TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Surogatiniai gėrimai - rimta problema

2013 04 22 6:00
R.Žemaitaitis: "Surogatinių gėrimų vartojimas didėja, nes jie yra pagrindinė prekė kioskuose." Romo Jurgaičio nuotrauka

Seimo narys "tvarkietis" Remigijus Žemaitaitis įsitikinęs, kad būtina iš kioskų ir panašių prekybos vietų išguiti skysčius, kuriuose didelė alkoholio koncentracija.

- Lietuva priskiriama prie tų Europos Sąjungos (ES) valstybių, kuriose suvartojama daugiausia alkoholio. Ar tai iš tiesų rimta problema mūsų šalyje?

- Problema veikiau yra surogatiniai gėrimai, pilstukas, spiritas, kosmetinis spiritas, dantų skalavimo skystis. Pažiūrėjus, kas apsinuodija alkoholiu, matyti, kad tai - žemiausios socialinės grandies atstovai.

- Siūlote kioskuose, paviljonuose ir kitose laikinos prekybos vietose uždrausti pardavinėti skysčius, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 20 procentų. Manote, kad tai padės kovoti su alkoholio vartojimu?

- Tai santykinai padės ne tiek kovoti su alkoholiu, kiek išimti iš prekybos surogatinius gėrimus. Dabar jų vartojimas didėja, nes jie yra pagrindinė prekė kioskuose. Be to, šie surogatiniai gėrimai parduodami vaikams. Jei tavo amžius 6-18 metų, šio birzgalo gali įsigyti kiek širdis geidžia, nors jame alkoholio koncentracija yra didesnė nei 50 procentų. Ar tai normalu? Manau, kad ne.

Vėliau jais apsinuodiję žmonės kreipiasi į gydymo įstaigas, ir tiek jums, tiek man, mokantiems mokesčius, jų gydymas brangiai kainuoja.

- Į šalį plūsta alkoholio kontrabanda, klesti pogrindiniai pilstuko fabrikėliai, masiškai gaminama naminukė. Dėl to valstybė netenka pajamų, sveikatos apsaugai tenka nemenkos išlaidos. Kaip išspręsti šias problemas?

- Su šiais teiginiais būtų galima sutikti tik iš dalies. Alkoholio kontrabandos beveik nėra, nebent kokie 5 procentai. Jos pagrindą sudaro buitinė kontrabanda, t. y. kai žmonės vyksta į Rusiją, Baltarusiją parsivežti alkoholinių gėrimų asmeninėms reikmėms. Tokių gėrimų kokybė dažniausiai būna apgailėtina.

Didžiausia problema - pilstukas. Mano vertinimu, jis gali užimti apie 70 proc. rinkos. Langų, dantų skalavimo skysčiuose, kosmetiniame spirite ir daugelyje kitų produktų alkoholio koncentracija viršija 50 procentų. Jie specialiu būdu išgarinami, supilstomi į įvairaus turinio butelius ir parduodami vietinėje juodojoje arba net oficialioje rinkoje.

Naminukė užima vos 7-9 proc. rinkos. Ja mažiausiai apsinuodijama todėl, kad naminukė verdama sau, kaimynams ir pan. Tačiau yra ir žmonių, kurie į "samagoną" pila spirito, taip gaunamas nuodas - pilstukas. Spręsti šias problemas galima keliais būdais: mažinti galimybę tokiems produktams patekti į rinką, riboti prekybos vietas.

- Pateikėte įstatymo pataisas, kad ūkininkams, kurių ūkiai teikia kaimo turizmo paslaugas ir turi tradicinių amatų sertifikatą, būtų leista gaminti alkoholinius gėrimus. Kodėl to siekiate?

- Tai viena iš kovos su nelegalia prekyba surogatiniais gėrimais priemonių. Be to, tai turizmo skatinimas, senovinio mūsų paveldo rodymas. Kai praėjusią Seimo kadenciją legalizavome naminio alaus gamybą, Pasvalyje, Biržuose ir kitur išpopuliarėjo vadinamieji alaus keliai. Ar nuo to daugiau žmonių tapo girtuokliais, priklausomais nuo alaus? Ne.

Praėjusią kadenciją taip pat buvo pritarta mano teiktoms įstatymo pataisoms dėl naminio vyno legalizavimo. Buvau kaltinamas, kad noriu nugirdyti tautą. Tik vienas vyndarys legalizavosi, atidarė laboratoriją, sertifikavo savo ūkį, įrengė akcizinį sandėlį. Jo vynas kainuoja 40-50 litų. Savaitgaliais jo sodyboje nėra vietų, į degustacijas atvyksta užsieniečiai ir lietuviai, kurie nori paragauti tikro naminio aviečių, pienių, serbentų, aronijų vyno.

Manau, kad legalizavus naminukę būtų galima gaminti įvairaus turinio antpilus ir pan. Jei neklystu, ES tik mes ir dar dvi valstybės to nelegalizavo.

- Oponentų teigimu, legalizavus naminukę, alkoholiniai gėrimai būtų dar lengviau prieinami, išaugtų jų vartojimas. Ką apie tai manote?

- Visiška netiesa. Kaip ir sakiau, norint gaminti geros kokybės naminukę pirmiausia reikia atitikti tam tikras sąlygas. Tam tikrų įrenginių įrengimas iškart pabrangintų produkciją. Kitas dalykas, kad naminukės gamintojai turės mokėti akcizus, tai vėl brangins jų produkciją. Esu įsitikinęs, kad legalizavus šį produktą jo 0,5 litro kaina prasidėtų nuo 15-20 litų.

- Tikitės, kad Seimas palaimins jūsų pataisas?

- Sunku pasakyti. Bėda ta, kad politikai, norėdami būti ar išlikti valdžioje, kartais priima tokius sprendimus, kokių nori viena nedidelė kuopelė. Viliuosi, kad šis Seimas įsiklausys į visus argumentus ir pritars tokiam projektui, kuriame numatytas griežtas reglamentavimas.

Seimo narį kalbino ROBERTA TRACEVIČIŪTĖ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"