Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITZAPAD-2017
LIETUVA

Renginius „su laipsniais“ seimūnai linkę apeiti

 
2017 06 03 6:00
Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Alkoholinių gėrimų vartojimą ir prekybą šią savaitę suvaržiusiems Seimo nariams iškilo dilema – eiti ar ne skanauti japoniško likerio. Dalis blaivybės vėliavą iškėlusių „valstiečių“ žada atsisakyti Japonijos ambasados kvietimo.

Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Japonija grupės nariai birželio 15-osios vakarą kviečiami praleisti Japonijos ambasados Lietuvoje rezidencijoje. Parlamentarus žadama supažindinti su ilgametes tradicijas turinčio japoniško gėrimo shochu (šiočiū) gamybos ir vartojimo tradicijomis. Be abejo, svečiai turės progą paskanauti ir šio alkoholinio gėrimo.

Tačiau ne visi į parlamentinę grupę susibūrę Japonijos bičiuliai ketina pasinaudoti šiuo kvietimu. Atrodo, dalį Seimo narių gąsdina renginys „su laipsniais“.

Užimti žmonės

„Valstietis“ Kęstutis Smirnovas sakė neblogai pažįstantis Japoniją, nes toje šalyje darbo ir sporto reikalais lankėsi ne kartą (jis – žinomas Rytų dvikovų meistras). Parlamentaras neslėpė, kad seminaras apie shochu pernelyg jo nedomina. „Viską ir taip žinau“, – patikino K. Smirnovas.

Todėl jis abejojo, ar pasinaudos gautu kvietimu. „Ketvirtadienio vakarą dažniausiai važiuoju į savo apygardą“, – argumentavo K. Smirnovas. Paklaustas, ar Japonijoje yra ragavęs sakės, „valstietis“ neatviravo. „Tai mano asmeninis reikalas“, – teigė Seimo narys.

Jo frakcijos kolega Gediminas Vasiliauskas prisipažino jau šešerius metus nevartojantis alkoholio, tačiau į saikingai išgeriančius žmones žiūri tolerantiškai. „Tikrai nesame kokio nors „sauso“ įstatymo šalininkai.

Tiesiog pasisakome už civilizuotas taisykles, kurios leistų mažinti alkoholio vartojimą“, – aiškino Seimo narys.

„Valstietis“ neslėpė, jog pažįsta visų alkoholinių gėrimų skonį, nes anksčiau yra jų ragavęs. „Bet niekada nepiktnaudžiavau“, – pridūrė G. Vasiliauskas.

Alkoholio jis atsisakė, kai Kaune subūręs sveikatinimo grupę „Judėk sveikai“ pajuto sporto naudą. Nors į Japonijos ambasados organizuojamą priėmimą politikas greičiausiai neis, pasiklausyti pasakojimo apie shochu jam būtų įdomu.

Užimtumas greičiausiai sutrukdys užsukti į renginį ir „valstiečiui“ Laurui Stacevičiui. Kita vertus, iš mandagumo būtų galima ir nueiti, tačiau ragauti gėrimų nebūtina. Taip svarstė parlamentaras. „Nesu abstinentas, bet gerti reikia su protu. Aš mažai vartoju“, – tvirtino L. Stacevičius.

Degustuos atsakingai

Socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė apgailestavo, kad negalės pasinaudoti kvietimu, nes yra pažadėjusi dalyvauti kitame renginyje.

Rimantė Šalaševičiūtė: „Griežtinti alkoholio vartojimo taisykles būtinai reikėjo, tačiau tai padaryta neįsigilinus į visuomenės pasiūlymus.“

„Jei galėčiau, dalyvaučiau ir, be abejo, paragaučiau shochu„, – sakė ji. Politikė prisiminė, kaip viename po Seimo rinkimų vykusiame susitikime, kuriame buvo aptariamos bendradarbiavimo perspektyvos, Japonijos ambasadorius vaišino parlamentarus sake.

R. Šalaševičiūtės nuomone, griežtinti alkoholio vartojimo taisykles būtinai reikėjo. Tačiau tai, anot jos, padaryta kiek skubotai, neįsigilinus į visuomenės pasiūlymus. Politikė teigė pasisakiusi prieš amžiaus cenzo, leidžiančio

Laurynas Kasčiūnas. Alinos Ožič nuotrauka

vartoti alkoholį, didinimą iki 20 metų.

Konservatorius Laurynas Kasčiūnas taip pat nemato priežasties, kodėl turėtų neiti pasiklausyti pasakojimo apie shochu. Anot jo, per visus užsienio ambasadų renginius vaišinama alkoholiniais gėrimais. „Tai – galimybė pristatyti tam tikrą savo šalies tautinį paveldą, simbolius. Tikrai neįsivaizduoju priėmimo Gruzijos ar Moldovos ambasadose be vyno. O kiekvienas svečias turi teisę vartoti svaigalų tiek, kiek leidžia etikos normos ir jo pasaulėžiūra“, – kalbėjo Seimo narys. Degustuoti shochu L. Kasčiūnas žadėjo „labai atsakingai“.

Turi senas tradicijas

Shochu yra tradicinis japoniškas likeris, gaminamas iš grūdų ir daržovių. Dažniausiai – iš japoniškų saldžiųjų bulvių, kviečių, ryžių, grikių ir cukranendrių. Japoniškas shoshu, panašiai kaip viskis, brendis ar degtinė, yra distiliuotas spiritas. Vidutinis alkoholio kiekis šiame gėrime svyruoja nuo 25 iki 37 procentų.

Laurynas Kasčiūnas: „Kiekvienas svečias turi teisę vartoti svaigalų tiek, kiek leidžia etikos normos ir jo pasaulėžiūra.“

Shochu galima skanauti įvairiai: gerti vieną, atšaldytą su ledukais, maišytą su sodos vandeniu ar vandeniu, pilti į kokteilius. Pavyzdžiui, Kagošimoje iš japoniškų saldžiųjų bulvių pagamintas shochu atskiedžiamas karštu vandeniu ir tik tada ragaujamas. Teigiama, jog tada gėrimas atskleidžia natūralų šių bulvių saldumą ir aromatą.

Shochu tinkamas skanaujant įvairų maistą. Juo mėgaujamasi ir prieš valgį, ir valgant, ir vėliau. Kalbama, kad ragauti shochu sveika.

Kaip parodė Japonijos universitetuose atlikti tyrimai, iš saldžiųjų bulvių pagamintame gėrime yra enzimų, panašių kaip raudonajame vyne. Jie gali būti veiksmingi užkertant kelią arterijų trombams. Dar sakoma, kad shochu teigiamai veikia virškinimo sistemą.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaZapad-2017Karjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"