TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Seime bręsta puodų maištas

2016 06 11 6:00
Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Seimo nariai ir kanceliarijos darbuotojai vis garsiau reiškia nepasitenkinimą parlamento rūmuose maitinimo paslaugas teikiančios bendrovės „Pontem“ veikla. Tačiau Seimo kanceliarija bejėgė ką nors pakeisti – dešimčiai metų su „Pontem“ sudarytos sutarties galiojimas baigsis 2019-aisiais.

Seimo valgyklos ir restorano virtuvėse septintus metus šeimininkaujanti bendrovė kritikuojama dėl prastėjančios maisto kokybės ir vis didėjančių kainų. Parlamentarų ir darbuotojų skundais užverstos Seimo kanceliarijos vadovai ne kartą mėgino atkreipti bendrovės atstovų dėmesį į problemas, bet kol kas padėtis nesikeičia. Kanceliarijos siūlymo nutraukti paslaugos teikimo sutartį „Pontem“ (anksčiau „Smulkus urmas“) atsisakė. Neskanus Seimo maistas vis dažniau politikus ir kanceliarijos darbuotojus veja užkandžiauti į aplinkines sostinės kavines. Maitinimo problemas Seimo rūmų valgyklose šią savaitę aptarė ir Seimo valdyba.

Poveikio galimybių nėra

Seimo vicekanclerio Antano Dimaičio teigimu, padėtis iš tiesų yra prasta, žmonės skundžiasi ir dėl kokybės, ir dėl kainų. „Sutartis su bendrove buvo pasirašyta 2009-aisiais dešimčiai metų. Ji yra tokia, kad šiandien mums nesuteikia galimybių paveikti paslaugos teikėjo“, – „Lietuvos žinioms“ sakė A. Dimaitis. Anot jo, pagal sutartį „Pontem“ priklauso visi gamybos plotai – virtuvės, sandėliai ir šaldymo kameros, nors pačios maitinimo salės – kanceliarijos žinioje. Tačiau be virtuvių „nieko alternatyvaus Seimas įsirengti negali“.

Vicekanclerio teigimu, kai bendrovė atsisakė siūlymo sutartį nutraukti, neliko jokių poveikio galimybių. Jis apgailestavo, kad teigiamų poslinkių neįvyko ir po pokalbių, kurių būta ne vieno, su bendrovės atstovais. „Vis žadama, jog viskas bus gerai, kad keisis, bet rezultatų nėra“, – konstatavo A. Dimaitis. Todėl, pasak jo, paveikti maitintojus galėtų patys valgytojai, pradėję rašyti skundus atitinkamoms institucijoms. Galimus pokyčius A. Dimaitis dar siejo su neseniai pradėjusia dirbti naująja bendrovės maitinimo padalinio vadove Laima Janavičiene.

Pavalgę sunegaluoja

Seimo pirmininkės pavaduotoja konservatorė Irena Degutienė pasakojo dažnai valganti Seime. „Vienintelis patiekalas, kurio mūsų valgykloje tikrai negaliu valgyti, tai – žuvis. Nes visuomet, kai tik suvalgau, susergu. Kaip ją gamina, nežinau, tačiau žuvį sugadinti dar reikia sugebėti“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Seimo valdybos narė. Pasak jos, kolegos taip pat neretai skundžiasi sunegalavę po pietų Seimo valgykloje. „Pastarąjį kartą, kai gėriau kavą, gavau surūgusios grietinėlės indelį. Įpyliau į kavą ir viską sutraukė. Galėtų atidžiau į tokius dalykus žiūrėti“, – įsitikinusi I. Degutienė. Todėl, anot politikės, kai tik būna ilgesnė pertrauka, pavalgyti Seimo nariai eina į aplinkines maitinimo įstaigas. „Bet kai pertraukėlė trumpa, užbėgi į valgyklą bent sriubos suvalgyti“, – pasakojo Seimo narė. Jos nuomone, padaryta klaida, kad sutartis su „Pontem“ buvo sudaryta dešimtmečiui. „Pirmiausia reikėjo išbandyti jų paslaugas“, – sakė I. Degutienė. Parlamento vicepirmininkė taip pat mano, kad jei nėra kitų priemonių susitarti su bendrove, į pagalbą reikėtų pasikviesti maisto priežiūros institucijas.

Žada permainų

Mėnesį Seime dirbanti „Pontem“ bendrovės maitinimo padalinio vadovė L. Janavičienė tikino negirdėjusi apie jokius valgytojų skundus. „Negaliu komentuoti, kas buvo anksčiau. Bet dabar, kiek girdime iš pačių Seimo narių, per šias savaites maisto kokybė yra pagerėjusi, asortimentas išaugo“, – „Lietuvos žinioms“ sakė vadovė. Pasak jos, reaguojama į visas kritines pastabas, stengiamasi pasitaisyti. „Anksčiau buvo nusiskundimų, kad porcijos per mažos. Atidžiai stebėjome, tikrinome“, – pasakojo L. Janavičienė.

Jos manymu, Seimo nariai yra gana išrankūs. Kaip sakė vadovė, dabar, prasidėjus vasaros sezonui, suvalgoma labai daug šaltibarščių, visi džiaugiasi, kai valgiaraštyje būna cepelinų. „Turime kompleksinius pietus, juos labai daug kas valgo“, – priminė ji. Netrūksta ir pusryčiaujančių, kurie gali rinktis omletą, įvairias košes, vietoje keptas bandeles. Nenuskriausti, L. Janavičienės teigimu, ir sveikuoliai. „Turime ir šviežiai spaustų sulčių, ir salotų, ir vegetariškų patiekalų. Be to, restorano ir kavinės asortimentas skiriasi. Manau, kad pasiūlymų čia tikrai daug, rinktis yra iš ko“, – teigė padalinio vadovė.

Seimo kanceliarijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Rasa Ona Duburaitė pasakojo, kad darbuotojų pastabos bei pageidavimai dėl patiekalų kokybės, kainų, asortimento buvo išsakyti per susitikimą su L. Janavičiene. „Kolegos mato kai kurių teigiamų pokyčių. Tačiau sunku pasakyti, ar jie bus ilgalaikiai“, – teigė R. O. Duburaitė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"