Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATAŠVIETIMAS
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
MOKSLAS IR IT

Ateities verslo vizija: prognozės 2017 – iesiems

 
2017 01 02 6:50
Ar 2017 – ieji bus robotikos, pažangių maisto gaminimo technologijų, molekulinės virtuvės metais?/Evelinos Joteikaitės nuotrauka
Ar 2017 – ieji bus robotikos, pažangių maisto gaminimo technologijų, molekulinės virtuvės metais?/Evelinos Joteikaitės nuotrauka

Ar 2017 – ieji bus robotikos, pažangių maisto gaminimo technologijų, molekulinės virtuvės, dietų pagal DNR metais? Metais, kai prekybos centrų salės nepajėgs sutalpinti maisto pertekliaus?

Kada naujai išrinktas Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas mes ekonomikos monetą į orą? Kuria puse ji atsivers: rodydama Donaldo Trumpo nuosmukį ar efektingą dėjimą į krepšį, sulauksiantį žiūrovų ovacijų?

Visi norime žinoti kas laukia ateityje. Deja, ne visada pavyksta nuspėti net ir užsisakytų pietų skonį.

Šiais metais prognozės prilygsta būrėjos žiūrėjimui į stiklo rutulį.

Pagal prognozes sudarytas 2017 – iesiems galima daryti įdomią išvadą: didžiumą jų sudarytos iki JAV prezidento rinkimų. Pasirodę vertinimai tarsi sušvelninta pranašysčių versija.

Ekonomistų manymu, dabartinės maisto gamybos sistemos nepajėgs aprūpinti milijardų žmonių, taigi ilgainiui gali tekti pakeisti savo įsivaizdavimą apie maistą.

„Ką atsispausdinsime vakarienei?“ – štai toks klausimas ateityje gali tapti kasdienybe, jeigu mokslininkai įgyvendins savo planus ir sukonstruos funkcionalią maisto spausdinimo mašiną. Prie šio projekto dirbančių tyrėjų teigimu, tos pačios technologijos, kurios leidžia kompiuteryje suprojektuoti trijų matmenų objektus, gali būti pritaikytos maisto gamybai. Vieno mygtuko spustelėjimu galėsime atsispausdinti ne tik sausainį ar šokoladą, bet ir visą pusryčių, pietų ar vakarienės valgiaraštį.

Picos – akivaizdus to pavyzdys. Jos labiausiai tinkamos 3D spausdintuvų technologijai dėl jų sluoksninės sandaros. Naudojami maisto produktai – lengvai sintetinami miltelių pavidalų.

Visgi mažai tikėtina, kad ateinančiais metais skraiduoliai dronai uždengs visą plačiąją padangę, o savo įvaizdį norėsiantys pagerinti aukštos kvalifikacijos šefai diskutuos apie 3D spausdintuvus.

Tačiau mokslininkai ir dirbtinio intelekto specialistai sugebės rasti nišą restoranų industrijoje – užsitikrins karjeros galimybes ateičiai.

Artėja kosminio maisto metai (pamiršime dienas, kai jautėme skonį ir poskonį). Maistas įgaus visai kitokį vaizdą, tačiau bus maistingas ir sulauks Silicio slėnio (JAV informacinių technologijų lopšio, kuriame įsikūrę tūkstančiai informacinių technologijų įmonių) fanatikų dėmesio.

Dabar nėra restoranų recesijos. Nebus jos ir 2017 – aisiais

Kalbos apie restoranų recesiją – investuotojus ir restoranų verslo atstovus varo į neviltį. Pastaraisiais metais šiuo reiškiniu ypač susidomėta. Tačiau būgštavimai nepagrįsti. Pastebėta, kad namų ūkio maistui išleidžiama vis mažiau lėšų.

Įpročiai keičiasi – vis daugiau žmonių gali sau leisti dažniau valgyti ne namuose. Viešojo maitinimo paslaugų sektorius tampa neatskiriama gyvenimo dalimi. Augant paklausai, maitinimo paslaugų rinka plečiasi.

Ekonomikos pyragas nepaliaujamai didėja, tad tampa vis sunkiau įvertinti jo gabalėlių dydį.

Žemos technologijos pramonės šakos priešinasi suvaržymams. Karas įsisenėjęs, tačiau kariaujama ne su tuo priešu – kol rūpinamasi kaip nusimesti pančius, pražiopsomas maisto ir krovinių pervežimo paslaugų brangimas, kiti veiksniai.

Taip, lankytojų restoranuose netrūksta, visgi reikia pripažinti, dažnai pasirenkamos ir kitokios maitinimosi alternatyvos (greitas maistas ir pan.).

D. Trumpo pavardė mirgės spaudos antraštėse

Atlyginimų ir užmokesčio už viršvalandžius klausimai nusikels į antrą planą

D. Trumpo pavardė mirgės spaudos antraštėse.linkedin nuotrauka
D. Trumpo pavardė mirgės spaudos antraštėse.linkedin nuotrauka

Viename savo interviu D. Trumpas sakė, norintis išlaikyti minimalų atlyginimą „artimą dabartiniam“.

