TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LŽ REKOMENDUOJA

Kaune - traiškytomis vynuogėmis ir obuoliais kvepianti šventė

2015 09 12 12:18
Justo Samaliaus nuotraukos

Šeštadienį, rugsėjo 12 – ąją, svetingumo komplekse „Monte Pacis“ tęsiasi antroji šviežiai traiškytų vynuogių ir rudeninių obuolių šventė – paroda „Vinalia Rustica“. Programoje – iki šiol negirdėtos vyno bei parfumerijos istorijos, vakarienė Liepų alėjoje, paskaitos bei degustacijos.

„Apie tokią šventę svajojau ne vienerius metus. Žinoma, kad ji pavyktų, idėjos nepakanka. Reikia ir oro, ir atitinkamos atmosferos“, - tvirtino svetingumo komplekso „Monte Pacis“ bendrasavininkė, saikingo vyno vartojimo kultūros puoselėtoja Indra Ramanauskienė.

Pirmoji šventės – parodos diena prasidėjo apie 16 valandą. Tuomet išklausytos kelios paskaitos, domėtasi stenduose pristatomais lietuviškais bei Europos gamintojų produktais.

Į šventės programą įsiliejo akademinis jaunimas - Kauno kolegijos Maisto technologijos katedros dėstytojai su studentais parodos metu dalinasi žiniomis bei praktiniais patarimais apie inovatyvų obuolių panaudojimą įvairių gėrimų ir sulčių gamyboje.

Ypatingą šventės atmosferą sukūrė „Si studija“. Jos meistrai gana didelę „Monte Pacis“ Karietų aikštę pavertė vynuogių ir obuolių oaze. Šių vaisių ir uogų aplinkoje buvo apstu – papuošti stalai, kolonos, Liepų alėja, komplekso tvorose esančios nišos.

„Daugelis niekaip negalėjo suprasti, kurios dekoracijos yra tikros, o kurios – žmogaus rankų darbo vaisius. Net širšės susimaišė ir buvo nusėdusios gausiai dekoruojant interjerą naudotas netikras vynuoges“, - pastebėjimais dalinosi I. Ramanauskienė.

Liepų alėjoje po atviru dangumi prie vieno ilgo žvakėmis nutvieksto stalo vyndarys Gintaras Sinas ir „Monte Pacis“ šefas Ernestas Viršilas penktadienio vakarą patiekė ypatingą vakarienę.

„Vienas iš jos tikslų buvo supažindinti su Lietuvoje pagamintu uogų vynu. Vis dar gaji nuomonė, kad mūsų šalies vyndariai nesugeba pagaminti to, kad galėtų nustebinti net išrankiausius vyno žinovus. Bet patikėkite - gali“, - su šypsena kalbėjo I. Ramanauskienė.

Šefas, anot jos, naudodamas geriausius vietinius produktus, kūrė pasaulio virtuvės tendencijas atspindinčius patiekalus.

Po vakarienės laukė žaismingas, „Vinalia Rustica“ vainikavęs, antrą kartą Lietuvoje vykęs vynuogių trypimo kojomis ritualas.

„Praėjusiais metais išsiaiškinome, kad ne visos į Lietuvą įvežamų vynuogių rūšys yra tinkamos ritualui – kai kurių iš jų tiesiog neįmanoma sutraiškyti šokant specialiai tam įrengtoje erdvėje. Todėl šįmet buvome išmanesni ir parinkome tam tinkamas uogas“, - pasakojo I. Ramanauskienė.

Iš viso ritualui panaudota apie 300 kilogramų uogų.

Šiandien pirmą kartą Lietuvoje vyks parfumerijos ir vyno degustacija „7 parfumerijos ir vyno istorijos“, kurią pristatys parfumerijos žinovė Rimantė Budrytė-Kvietkauskienė ir someljė Indra Ramanauskienė. „7 parfumerijos ir vyno istorijos“ - žaismingas ir intriguojantis potyris be rimtų taisyklių.

„Seminare mokslo teiginiais bus tik remiamasi, bet nesivadovaujama. Kadangi iš pat pradžių pažeidžiama vienas iš profesionalios vyno degustacijos taisyklių – degustuotojai negali būti išsikvėpinę, nes aromatai trukdo vyno degustacijai. Tad, projektas yra daugiau žaismingas nei norintis atskleisti negalimas atmesti tiesas“, - pasakojo šventės organizatoriai.

Šventę vainikuosiančios vakarienės „Midaus upės tekėjo“ metu bitininkas Erikas Augustinavičius pristatys ragavimui 4 rūšių midų, šefas Ernestas Viršilas - vakarienę, kurioje pademonstruos, kad pasaulio virtuvės patiekalai gali derėti ir su archaišku gėrimu.

Praėjusiais metais pirmą kartą vykusioje šventėje apsilankė beveik pusė tūkstančio lankytojų. Dauguma, žinoma, kauniečiai, tačiau buvo svečių ir iš kitų Lietuvos bei kaimyninių šalių miestų. Svečiai lankė parodos dalyvių stendus ir degustavo natūralias sultis, vyną, medų, sūrį, taip pat su dideliu entuziazmu dalyvavo paskaitose. Skambėjo gyva muzika, vyko vynuogių traiškymas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LŽ REKOMENDUOJA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"