Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATA
TRASAŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
LIETUVA

Pirmųjų grybų derlius negausus

2006 05 10 0:00
Pirmųjų pavasarinių grybų - bobausių - derlius šiais metais grybautojų nedžiugina.

Pirmųjų pavasarinių grybų - bobausių - derlius šiais metais grybautojų nedžiugina

Pernai bobausiai pradėjo dygti dviem savaitėmis anksčiau nei įprasta, šiemet tiek pat laiko vėluoja.

Viena iš pagrindinių prasto grybų dygimo priežasčių - drėgmės stygius.

Kaip sakė grybus superkančios ir perdirbančios Varėnos bendrovės "Ertra" direktorius Rimantas Juškevičius, šilumos lyg ir užtektų, tačiau dygimą stabdo gana šaltos naktys.

Nepaisant nepalankių gamtos sąlygų, jau savaitė laiko, kai bobausiai superkami. Tiesa, supirkimo punktai dar nepradėjo veiklos, tad grybautojai miško gėrybes turi pristatyti į centrines bendrovių patalpas. "Ertra" už kilogramą pavasarinių grybų moka - 2,5 lito, bendrovė "Ekoratas" kiek mažiau - 2 litus.

"Šiais metais bobausių per dieną, palyginti su praėjusiais metais, superkame perpus mažiau. Žmonės atneša tik po 3-4 kilogramus", - sakė Juškevičius. Į "Ekoratą" vienas grybautojas yra atnešęs ir 15 kilogramų grybų, tačiau tai išimtinis atvejis.

"Pirmaisiais grybais su šeima mėgaujamės jau kone dvi savaitės. Į supirktuves bobausių nenešu, nes už juos nedaug moka, tad gaila kojų. Palauksiu, kol pradės dygti voveraitės ir kiti grybai", - LŽ sakė

patyręs grybautojas, Varėnos rajono Barčių kaimo gyventojas Algimantas Daškevičius.

Lietuvos grybų supirkimo ir perdirbimo įmonės bobausius daugiausia eksportuoja džiovintus ar sūdytus į Skandinavijos ir Balkanų valstybes. Kadangi bobausių derlius mūsų miškuose prastas, "Ertra" jų ketina įsivežti iš Rusijos, kai tik jie ten pradės dygti. "Koks gali būti šį sezoną grybų derlius, dar sunku prognozuoti, tačiau pagal "pavasarinį testą" - bobausius, jis gali būti ne koks", - svarstė Juškevičius.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"