Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITZAPAD-2017
LIETUVA

Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

 
2010 08 17 0:00
LŽ archyvo nuotrauka

Miškai pilni grybų, tačiau mitybos specialistai perspėja, kad saulės atokaitoje palaikytos miško gėrybės gali kenkti sveikatai.

Beveik mėnesį besitęsiant neįprastai karštiems ir drėgniems orams miškuose sparčiai dygsta įvairūs grybai. Kai kurių kaimų ir miestelių gyventojams jie tapo savotiška aukso gysla. Ypač voveraitės, nes kiti, grybautojų pastebėjimu, šiemet labai kirmija. Turgavietėse litras voveraičių kainuoja 7-8 litus, o baigiantis darbo laikui truputį atpinga.

Marijampolės ūkininkų turgelyje apsilankiusi marijampolietė Regina LŽ pasakojo pirkusi iš Alytaus rajono atvežtų voveraičių. Moteris aiškino pirkusi grybus tuoj po 14 val., tad jie nuo kaitros jau buvo spėję sušilti. "Šiluma jautėsi net juos pačiupinėjus, bet susigundžiau mažesne kaina", - neslėpė moteris. Nusipirktų miško gėrybių sočiai vakarienei neužteko, tad patiekė juos kaip pagardą. Tačiau ir to pakako, kad vyras imtų skųstis skrandžio negalavimais.

"Šiemet žmonės neturėtų piktnaudžiauti grybais, ypač nusipirkusieji jų pakelėse ar turguose", - LŽ teigė mitybos specialistai. Esą pabuvę saulės atokaitoje jie ima kaupti blogai žmogaus organizmo įsisavinamą medžiagą - chitiną. Būtent dėl to grybai neturėtų tapti pagrindiniu patiekalu sergantiesiems virškinamojo trakto ligomis, diabetikams ar senyviems žmonėms. Augę neįprastai karštu oru jie ir taip sukaupia daugiau nei įprasta chitino ar kitų nuodingųjų medžiagų. "Šių metų vasara neįprastai kaitri, tad apie tai, kiek ir kokių žmogui nepalankių medžiagų gali būti sukaupę grybai, galime tik spėlioti", - vakar tvirtino medikai.

LŽ kalbintas Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis gydytojas Jonas Palepšaitis sakė, kad drausti per tokį karštį prekiauti grybais turgavietėse jie kol kas negali. Esą prekyba miško gėrybėmis, kaip ir savo soduose išaugintomis uogomis ar vaisiais, įstatymais beveik nereglamentuota. "Pats pirkėjas turi gerai pasvarstyti, ką, kada ir iš ko perka", - sakė J.Palepšaitis.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaZapad-2017Karjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"