TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Nemokamos sriubos valgytojai nevėluoja

2012 07 20 5:31
Tiek nemokamos sriubos Panevėžyje išdalijama kasdien. /Daivos Baronienės nuotraukos  

Nemokamai pavalgyti kasdien į "Betliejaus" valgyklą, dar prieš gerokai prieš jos atidarymą, atskuba pusšimtis panevėžiečių. Valgytojų kiek apmažėja pašalpų ir pensijų mokėjimo dienomis, tačiau vėliau vėl gyvenama nemokama sriuba.  

Buvo laikai, kai Panevėžyje nemokamai pavalgyti buvo galima net keturiose vietose. Tačiau ilgainiui nemokamam maitinimui skiriamų merijos pinigų nebeliko. Pastaruoju metu Panevėžio miesto savivaldybė tesukrapšto pinigų malkoms, kuriomis žiemą šildomas mažytis nemokamai valgančių žmonių kambarėlis. Besibaigiančio vartojimo produktais valgytojus aprūpina verslininkai, o valgį jiems gamina senelių prieglaudos virėjos. 

Valgytojai renkasi gerokai anksčiau nei atidaroma valgykla 

Maistas - iš besibaigiančio vartojimo produktų

Panevėžio Kristaus Karaliaus katedrai priklausanti "Betliejaus" valgykla miesto varguolius maitina dvejus su puse metų. "Vieninteliai labdaros valgyklos tiekėjai - labdaros ir paramos fondas "Maisto bankas", iš prekybos centrų surenkantis atiduodamus produktus, kurių vartojimo laikas jau baigiasi", - LŽ teigė Panevėžio senelių prieglaudos direktoriaus pavaduotoja Lina Sabeckienė. Ji sakė, kad pagal turimus išteklius nutarta varguoliams kasdien patiekti po lėkštę sriubos.

Žmonės nemokamai maitinami darbo dienomis. Vakar, nešini tuščiais plastmasiniais indeliais, laukiantieji sriubos būriavosi maždaug prieš valandą iki valgyklos atidarymo. Kiekvienas jų gavo po du gerus samčius sriubos, išvirtos iš dviejų su puse kilogramo dribsnių, pagardintos trimis litrais pieno, brokoliais, paprikomis ir pjaustytomis pieniškomis dešrelėmis. Pakalbinti susirinkusieji skundėsi neišgyvenantys iš senatvės ar invalidumo pensijos, todėl yra priversti valgyti, jų teigimu, "valdišką" sriubą.

Kalbintieji teigė, kad skaniausi ir sočiausi būna barščiai, o pienišką sriubą valgantys tik iš bėdos. Vakar su sriuba kiekvienam pasiūlyta ir po porą riekių duonos, obuolys ar apelsinas, o kai kuriems teko dar ir glaistytas sūrelis, indelis jogurto. Vienas vaiką atsivedęs vyriškis gavo dar ir picą. Maisto dalytojai teigė, kad anksčiau šių produktų gaudavę ir išdalydavę gerokai daugiau, tik pastaruoju metu jų, nors ir besibaigiančio vartojimo, atseikėjama vis kukliau.

"Buvo laikai, kai valgykloje sudarinėjome meniu, žmonės žinojo, ką valgys visą savaitę. Dabar nei jie, nei mes nežinome rytdienos patiekalų", - neslėpė L.Sabeckienė. Anot jos, prekybos centrai vadinamųjų paskutinės dienos produktų atiduoda vis mažiau. Sumažėjo ir jų kiekis, ir įvairovė. Todėl niekas nežino, kokių produktų bus atvežta. "Jeigu gauname pieno, verdame pienišką kruopų sriubą, jei mėsos - į sriubą dedame ir kruopų, ir mėsos", - teigė direktoriaus pavaduotoja. Virėjos stengiasi virti kuo tirštesnę ir sotesnę sriubą, nes ši dažnai būna vienintelis dienos valgis.

Atėjusieji pavalgyti, be sriubos, gavo ir kitokių skanėstų.  

Lengviau gauti maisto nei darbą

Jauniausiai "Betliejaus" valgyklos nemokamos sriubos valgytojai - kiek per dvidešimt, vyriausiam - daugiau kaip aštuoniasdešimt. Jų maitinimu besirūpinanti Irena Juozilaitienė LŽ sakė, kad valgytojų prašoma atnešti dokumentus apie gaunamas pajamas ar bent nurodyti ir parašu patvirtinti gaunamų pinigų sumą. Tačiau dažnas valgytojas neturi jokių pajamų. "Viena moteris guodėsi, kad buvęs sutuoktinis sudegino jos dokumentus, todėl šeima liko be pašalpų", - sakė I.Juozilaitienė. Anot jos, žmonės pripasakoja įvairių istorijų apie tai, kaip namiškiai pasisavina jų gaunamus pinigus, o juos palieka be maisto. Be to, ne vienas toks valgytojas prisipažino esąs prasiskolinęs ir dabar grąžina skolas. 

Per dvejus su puse metų pasikeitė ne tik maisto davinys, bet ir valgyti ateinantys žmonės. "Labai daug jų pavardžių randame laikraščiuose skelbiamuose mirusiųjų sąrašuose. Kiti, kiek žinome, įsidarbina arba išvyksta į užsienį", - teigė I.Juozilaitienė. Ji pabrėžė, kad tarp valgytojų yra ir anksčiau buvusių tikrai gerų specialistų, bet pasikeitus situacijai krašte jie nebesugeba susirasti darbo, tik laukia gerų darbo pasiūlymų. "Mėginu jiems įrodyti, kad laukti nebereikia, reikia ieškoti, bet šie žmonės gyvena anų dienų nuotaikomis", - LŽ sakė I.Juozilaitienė.

Valgytojai - drovūs ir nekalbūs.  
DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"