TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Mokiniams - draudžiami produktai

2011 10 10 0:00
Tik kiek daugiau nei trečdalio mokyklų valgyklos atitinka visus reikalavimus.
LŽ archyvo nuotrauka

Vaikams maitinti naudojami netinkami, o kai kur net draudžiami maisto produktai. Tai nustatė mokyklų valgyklas tikrinę specialistai.

Iš 835 mūsų krašto bendrojo lavinimo mokyklų valgyklų, patikrintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), tik kiek daugiau nei trečdalis - 38 proc. - visiškai atitinka keliamus reikalavimus.

Maistas - nekokybiškas

Valgyklose apsilankę VMVT inspektoriai nustatė, kad kai kurie mokinius maitinantys darbuotojai maistą gamina iš produktų, kurių sudėtyje yra draudžiamų maisto priedų. Pavyzdžiui, vaikams tiektas aviečių skonio sirupas, kurio sudėtyje yra konservanto natrio benzoato, jautienos sultinys, virtos dešrelės su aromato ir skonio stiprikliu - mononatrio glutamatu (E621), pikantiškas kečupas taip pat su konservantu natrio benzoatu.

Aptikta valgyklų, kuriose patiekalams gaminti buvo naudojami neleidžiami maisto produktai, tokie kaip aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, ar mėsos produktai, kurių sudėtyje yra mechaniškai atskirtos mėsos. "Kokybiško maisto trūkumas - aktualiausia mokinių maitinimo problema", - teigė VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Grasina uždaryti

Vilkaviškio rajono VMVT specialistai pagrasino uždaryti Vilkaviškio rajono Sūdavos vidurinės mokyklos valgyklą, jei ši nebus išplėsta arba pertvarkytas mokinių maitinimas.

Šios tarnybos vyriausioji specialistė, maisto produktų inspektorė Vilija Vasiliauskienė LŽ pasakojo, kad didžiausia Sūdavos mokyklos problema - itin mažos mokiniams maitinti ir maistui gaminti skirtos patalpos.

"Anksčiau ne kartą perspėjome mokyklos vadovus bei maitinimą organizuojančią viešąją įstaigą "Kretingos maistas", kad vaikai mažutėlėje mokyklos valgykloje valgo susigrūdę. Maisto gamybai skirtos patalpos taip pat pernelyg mažos, o darbuotojoms ten nėra kur apsisukti. Buvo žadėta valgyklą išplėsti pastačius priestatą, kurį laiką laukėme, bet pokyčių nesulaukėme", - sakė V.Vasiliauskienė.

Anot jos, vaikų maitinimą organizuojantis "Kretingos maistas" Vilkaviškio rajono VMVT jau informavo, kad Sūdavoje bus atsisakoma vietoje ruošti maistą, jis termosuose bus atvežamas iš kitų mokyklų.

Vis daugiau termosų

Bendrojo lavinimo mokyklų valgyklas tikrinę specialistai vienokių ar kitokių priekaištų, tarp kurių vyravo bendri higienos reikalavimų pažeidimai, turėjo daugiau kaip pusei tūkstančio valgyklų.

Tikrinimų metu taip pat nustatyta, kad 12 proc. mokyklų valgyklų reikalingas patalpų, o 9 proc. - valgyklų įrenginių remontas. Dėl nebaigtų remonto darbų maisto tvarkymo skyriuose keturių krašto mokyklų vaikai vis dar negauna šilto maisto. Net 52 mokyklose nesudarytos sąlygos mokiniams atsigerti kambario temperatūros geriamojo vandens, tad vaikai geria labai šaltą vandenį iš vandentiekio čiaupų.

Mokyklose vis labiau įsigali tvarka, kai vaikai maitinami termosuose atvežtu maistu, nes Lietuvoje mažėja mokyklų, turinčių savo maisto skyrius, kuriuose patiekalai būtų gaminami iš žaliavų. Ir tik 14 proc. bendrojo lavinimo mokyklų valgyklų patiekalų gamybai naudojami ekologiški maisto produktai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"