TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Per karščius pavojų kelia net maistas

2006 07 08 0:00

Nesilaikant elementarių higienos taisyklių rizikuojama apsinuodyti ar susirgti salmonelioze

Lauke neslūgstant karščiams padidėjo rizika apsinuodyti maistu ir net užsikrėsti salmonelioze.

Neseniai didelių nemalonumų teko patirti vienai tauragiškių šeimai, sumaniusiai gimines ir draugus pavaišinti patiekalais iš paukštienos. Iš 13 svečių 10 susirgo salmonelioze. Dėl šios ligos protrūkio uždaryta Kėdainių ligoninės valgykla. Ten salmonelioze susirgo 30 ligoninės pacientų ir 6 darbuotojai.

Kad vasaros poilsis gamtoje ar namie būtų malonus, mitybos specialistai pataria laikytis bent dviejų taisyklių: švariai plauti rankas ir tinkamai termiškai apdoroti produktus, ypač mėsą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vadovė Aušra Išarienė tokiu oru pirmiausia pataria apsirūpinti geriamuoju vandeniu. Anot jos, natūralus mineralinis vanduo - labai vertingas produktas. Nuo paprasto vandens jis skiriasi savo švarumu ir chemine sudėtimi, kurią lemia ištirpusios mineralinės medžiagos, mikroelementai ir kitos sudėtinės dalys, darančios šio vandens teigiamą poveikį žmogaus organizmui. Lietuvoje oficialiai pripažinti ir fasuojami 9 pavadinimų natūralūs mineraliniai vandenys.

Maisto specialistė atkreipė dėmesį, kad karštą dieną geriausiai atgaivina mineralinis, natūralus, šaltinio vanduo, o gaivieji gėrimai, kurių yra su dažikliais, saldikliais ir konservantais ar natūraliomis sultimis, troškulio nenumalšins. Dažniausiai iškylautojai gamtoje kepa kiaulieną, vištieną, žuvį. Išarienė primygtinai pataria vežtis jau marinuotą mėsą, o ne pjaustyti ją kur nors ant kelmelio ir tik tuomet raugti. Kai karšta, geriau mėsą marinuoti su druska, actu, aliejumi ir įvairiais prieskoniais. Reikėtų vengti majonezo ar grietinės marinatų.

Itin atidžiai maisto specialistė pataria rinktis dešreles - mat ne visos tinka kepti. Kepamosiomis galima vadinti tik dešreles, kuriose nėra nitritų. Jei termiškai apdoroti gaminiai antrą kartą veikiami aukštos temperatūros, nitritai (konservantai) virsta kitais junginiais, o šie žmogaus organizmui gali kelti pavojų. "Vartotojai turėtų atkreipti dėmesį ir pirkti galbūt nelabai gražias, ne raudonas dešreles, o baltesnes - šios yra saugesnės", - sakė Išarienė.

Per karščius griežtai nepatariama į gamtą vežtis žalios mėsos bei vištienos, faršo, žuvies. Nerekomenduotini ir kiaušiniai, net virti, nes tai sunkiai virškinamas produktas. Jei neturite šaltkrepšio, neverta rinktis ir virtų dešrelių bei dešrų.

Dera atsisakyti visų desertų - tortų, pyragaičių, pyragėlių su kremais, įdarais, ledų. "Turime puikių pyragų, ragaišių, šakočių, kuriais galima pasilepinti", - sakė Išarienė. Labai tinka džiovinti vaisiai, uogos, riešutai.

"Tačiau svarbiausia valgant gamtoje - švariai nusiplauti rankas paprastu tekančiu vandeniu", - pabrėžė medikė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"