Augimas – seniausias visuomenės ekonominis tikslas, naujai išrinktos administracijos greičiausiai bus nustumtas į šalį.

Ekonomistai spėja, kad D. Trumpo prezidentinė pergalė bus pripažinta tik tada, jei augs pasaulio ekonomika.

Bet kokiu atveju, JAV ekonomikos rodikliai šoktelės į viršų – kartu su jau dabar mažėjančiu nedarbu, darbuotojo išlaikymui mažėjančiomis sąnaudomis.

Rezultatas? Pasak JAV restoranų rinkodaros konsultanto Aarono Alleno, prastės aptarnavimo kokybė, mažės populiarių pilno aptarnavimo restoranų. Prekių kainos tikimasi išliks stabilios per keletą ateinančių metų.

Plačiau atverta vartotojų piniginė restoranams kels iššūkių, nes kartu didės ir kartelė ruošiamo maisto kokybei. Konkurencijos neatlaikiusioms įstaigoms teks užsidaryti, galbūt bandyti kitus verslo modelius.

Dominuos virtualios parduotuvės

Dominuos virtualios parduotuvės.
Dominuos virtualios parduotuvės.

Ne vienam teko girdėti ir naudotis internetinių parduotuvių paslaugomis. Pastaraisiais metais elektroninė prekyba tapo neatsiejama verslo dalimi. Šiuo modeliu paremtos įmonės savo klientams leidžia paslaugas virtualiai užsisakyti iš bet kurio pasaulio taško, bet kuriuo paros metu vos per kelias minutes: pasaulinė interneto mažmenininkė „Amazon“, „Uber“ padalinys „UberEats“ užsiimantis maisto pristatymu, aukštų technologijų tinklas „Domino's“ (greitojo maitinimo restoranų milžinė pristatė užsakovui picą bepilote skraidykle taip atverdama naujus kelius pristatymo rinkoje).

Inovacijos verslui taps vis svarbesnės ir reikšmingesnės. Aukštosios technologijos jau pasėjo savo sėklą ateities progresui – prekių pristatymas dronu, autonominė transporto priemonė, 3D spausdintuvas.

Rizikos kapitalistai, įmonės savininkai, fondo valdytojai neabejoja pristatymo verslo potencialu: nuo 2012 – ųjų maisto ir produktų pristatymo startuolių grynoji turto (aktyvų) vertė pakilo. Sparti augimo perspektyva – neabejotina. Didžiausias augimas per pastaruosius šešiolika metų. Didesnis nei bendras visų restoranų pirminis viešasis akcijų siūlymas, sutrumpintai tiesiog akcijų IPO (iš anglų k. initial public offering – įmonės akcijų platinimas per biržą pirmą kartą).

IPO yra itin mėgiami investuotojų, nes dažnai po išplatinimo rinkoje akcijų vertė stipriai kyla.

Technologijos atvers naujas perspektyvas viešojo maitinimo sektoriui

Technologijos atvers naujas perspektyvas.
Technologijos atvers naujas perspektyvas.

Maisto pramonė – viena didžiausių pasaulyje, tačiau ji atsilieka technologijų požiūriu. Kaštų optimizavimas, naujų tecnologijų diegimas, šie akcentai, viliamasi lydės maisto aptarnavimo sritį ir ateityje. Iki pat 2020 – ųjų.

Žinoma, vis dar yra restoranų, kurių atstovai visiškai nepasiruošę diegti naujoves savo versle. Žiūri išsigandusiomis akimis taip atsukdami nugarą inovatyvių technologijų teikiamoms galimybėms, kurios jau kurį laiką esti šalia jų.

Verslas taps išmanesnis

Aišku, šie pokyčiai neįvyks per vieną naktį.

Daiktų internetas neretai siejamas su namais. Šildymo sistema, garažo durys valdomos išmaniaisiais telefonais... Tokie automatizacijos ir optimizavimo procesai po truputį ateina ir į pramonę.

Didžioji dalis prietaisų ateityje turės jutiklius, procesorius, programinę įrangą ir galimybę prie jų prisijungti su kitais prietaisais. Taip tarp įrenginių bus sukurta didelė komunikacijos infrastruktūra, kuri leis automatizuoti dar daugiau procesų ir stebėti kiekvieną smulkmeną. Galbūt ateityje šaldytuvas pats užsakys trūkstamų maisto produktų? Naujovės lems pokyčius.

Dirbtinis intelektas tobulėja, vystosi. Žmogaus įsikišimas vis mažiau reikalingas, todėl klientų aptarnavimas ateityje gerokai keisis.

2016 – aisiais dėmesio centre buvo pokalbių simuliatoriai (iš anglų k. chatbots), tikimasi, kad 2017 – aisiais ši tendecija pagreitins dar daugiau inovacijų, ypač pramogų srityje.

