TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Grybų sezoną pradeda bobausiai

2011 04 16 0:00
Marcinkoniškė J.Janušauskienė už pusantro litro talpos bobausių indelį prašo 6-7 litų.
Ritos Krušinskaitės nuotrauka

Dzūkijos miškuose pradėję dygti raukšlėtakepuriai bobausiai skelbia pavasarinio grybų sezono pradžią. Kol kas šių grybų mažai, tad jie ir kainuoja brangiau.

Nors šis pavasaris šiluma dar nelepina, kasdien vis daugėja ženklų, rodančių, kad gamta bunda iš stingulio. Gurmanai jau gali pasmaguriauti lietuviškais triufeliais vadinamų bobausių. Dzūkų mėgstami ir vertinami grybai stiebiasi iš miško paklotės ir laukia grybautojų.

Atpigs, kai sušils orai

Marcinkoniškiai Janina ir Sigitas Janušauskai, vieni pirmųjų mūsų krašte pradedantys grybavimo sezoną, bobausius rinkti pradėjo prieš kelias dienas. Patyrusi grybautoja J.Janušauskienė LŽ tikino, kad šiemet mažučiai raukšlėtakepuriai pirmiausia pasirodė senose grybavietėse - ten, kur auga beržai. Pernai pavasariniai grybai geriau dygo 2-3 metų biržėse. Už pusantro litro talpos bobausių indelį moteris prašo 6-7 litų. "Bobausių dar nedaug ir jie maži, todėl kaina didesnė. Jei orai atšils, grybai pradės gausiau dygti. Tada pardavinėsime pigiau", - sakė J.Janušauskienė.

Anot grybautojos, per pastarąsias dvi paras bobausiai ūgtelėjo, tačiau gausiau dygti nepradėjo. Jiems dar per šalta. "Praėjusį pavasarį tokiu metu buvo pats bobausių sezono vidurys, dabar tik pradžia", - tvirtino marcinkoniškė.

Bijo apsinuodyti

Per kelias valandas dzūkė kartu su vyru prirenka tik po vieną indelį bobausių, tačiau ir juos ne visada pavyksta parduoti tą pačią dieną. Anot J.Janušauskienės, šiemet už bobausius populiaresnės šluotos, jomis labiau domisi važiuojantieji keliu Alytus-Druskininkai.

J.Janušauskienės nuomone, kai kurie žmonės vengia pirkti bobausius, nes nepažįsta šių skanių grybų ir nežino, kaip juos paruošti, kad neapsinuodytų. Esą labiausiai bobausiai stebina iš Druskininkų grįžtančius žemaičius. "Pirmiausia jie išsiaiškina, kad tai grybai, o paskui ima uostyti", - pasakojo marcinkoniškė.

Mikologai bobausius priskiria prie nuodingųjų grybų, nes juose esantis giromitrinas pavojingas sveikatai ir gali sukelti virškinimo bei nervų sistemos sutrikimų. Be to, bobausiai, augantys trąšiose, puveningose dirvose, ypač lietingu metu, savyje sukaupia daugiau nuodingųjų medžiagų už augančiuosius smėlėtose dirvose.

Svarbu tinkamai paruošti

Tinkamai apdorotus bobausius galima valgyti nepakenkiant sveikatai. Ruošiant šiuos grybus maistui būtina juos 2-3 kartus po 15 minučių pavirti, perkošti ir išplauti. Paskui smulkiai supjaustytus pakepinti svieste su svogūnais ir pagardinti pipirais bei žiupsneliu druskos.

Pavasarinio skanėsto mėgėjų nuomone, jokių kitų prieskonių bobausiams nereikia, jie ir taip nuostabiai kvepia. Bobausių įdaras labai tinka lietiniams, pyragėliams, juo galima pagardinti bulvinius blynus. Iš taip paruoštų bobausių galima kepti ir apkepus. Šių grybų įdaro galima uždėti ant mėsos, užbarstyti tarkuoto sūrio, paskaninti majonezu. Reikia žinoti, kad svieste apkeptų bobausių skonis bus panašus į baravykų. Aliejus išryškina specifinį bobausių skonį - jie primena riešutus.

Tiems, kurie nori paragauti bobausių, tačiau bijo apsinuodyti, specialistai pataria suvalgyti pusę kepurėlės, kad pasitikrintų savo jautrumą šiems grybams.

Nuo seno žinoma, kad grybuose esantys polisacharidai stiprina imunitetą ir naikina mikrobus bei virusus. Teigiama, kad jų poveikis prilygsta česnakams. Peršalimas ir bronchitas gydomas vaistais ir tepalais, pagamintais iš voveraičių, rudmėsių ir bobausių, nors mokslininkai nepateikia vienareikšmiško atsakymo apie bobausių naudojimą farmacijos pramonėje. Liaudies medicinoje džiovintų bobausių spiritinės ištraukos naudojamos sąnarių skausmams malšinti.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"