TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Pirmieji grybai - bobausiai

2008 05 12 0:00

Grybų supirkėjai, apgailestaudami, kad bobausių derlius nėra labai gausus, tikisi atsigriebti vasarą ir rudenį.

"Bobausiai - pigūs grybai, todėl žmonės nelabai suinteresuoti juos rinkti ir nešti į supirkimo punktus", - teigia UAB "Mėlynoji uoga" direktorius Algimantas Bražionis.

Dabar bobausių sezonas jau artėja į pabaigą, tačiau jų supirkimo kaina išliko beveik nepakitusi - nuo pustrečio iki trijų litų už kilogramą šviežių grybų. "Jei grybautojas prirenka 7-8 kilogramus šviežių grybų, jam neapsimoka vežti į supirkimo punktą", - įsitikinęs A.Bražionis. Supirkėjai tik mažą dalį šviežių bobausių parduoda Lietuvoje. Paprastai bobausiai džiovinami ir eksportuojami į Skandinavijos šalis kaip prieskonis.

Kadangi išdžiovinti jie praranda labai daug svorio, tai kaina už kilogramą gali šoktelti net iki 27 litų. Patyrę grybautojai žino, kad iš 9 kilogramų šviežių bobausių lieka kilogramas džiovintų.

Nors "Mėlynoji uoga" prekiauja bobausiais, jos vadovas nėra ragavęs šių grybų, nes bijo apsinuodyti juose esančia nuodinga medžiaga - giromitrinu. "Kas gali nustatyti, kad mano puode virusiuose bobausiuose nebeliko toksinų, nors ir virsiu laikydamasis visų rekomendacijų", - nežada keisti savo nusistatymo A.Bražionis.

Nenorėdamas pakenkti ir savo klientams, A.Bražionis prieš keletą metų atsisakė iš slaviškų šalių įsivežti džiovintus briedžiukus, nes pastebėjo, kad nesąžiningi partneriai kartais įmaišydavo ir bobausių.

UAB "Ertra" direktorius Rimantas Juškevičius, priešingai nei jo kolega, labai mėgsta bobausius. "Reikia du kartus po 15 minučių pavirti atidengtame puode, nuovirą būtinai išpilti lauk, nes jis nuodingas. Tada smulkiai supjaustytus grybus pakepinti svieste su grietine ir patiekti kaip pagardą prie mėsos patiekalų. Galima ir kitaip - kaimiškai. Valgyti taip paruoštus bobausius su bulvėmis", - mielai dalijosi receptais R.Juškevičius.

Anot "Ertros" vadovo, laikytis paruošimo taisyklių būtina. "Žinau vieną atvejį, kai žmogus apvirtus bobausius išmetė lauk, o iš nuoviro pasigamino sultinį. Per stebuklą liko gyvas", - dalijosi prisiminimais A.Juškevičius.

Lietuvoje bobausius perka vos keletas prabangių restoranų, kurie turi aukščiausios kvalifikacijos virėjus. Kiti išvežami į Bulgariją ir Skandinaviją ir naudojami kaip mėsos pagardai.

"Netrukus turėtų pasirodyti ankstyvieji baravykai, o kiek vėliau ir pirmosios voveraitės. Pavasariniai baravykai auga apie savaitę įprastose vietose, tik yra gerokai šviesesni, ne tokie gražūs kaip vėlyvesni jų giminaičiai, be to, labai greitai kirmija. Pirmosios voveraitės dažniausiai auga ant takų tiltais ir nebūna didelės. Todėl gali atsitikti taip, kad nusprendus luktelėti, kol jos paaugs, mažylės atsidurs kito grybautojo krepšyje", - pataria A.Bražionis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"