejopas. Jų suvalgęs žmogus gali sunegaluoti ir po vienos ar kelių valandų, ir po paros ar net ilgesnio laiko. Antru atveju apsinuodijimas būna daug sunkesnis ir sunkiai gydomas. Dėl jo sukeltų kepenų ir inkstų komplikacijų žmogus gali visam gyvenimui prarasti sveikatą ar net mirti", - aiškino D.Klimavičienė. Pašnekovė priminė, kad valgydami netinkamai paruoštus grybus gyventojai rizikuoja susirgti sunkia liga - botulizmu. Jos negydant gali ištikti mirtis dėl kvėpavimo takų paralyžiaus.

Siūlo prisiminti senolių receptus

Mitybos specialistai pabrėžia, kad ypač budrūs privalo būti pradedantys grybautojai. Įgudusieji gerai pažįsta grybus ir renka tik jiems patinkančius, o užsukantieji į miškus retkarčiais į savo kraiteles gali prisidėti ir mirtinai pavojingų musmirių.

Ne ką mažiau rizikinga nepažįstamų grybų pirkti ir turgavietėse ar pakelėse. "Jei jau nori grybų, pirk tik pažįstamas miško gėrybes", - tvirtino Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis gydytojas higienistas Jonas Palepšaitis. Pasak mediko, turguje nepatariama pirkti jokių grybų konservų, nes neaišku, kokiomis sąlygomis ir kaip jie galėjo būti pagaminti.

"Konservuoti grybų išvis nepatarčiau. Kur kas saugiau juos šaldyti arba sūdyti, kaip darydavo mūsų senoliai", - teigė J.Palepšaitis. Gydytojas tikino, kad taip bent jau išvengsime pavojaus susirgti botulizmu, nes šią ligą sukeliančios bakterijos nesiveisia ten, kur esama deguonies.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"