TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Mėsos gaminiuose - kraujo plazma

2006 05 17 0:00
Valstybinės Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė daro prielaidą, kad kai kurie gamintojai sąmoningai klaidina vartotojus.
Petro Malūko nuortauka

Maisto ir veterinarijos specialistai įspėja, kad gamintojai piktnaudžiauja naudodami baltyminiu mėsos pakaitalą

Jei manote, kad parduotuvėje nusipirkę aukščiausios kokybės kumpio gabalą ir sumokėję nemenką sumą, iš tiesų gavote kainą atitinkantį produktą, galite nusivilti.

Tikėtina, kad į tą kumpį ar dešrą, kurių griežinėlius rytą dedate ant duonos, įmaišyta kraujo plazmos. Jos gali būti ir visų mėgstamose dešrelėse.

Vartotojai apgaudinėjami

Pastaruoju metu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba muša pavojaus varpus dėl sparčiai populiarėjančio kraujo plazmos naudojimo mėsos perdirbimo pramonėje - šiuo komponentu pakeičiama dalis mėsos.

Pagal nustatytus standartus, naudoti kraujo plazmą draudžiama gaminant aukščiausios kokybės mėsos gaminius. Tačiau maisto kokybės specialistai nustato vis daugiau atvejų, kai šių draudimų nepaisoma. Dar blogiau, apie tai, kad į mėsos gaminį įdėta priedų, neinformuojamas ir vartotojas, t.y., ši informacija etiketėje nenurodyta.

Kraujo plazmos vartojimas keičia net tik maistines, bet ir gaminių skonio savybes. Tai piktina pirkėjus ir verčia skųstis. Pasak Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, didžiausią gaunamų skundų dalį sudaro būtent skundai dėl mėsos produktų.

Baltyminių mėsos pakaitalų platintojai siūlo gamybos įmonėms kraujo plazmą naudoti virtų dešrų, dešrelių, kumpių, virtų rūkytų dešrų bei kitų produktų gamyboje. Platintojų rekomendacijose nurodoma, kad kraujo plazma gali pakeisti 20-30 proc. mėsos.

Tinkamos savybės

Kraujo plazma sudaryta iš 90 proc. vandens ir 10 proc. sausųjų medžiagų (baltymų, azotinių ir beazotinių medžiagų, lipidų ir kt.). Ji, kaip ir kraujas, yra greitai gendanti medžiaga, tačiau konservavimas lėtina jos mikrobiologinio gedimo procesą.

Kraujo plazmos baltymai turi mėsos gamybai patrauklių savybių - gerai tirpsta, optimaliai suriša vandenį ir sumažina jo netekimą kaitinant.

Pasak Išarienės, problemų dėl kraujo plazmos naudojimo maisto pramonėje kilo neseniai, atsiradus naujoms technologijoms.

Europos Sąjungos šalyse dėl tokių klausimų niekas galvos nesuka, nes ten subproduktai žmonių maistui apskritai nevartojami. "Ten visuomenė supranta, kas yra natūrali mėsa, ir atidžiai renkasi, ką valgyti", - sakė Išarienė.

Standartą gali pakeisti

Šiandien Standartizacijos departamento Mėsos ir mėsos produktų technikos komitetas turėtų svarstyti, ar verta keisti "Mėsos gaminių" standartą ir leisti mėsos perdirbėjams kraujo plazmą neribotai naudoti visų rūšių mėsos gaminiuose.

Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai laikosi nuostatos, kad aukščiausios rūšies mėsos gaminių gamyboje kraujo plazmos naudojimas būtų draudžiamas, o ženklinant I ir II rūšies mėsos gaminius - turi būti tiksliai nurodytas ir pakaitalo pavadinimas, ir įdėtas jo kiekis.

Išarienės teigimu, neretai gamintojai etikėse nenurodo ir kitų į mėsos produktą įdėtų pakaitalų, pavyzdžiui, sojos baltymų. Taip pat naudoja didesnį pakaitalų kiekį negu numatyta receptūroje. Už tokį nesąžiningumą gamintojai griežtai baudžiami.

Neseniai atliktas patikrinimas parodė, kad net trečdalis mėsos gamintojų nesilaiko receptūrų, neatsakingai ženklina ar pateikia vartotojui klaidinančią informaciją. Už pažeidimus nubaustos 146 įmonės, skirta 14,5 tūkst. litų nuobaudų. Specialistai daro prielaidą, kad daugeliu atvejų mėsos gamintojai sąmoningai klaidina vartotojus.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"