TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Nuo pavojingo užkrato saugo higiena

2011 06 07 0:00
Svarbiausia - gerai nuplauti daržoves.
Corbis/Scanpix nuotrauka

Dabar manoma, kad Vokietijoje mirtį sėjančių bakterijų protrūkio šaltinis - ne agurkai, o nežinia kokios sudėties trąšomis tręštos pupelės. Kad ir kokia būtų pavojingos ligos priežastis, norint jos išvengti, svarbu laikytis higienos reikalavimų.

Enterohemoraginė Escherichia coli O104 (EHEC) bakterija pirmą kartą nustatyta 1982 metais JAV, kilus viduriavimo protrūkiui dėl ligos, susijusios su greitojo maisto įmonėse gamintais mėsainiais.

Bakterijos sukeliamos ešerichiozės inkubacinis periodas, t. y. laikas nuo ligos sukėlėjo patekimo į žmogaus organizmą iki pirmųjų ligos požymių pasirodymo, - nuo 2 iki 5 dienų. Vėliau pradedama viduriuoti (dažnai su krauju), ima stipriai skaudėti pilvą. Ligoniai gali karščiuoti, vemti.

EHEC gamina labai panašius į dizenterijos sukėlėjo Shigella dysenteria toksinus, jie gali pažeisti kraujo ląsteles ir inkstus. Dauguma pacientų pasveiksta per 10 dienų. Tačiau apie 10 proc. ligonių atsiranda hemolizinis ureminis sindromas (ūminis inkstų nepakankamumas ir kt.), dėl jo miršta iki 5 proc. pacientų. Labiausiai rizikuoja susirgti vaikai iki 5 metų ir vyresni žmonės, kurių susilpnėjęs imunitetas. Tačiau šiomis dienomis Vokietijoje daugiausia (86 proc.) susirgo jauni žmonės (per 18 metų), ypač daug moterų (net 67 proc.).

Pagrindinis EHEC infekcijos talpykla yra galvijai. Bakterija perduodama žmonėms per užkrėstą maistą. Dažniausiai užsikrečiama vartojant nepakankamai termiškai apdorotus mėsos produktus, nepasterizuotą pieną, užterštą vandenį, daržoves, vaisius. Galima užsikrėsti ir tiesioginio kontakto su užsikrėtusiais žmonėmis, gyvūnais būdu.

Vaisiai, daržovės gali būti užteršti, jei jie tręšiami šviežiu galvijų mėšlu. Vanduo užkrečiamas, kai mėšlas kompostuojamas greta vandens šaltinių. EHEC mėšle išgyvena per 100 dienų +50 laipsnių temperatūroje, iki 49 dienų - +300 laipsnių temperatūroje. Ilgiausiai mėšle išgyvena salmonelės: +50 laipsnių temperatūroje - iki 150 dienų. Patogeniniai mikroorganizmai žūva, jei mėšlas tam tikrą laiką saugomas ir nenaudojamas tręšti. Tad norint neužkrėsti vaisių, daržovių mėšlą tręšti galima naudoti ne anksčiau kaip po pusės metų.

Per šių metų penkis mėnesius Vilniuje užregistruoti 48 ligoniai, kurie sirgo įvairiomis Escherichia coli sukeltomis infekcijomis, tačiau pačios sunkiausios ešerichiozės formos - EHEC iki šiol nėra užregistruota.

Jei užkratas plinta per viešojo maitinimo įstaigas, pajutus pirmuosius ligos simptomus reikia skubiai kreiptis į gydytoją. Tačiau turime būti atidūs ir ruošdami maistą namuose. Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai pabrėžia, kad EHEC profilaktikos priemonės yra tos pačios kaip ir nuo kitų maisto infekcijų. Svarbiausia - nepriekaištinga higiena. Pasaulio sveikatos organizacija nurodo penkias pagrindines taisykles, kaip išvengti užkrato, t. y. privalu:

* Laikytis rankų higienos. Būtina plauti rankas tekančiu vandeniu su muilu prieš ruošiant maistą ir jį gaminant (ypač po sąlyčio su žalia mėsa, daržovėmis), pasinaudojus tualetu, po kontakto su gyvūnais, sergančiais žmonėmis.

* Atskirti termiškai apdorotus produktus nuo žalių. Žalią mėsą, paukštieną, žuvis laikyti atskirai nuo kitų produktų. Kad būtų išvengta susilietimo, produktus geriausia laikyti atskirose dėžutėse. Žaliems produktams reikia naudoti atskirus virtuvės įrankius (peilius, pjaustymo lenteles).

* Produktus gerai termiškai apdoroti, ypač mėsą, paukštieną, kiaušinius, jūrų gėrybes. Temperatūra visuose ruošiamo maisto sluoksniuose turi pasiekti +700 laipsnių. Tai įvyksta tik kai sriubos užverda, o paruoštos mėsos sultys yra skaidrios (ne rožinės).

* Laikyti maistą saugioje temperatūroje. Niekada nepalikti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau kaip dvi valandas, neatšildyti užšaldyto maisto kambario temperatūroje. Nelaikyti maisto ilgai, net šaldytuve.

* Naudoti saugius žalius produktus. Kruopščiai plauti žalias daržoves, vaisius, juos lupti, skusti ir vėl plauti tekančiu vandeniu. Nenaudoti atvirų vandens telkinių vandens gerti, vaisiams, daržovėms plauti. Prieš vartojant žalią pieną būtina pasterizuoti. Neragauti turguose, prekybos centruose siūlomų žalių produktų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"