TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LIETUVA

Žuvienę vėl gardinsime unguriais

2011 07 11 0:00
Per trejus metus į 113 krašto vandens telkinių bus įleista ungurių mailiaus, tam numatyta skirti 5 mln. litų.
LŽ archyvo nuotrauka

Ungurių patiekalai po kelerių metų, kaip ir prieš kelis dešimtmečius, vėl nebebus tik gurmanų skanėstas. Nusprendus atkurti jų išteklius netrukus, liepos pabaigoje, į krašto vandens telkinius bus paleisti pirmieji paauginti unguriukai.

Jau gerą dešimtmetį žuvienė su unguriais yra tikras smagurių patiekalas. Iš paprastų žuvų - karšių arba starkių - išvirtos žuvienės lėkštė kavinėse kainuoja apie 5 litus, o kai į tokią pačią sriubą įmetamas gabaliukas ungurio, kaina pašoka iki 10 litų.

Savaitgalį Juodkrantėje vykusios Žvejo šventės svečiai buvo vaišinami tik lietuviškais, Kuršių mariose sugautais unguriais. "Pasistengėme tokiai progai, tačiau iš Kinijos specialiais reisais, kaip bandoma tvirtinti, ungurių neskraidinome", - juokėsi Juodkrantės žvejys Arūnas Kelmelis. Juodkrantiškis piktinasi paskleistais gandais, esą Kuršių nerijos žvejai pardavinėja iš Kinijos atgabentus, o ne mariose sugautus rūkytus ungurius. "Net nežinau, kam tokios kalbos naudingos. Aišku, dabar ungurių daug mažiau nei anksčiau", - LŽ apgailestavo A.Kelmelis.

Žvejai nepasidalija plotų

Praėjusiais metais visoje Lietuvoje buvo sugauta 18,8 tonos ungurių, vien Kuršių mariose - beveik 5 tonos. Tačiau prieš penkerius metus mariose būdavo sugaunama net dukart daugiau šių žuvų. Rytinės Kuršių marių dalies žvejai liūdnai pastebi, kad ungurių daugiausia liko ties Kuršių nerija. "Šiek tiek ungurių dar sugaunama tik kitoje marių pusėje, prie Juodkrantės, Nidos, Preilos. Jau tik ten galima pamatyti iš vandens išlindusius kuolus, prie kurių pritvirtintos ungurių gaudyklės. O šioje pusėje ungurių beveik nebeliko", - apgailestauja Rusnės žvejys Algimantas Dirsė.

Tačiau A.Kelmelis juokiasi iš tokių kolegos raudų. "Viskas priklauso nuo vėjo ir srovių. Kartais mes daugiau ungurių sugauname, kartais jiems labiau sekasi", - tvirtino Juodkrantės žvejys.

Atkurs išteklius

Aplinkos apsaugos specialistai taip pat pastebi, kad ungurių Lietuvoje nuolat mažėja. "Jei lygintume praėjusius metus ir aštuntojo dešimtmečio pradžią, tektų liūdnai konstatuoti, kad dabar visame krašte ungurių sugaunama ne keliais, o keliais šimtais kartų mažiau", - LŽ sakė Vilmantas Graičiūnas, Aplinkos ministerijos Gamtos išteklių skyriaus vedėjas.

Todėl prieš dvejus metus nuspręsta atkurti ungurių išteklius mūsų krašto vandenyse. Žuvininkystės tarnyba parengė projektą "Europinių ungurių išteklių valdymo plano įgyvendinimas Lietuvoje". Jis skirtas ungurių ištekliams atkurti. Iš Europos žuvininkystės fondo šiam projektui numatyta atseikėti per 4 mln. litų, iš Lietuvos biudžeto - beveik milijoną litų.

Pasak Žuvininkystės tarnybos Tarptautinių reikalų ir rinkos skyriaus specialistės Brigitos Kukonenko, jau šįmet, liepos pabaigoje, į 22 mūsų krašto vandens telkinius bus paleisti pirmieji paauginti unguriukai. Per trejus metus ungurių mailiaus bus įleista į 113 vandens telkinių visoje Lietuvoje. Tik į Kuršių marias jų neketinama leisti. Esą ežeruose užaugę unguriai upeliais atplauks iki Nemuno, o juo - į Kuršių marias.

"Be to, didžiąją dalį ungurių Kuršių mariose sudaro atplaukę iš jūros penkerių metų jau suaugę geltonieji unguriai, o vidaus vandenyse beveik visi - dirbtinai įveisti. Šių dviejų populiacijų nerekomenduojama maišyti. Kita vertus, Kuršių mariose labai didelė kormoranų kolonija. Šie paukščiai mėgsta nedidelius unguriukus ir greitai juos sunaikintų", - teigė V.Graičiūnas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LIETUVA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"