Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITZAPAD-2017
LIETUVA

Grybavimo sezonas nenori trauktis

 
2010 11 19 0:00
Daugelis Dzūkijos grybautojų neįsivaizduoja rudens be žaliuokių.
Ritos Krušinskaitės nuotrauka

Kaip niekada dosnus grybavimo sezonas nepašykštėjo ir žaliuokių. Šių grybų mėgėjai dar gali suspėti jų prisirinkti Dzūkijos miškuose.

Šiltais orais lepinantis lapkritis grybautojams švystelėjo dar vieną rudeninę dovaną - žaliuokes. Marcinkoniškė Janina Janušauskienė su vyru šių grybų per porą valandų prisirenka po kibirą. "Tuščiomis namo tikrai negrįš nė vienas atidus ir netingintis po mišką pavaikščioti grybautojas", - tikino ne vieno dešimtmečio grybavimo patirtį turinti moteris. Mažiau patyrę grybautojai kibirą rudeninių grybų prisirinks per keletą valandų. Dar galima aptikti ir voveraičių, nors jų sezonas baigėsi gerokai anksčiau, iki spalio šalnų. Šį rudenį J.Janušauskienę nustebino po šalnų rasti trys baravykai. Esą tai tikras stebuklas, nes baravykai po šalnų nebedygsta ir anksčiau niekada to nebūdavę. Šio sezono žaliuokių išskirtinė savybė, kad jos auga samanose ir yra labai švarios.

Anot J.Janušauskienės, šiemet žaliuokės negausiai pasirodė rugsėjo pabaigoje, o praėjus šalnoms ir palijus ėmė gausiai dygti.

Spalio paskutinėmis dienomis per gerą pusdienį vienas grybautojas galėjo pririnkti po 20 kilogramų žaliuokių ir pridavęs jas į supirktuvę užsidirbdavo apie 60 litų.

Nuo lapkričio pradžios supirktuvės jau nesuperka žaliuokių, todėl visas uždarbis - pakelės prekyba ir turgus. J.Janušauskienė už 1 litro talpos voveraičių kibirėlį prašo 10 litų, o už dvigubai didesnį kiekį žaliuokių - 10-12 litų. Moteris džiaugiasi, kad prekyba sekasi neblogai. Nuolatiniai pirkėjai iš jos perka ne tik šviežius grybus, bet ir konservuotus, marinuotus.

J.Janušauskienė prekiauja ir pilkosiomis žaliuokėmis (žalsvajuodžiais baltikais), arba liaudiškai vadinamomis "padzelionkomis". Tačiau pilkosios žaliuokės, skirtingai nei tikrosios, nėra tokios populiarios nei tarp grybautojų, nei tarp pirkėjų. "Žmonės nežinia kodėl jų nerenka bijodami supainioti su musmirėmis", - mano patyrusi grybautoja. Todėl pilkųjų žaliuokių ir kaina gerokai mažesnė - 1 litras kainuoja tik 4 litus. J.Janušauskienė tvirtina, kad visos žaliuokės labai skanios ir vertingos.

Anot grybų verslo konsultanto eksperto Rimanto Juškevičiaus, žaliuokės patenka tarp šešių vertingiausių grybų, tačiau jos populiariausios Dzūkijoje, kur žmonės nuo seno žino, kaip jas paruošti. Daugelis miško gėrybių perdirbimo bendrovių superka tik nedidelį kiekį žaliuokių arba visai nesuperka, nes užsieniečiai labiau vertina voveraites ir baravykus.

Žaliuokių nereikėtų ieškoti lapuočių miškuose, nes šie grybai mėgsta pušynus. Bijantiesiems žaliuokes supainioti su nuodingomis žalsvosiomis musmirėmis - tai dar vienas ženklas, padėsiantis neapsirikti.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaZapad-2017Karjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"