TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Šaltibarščiai ir cepelinai italų nebaugina

2015 05 18 6:00
Lietuvos paviljonas easyexpo2015.com nuotrauka

Trečia savaitė Milane (Italija) vykstančioje pasaulinėje parodoje „EXPO 2015“, kurios lankytojų dėmesiui pristatomas ir Lietuvos kultūrinis bei kulinarinis paveldas, lankytojai mielai ragauja lietuviškų produktų, nevengia užsisakyti šaltibarščių ar cepelinų, o didžiausio populiarumo sulaukia tradicinis užkandis: skilandis, lašinukai ir duona su agurkais.

„Labai gražu matyti, kad daugelis valstybių pristato išskirtinius savo šalies gaminius, tautinį paveldą. Mes labai gerai nuspėjome tendenciją, parinkdami ir Milane pristatydami tautinius produktus“, - „Lietuvos žinioms“ sakė Lietuvos paviljono organizatorių atstovė, Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Tarptautinio bendradarbiavimo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rimutė Kėkštienė.

Ieško nacionalinių patiekalų

Tai, kad parodos lankytojus ypatingai domina patiekalai, pristatomi kaip tradicinis tautinis paveldas, pasakojo ir konkurso būdu atstovauti Lietuvai Milane atrinktos bendrovės „Berneliai“, valdančios restoranų tinklą „Bernelių užeiga“, vadovė Jolanta Kubolienė.

„Užrašas „lietuviškas“ traukia lankytojų akį. Jei prie cepelinų parašyta, kad tai nacionalinis tradicinis patiekalas, iš karto apie jį teiraujamasi. Vadinasi, parodos lankytojai ieško išskirtinių konkrečios šalies produktų, valgių“, - aiškino verslininkė.

Pasak J. Kubolienės, „EXPO 2015“ lankytojai nevengia paragauti nei šaltibarščių, nei cepelinų. „Dauguma klientų jų ne tik ragauja, bet ir suvalgo“, - pasakojo „Bernelių užeigos“ vadovė. Tačiau populiariausias ir daugiausiai dėmesio sulaukiantis patiekalas – tradicinis užkandžių rinkinys, sukomponuotas iš lietuviško skilandžio, lašinukų, juodos duonos ir agurkų.

Naujienos – kas savaitę

Gegužės 1-ąją Milane duris atvėrė Pasaulinė paroda „EXPO 2015“, kurios pavadinimas “Pamaitinti planetą – Energija gyvybei”. Šešis mėnesius vyksiančiame renginyje savo geriausias kulinarines tradicijas ir šalies kultūrą pristato 141 valstybė iš viso pasaulio. 100 hektarų plote vykstančioje parodoje Lietuvai skirta 11 arų. Milžinišku interaktyviu lašu virš įėjimo lankytojus viliojančiame 1,15 tūkst. kvadratinių metrų Lietuvos paviljone per šešis mėnesius savo produkciją ketina pristatyti 32 šalies gamintojai.

Kaip informuoja parodos organizatoriai – Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijos - reikšmingiausia mūsų šaliai taps liepos 15-oji: tada parodoje planuojama nacionalinė Lietuvos diena, bus plačiau pristatytos lietuviškos tradicijos bei papročiai.

„EXPO 2015“ kiekvieną savaitę vyksta vis kitų produktų pristatymai. Pirmoji parodos savaitė buvo skirta pieno produktams, antroji – duonai, šiuo metu vyksta gėrimų degustacijos.

„Dalyvauti parodoje kvietėme visus pieno gamintojus, tačiau savo gaminius pristatė tik „Marijampolės pieno konservai“ ir „Žemaitijos pienas“. Marijampoliečiai į parodą atvežė sūrį „Liliputas“, įtrauktą į saugomų Europos Sąjungos paveldo gaminių sąrašą, ir, žinoma, varškės sūrius, kurie yra išskirtinis lietuviškas gaminys. Didelio dėmesio sulaukė bendrovės „Žemaitijos pienas“ gaminamas išskirtinio skonio kietasis sūris „Džiugas“. Jį labai gyrė parodos lankytojai italai: jų teigimu, šis produktas gali tapti rimtu konkurentu pasaulyje gerai žinomam jų sūriui parmigiano“, - pasakojo R. Kėkštienė.

Pasak jos, duonos savaitės metu ypač daug dėmesio sulaukė bendrovės „Saimeta“ gaminama Daujėnų naminė duona, turinti tautinio paveldo ženklą, įtraukta į saugomų Europos Sąjungos paveldo gaminių sąrašą.

„Lietuviška juoda duona ypač patinka tų šalių, kuriose tokie kepiniai negaminami, atstovams. Jie net teiraujasi, ar tai – pyragas, nes labai skani“, - įspūdžiais dalijosi Lietuvos atstovė.

Pastarosiomis dienomis Lietuvos paviljone vakarais rengiamos alkoholinių gėrimų degustacijos. Italai ypač domisi „Trejų devynerių“ trauktine, kuri susideda iš 27 žolelių, jiems patinka ir „Stakliškių midus“, o turistai iš kitų Europos šalių neatsisako ir ekologiškos „Stumbro“ degtinės.

Parodos „EXPO 2015“ svečiai taip pat turi galimybę paragauti lietuviškų obuolių sulčių. Italai labiau įpratę valgyti obuolius, tad sultys tapo maloniu atradimu daugeliui. Vis dėlto labiausiai visiems patiko obuolių ir aronijos gėrimas.

Ateina potencialūs partneriai

Pasak R. Kėkštienės, pirmosios parodos savaitės Lietuvai, į dalyvavimą šiame renginyje suplanavusiai investuoti 4 mln. eurų, jau atnešė ir konkrečių teigiamų rezultatų. Mūsų šalies paviljone apsilankę vienos Italijos bendrovės, gaminančios mėsos produktus, atstovai labai domėjosi lietuviška skerdiena ir ieškojo galimų tiekėjų kontaktų.

„Birželio pradžioje parodoje vyks mėsos gaminių savaitė, pakviečiau juos apsilankyti, taip pat pasiūliau Žemės ūkio ministerijai informuoti gamintojus apie atsiveriančią galimybę ne tik pristatyti savo produkciją, bet ir užmegzti kontaktus su potencialiais partneriais“, - pasakojo Lietuvos atstovė.

Šiuo metu skaičiuojama, kad parodoje „EXPO 2015“ per šešis mėnesius galėtų apsilankyti apie 20 mln. žmonių. Lietuvos paviljonas tikisi sulaukti 2-3 mln. lankytojų. Per prabėgusias savaites mūsų šalies prisistatymas sudomino apie 100 tūkstančių italų ir šalies svečių.

Parodoje dalyvaujančios „Bernelių užeigos“ vadovė neslepia, kad Lietuvos paviljonas nėra tarp populiariausių. „Tai natūralu: parodoje prisistato gana egzotiškos šalys kaip Omanas, Kuveitas, Malaizija, į kurias ne kiekvienas turi galimybę nuvykti, yra didžiuliai JAV, Rusijos, Vokietijos paviljonai. Visapusiškai reiškiasi Kazachstanas, kuris rengs kitą – 2017 metais – vyksiančią Expo parodą, todėl šurmulys prie jų paviljono nerimsta. Lietuvos ekspozicija patraukia visus paviljonus užsibrėžusių aplankyti svečių dėmesį. Kai kurie, žinoma, ateina tikslingai, nes žino Lietuvą ar yra pas mus lankęsi“, - pasakojo J. Kubolienė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"