„Starbucks“ – stambiausias pasaulyje kavinių tinklas, neseniai pristatė novatorišką užsakymų sistemą įkvėptą dirbtinio intelekto galimybių. Tik laiko klausimas kol veido atpažinimo programinė įranga bus pritaikyta greito maisto tinklų aktyviai plėtotame aptarnavime „drive-thru“ principu, kuomet užsisakyti ir užsakymą atsiimti galima neišlipus iš automobilio. Naujos bangos nulems informacinių technologijų ir kompiuterių vystymosi kryptis ateityje. Dirbtinio intelekto pasiekimai įtakos žmonių darbus, išsilavinimą ir įvairias gyvenimo sritis visame pasaulyje.

Finansiniai resursai bus valdomi racionaliau

Finansiniai resursai bus valdomi racionaliau.
Finansiniai resursai bus valdomi racionaliau.

Restoranų tinklo „McDonald‘s“ valdytojai nusiteikę pesimistiškai, dėl bendrovę griaužiančio nuosmukio. Po paviešinto maisto saugos skandalo 2015 – aisiais, sumažėjo kompanijos pelnas, pervežimai, smuko pardavimai.

Paskutinį kraują kėsinasi iščiulpti alkani rykliai. Įskaitant investuotoją Bilą Ackmaną, kuris tikisi sugrąžinti į kompaniją šiek tiek rimties ir atsakomybės. Tačiau JAV franšizių valdytojai pranašauja paskutines kompanijos dienas.

Iš dalies, „McDonald’s“ apyvartumas priklauso ir nuo organizacinės pertvarkos. Verkiant reikia naujos koncepcijos.

Verslas taps išmanesnis.
Verslas taps išmanesnis.

Persikraustymas, naujo darbo paieška – šios stresinės situacijos įvardinamos labiausiai įtampą keliančiomis patirtimis.

Panašius išgyvenimus patiria ir „McDonald’s“. Organizacijos restruktūrizacija, valdybos iškeldinimas iš priemesčio į Čikagos miesto centrą. Manoma, kad pokyčiai padės kompanijai išsikapanoti iš finansinės duobės.

Urbanizacija pertvarkys nekilnojamojo turto valdymo strategiją

Urbanizacija (manoma, kad 2030 – aisiais du trečdaliai pasaulio populiacijos gyvens miestuose), visuomenės senėjimas bei apsipirkinėjimas internete privers ne vieną prekybos ir pramogų centrą keisti koncepciją. Urbanizacijos procesas suintensyvėjo visame pasaulyje. Nuo 2011 – ųjų didėjantis gyventojų skaičius miestuose ir mažėjantis jų skaičius priemesčiuose privertė „išjudėti“ ir laisvalaikiui bei maitinimui skirtas erdves. Sparčiai plinta maisto automatų.

Urbanizacija pertvarkys nekilnojamojo turto valdymo strategiją.
Urbanizacija pertvarkys nekilnojamojo turto valdymo strategiją.

Žinoma, mažesnieji viešojo maitinimo tinklai neišnyks be pėdsako, jie dominuos ir ateityje. Keisis pats restoranų prototipas. Namų ūkių skaičius auga, tačiau juose įsikuria ne šeimos, o viengungiai. Jie linkę labiau išlaidauti nei vedusios poros. Restoranai taikysis prie vienišų lankytojų: keisis net dizainas – mažės pietų salės, plėsis baro zona ir pan.

Karūna atiteks kitam karaliui

Natūraliai užauginti vaisiai ir daržovės laimės kovą prieš dirbtiniu būdu augintus, genetiškai modifikuotus produktus.
Natūraliai užauginti vaisiai ir daržovės laimės kovą prieš dirbtiniu būdu augintus, genetiškai modifikuotus produktus.

Visi – žiniasklaida, vartotojai, investuotojai ieškos naujų galimybių. 2017 – aisiais naujai užgimusios sveiko maisto užkandinės įgaus nacionalinę ir pasaulinę reikšmę. „Sweetgreen“ (trijų jaunuolių įkurtas sveiko maisto restoranas) ir „Tender Greens“ (išsiskiriantis organiška virtuve: vietoje išaugintomis daržovėmis, be sintetinių, apdorotų chemiškai ir genetiškai modifikuotų ingredientų) sėkmė įrodo, kad žodžiai „šviežia“ ir „sveika“ reiškia pelną. Natūraliai užauginti vaisiai ir daržovės laimės kovą prieš dirbtiniu būdu augintus, genetiškai modifikuotus produktus, nublanks prekinės išvaizdos svarba. Racionalus atliekų paskirstymas, šiukšlių rūšiavimas, elektros energijos taupymas – banginiai ant kurių laikysis visos verslo šakos. Žaliasis judėjimas energingai skinasi kelią.

Nors visuomenė dar nepasiruošusi naudoti perdirbtą vandenį baimindamasi tokio vandens užterštumo, visgi prognozuojama, kad 2017 – aisiais tai taps dar viena pasauline aktualija: žmonės bus pratinami prie minties, jog perdirbtas vanduo tinkamas gerti.

Žvilgsnis į restoranų ateitį.perspectives.3ds nuotrauka
Žvilgsnis į restoranų ateitį.perspectives.3ds nuotrauka

Parengė Evelina JOTEIKAITĖ

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR IT
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataŠvietimasTrasaKarjera
Žmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"