Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
KULTŪRA

Kalbos klaidos virtuvėje

 
2014 02 01 6:00
Oresto Gurevičiaus (LŽ) nuotrauka

Neseniai pradėtos transliuoti dvi naujos kulinarinės laidos – LNK „Receptų užkalbėtoja“ ir BTV „Šefas rekomenduoja“. Sausį jas stebėjo ir Kalbos inspekcija.

Kulinarijos laidos niekada nepasižymėjo taisyklinga kalba. Matyt, jų vedėjams sunkiai sekasi suderinti maisto gaminimo ir kalbos taisykles. Suprantama, virtuvėje niekas nesitiki išgirsti tokios pat kalbos kaip informaciniuose projektuose. Vis dėlto kalbos taisyklingumo reikalavimai taikomi visoms laidoms.

Puikiai televizijos žiūrovams pažįstama Agnė Jagelavičiūtė nauju amplua pasirodė LNK „Receptų užkalbėtoja“. Ne visos jos daromos klaidos susijusios vien tik su kulinarija. A.Jagelavičiūtei keblus padalyvio ir kai kurių linksnių vartojimas: tik ragaujant (=ragaudami) sužinosite, ko trūksta; sudėjus (=sudėję) obuolius kočiojame; keliaujame dirbti kitus darbus (=kitų darbų); iš ko pagrinde (=iš ko daugiausia) daromas faršas. Viena dažniausių Agnės klaidų – savaimine rezultatine reikšme vartojamas veiksmažodis gautis: tešla gavosi (=išėjo) kaimiškos grietinės konsistencijos.

Maisto gaminimo meistras Robertas Ščesnavičius televizijoje – ne naujokas, taigi jau turėtų išmanyti bent kai kurias kalbos taisykles. Dažniausios jo klaidos BTV „Šefas rekomenduoja“ – ne ta reikšme vartojamas veiksmažodis gautis ir junginiai kad su bendratimi tikslui reikšti: nuo prieskoninių daržovių gaunasi puikus skonis (=nuo prieskoninių daržovių atsiranda puikus skonis; prieskoninės daržovės suteikia puikų skonį); greit svyla ir gaunasi (=atsiranda) nemalonus skonis; tam, kad netrukdyti ir neatimti (=kad netrukdytume ir neatimtume) brangaus laiko; kad pagaminti (=norint pagaminti; kad pagamintume) gerą nuovirą, reikia naudoti daug įvairių daržovių.

Autorė yra Valstybinės kalbos inspekcijos vyriausioji inspektorė

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
KULTŪRA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"