TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
LŽ REKOMENDUOJA

Rytoj "LŽ" skaitykite: Bakterijos pergudrauja žmogų

2013 02 01 13:00
Prof. R.Daugelavičius: „Bakterijų mūsų organizmuose yra dešimt kartų daugiau nei mūsų pačių ląstelių. Bakterijų genų mes nešiojamės net 360 kartų daugiau nei mūsų pačių genų. Ir su tuo negalime nesiskaityti.“

Pasaulio mokslininkai muša pavojaus varpais: mikroorganizmų atsparumas vystosi greičiau negu išrandami ar sukuriami nauji antimikrobiniai preparatai. Jeigu artimiausiais metais nebus sukurta naujų stiprių antibiotikų, paprasčiausios bakterinės infekcijos gali tapti nepagydomomis.

„Tai problema, kuri brendo dešimtmečiais,“ – sako Vytauto Didžiojo universiteto Biochemijos ir biotechnologijų katedros vedėjas prof. Rimantas Daugelavičius. - „Atsparumo antibiotikams“ terminas reiškia, jog ligą sukėlusios bakterijos lieka gyvybingos ir tuomet, kai ligonis suvartojo tam tikrą dozę gydytojo paskirtų antibiotikų.

Atsparumo antibiotikams problema atsirado netrukus po to, kai Antrojo pasaulinio karo metais buvo pradėtas plačiai vartoti penicilinas, išgelbėjęs tūkstančius gyvybių. Vartydami senus mokslinius žurnalus, jau randame užuominų apie tai. Europos statistika patvirtina vieną svarbią taisyklę: kuo daugiau antibiotikų vartojama, tuo didesnis atsparumas jiems vystosi.

Nuo antibiotikams atsparių bakterinių infekcijų Europoje kasmet miršta apie 25 tūkst. pacientų. Apytikriais skaičiavimais ligoninėse pacientai papildomai praleido 2,5 mln. dienų. Išlaidos, susijusios su šiomis infekcijomis, kasmet viršija 1,5 mlrd. eurų.

Plačiau apie tai, kaip bakterijos darosi vis atsparesnės antibiotikams, skaitykite šeštadienio "Lietuvos žiniose".

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
LŽ REKOMENDUOJA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"