TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Atsargiai - transriebalai!

2012 07 30 14:12
AFP/Scanpix nuotr.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas informuoja vartotojus, kad remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nuomone, daugėja mokslinių įrodymų, jog transriebalų, susidariusių iš dalies hidrinant aliejų, vartojimas neigiamai veikia daugelį kardiovaskulinės (širdies kraujagyslių) rizikos faktorių ir didina koronarinės širdies ligos riziką.

PSO Mitybos, fizinio aktyvumo ir sveikatos strategijoje, skirtoje dviem pagrindiniams neinfekcinių ligų rizikos faktoriams – mitybai ir fiziniam aktyvumui – pažymima, kad turėtų būti mažinamas iš riebalų gaunamas energijos kiekis, vietoje sočiųjų riebalų reikėtų vartoti nesočiuosius ir siekti eliminuoti iš mitybos transriebalus.

Kas yra transriebalai?

Transriebalai (transriebalų rūgštys) yra pavojingiausi maisto riebalai. Nedideli transriebalų kiekiai natūraliai aptinkami kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose. Vis dėlto kenksmingesni yra perdirbtuose maisto produktuose esantys dirbtiniai transriebalai. Dirbtiniai transriebalai susidaro cheminiu būdu iš dalies hidrinant augalinį aliejų.

Hidrinimo proceso metu augalinis aliejus paverčiamas pusiau kietais riebalais, naudojamais margarinuose ir komerciniam maisto ruošimui. Iš dalies hidrinti augaliniai riebalai arba transriebalai yra patrauklūs maisto pramonei, kadangi pasižymi ilga tinkamumo vartoti trukme, yra stabilūs gruzdinant maisto produktus, jų pusiau kieta konsistencija tinkama kepinių, saldumynų ir greitai paruošiamo maisto gamyboje.

Koks transriebalų neigiamas poveikis sveikatai?

• Transriebalų vartojimas gali sukelti reikšmingą žalą sveikatai ir neturi jokių naudingų savybių.

• Transriebalai didina žemo tankio lipidų (arba blogojo cholesterolio) ir mažina didelio tankio lipidų (arba gerojo cholesterolio) kiekį.

• Transriebalai daugiau nei bet kuri kita maistinė medžiaga didina koronarinės širdies ligos riziką.

• Transriebalai siejami su staigiomis mirtimis nuo širdies ligų ir padidinta diabeto rizika.

Kokiame maiste yra daugiausia transriebalų?

Daugiausia, kaip pabrėžia Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai,  dirbtinių transriebalų turintys maisto produktai yra šie: margarinas, kulinariniai riebalai, dauguma gruzdintų maisto produktų, dauguma greito maisto, krekeriai ir dauguma parduotuvėse pirktų keptų maisto produktų ir supakuotų užkandžių. Pavyzdžiui, daug transriebalų yra glazūruotose spurgose, spragėsiuose, gruzdintose bulvytėse, gruzdintoje džiūvėsėliuose apvoliotoje vištienoje.

Kaip sumažinti suvartojamą transriebalų kiekį?

• Valgyti kaip galima mažiau transriebalų. Rekomenduojama vidutiniškai per dieną suvartoti mažiau nei 2 gramus transriebalų.

• Pasirinkti „gerus“ riebalus (mononesočiuosius riebalus ir polinesočiuosius riebalus, kurių yra aliejuje, riešutuose, alyvuogėse, avokaduose, žuvyse ir jūros gėrybėse).

• Vengti gruzdinto maisto, nes jis dažniausiai turi transriebalų.

• Valgyti mažiau greito maisto.

• Skaityti maisto etiketes (kartais jose pateikiama informacija apie transriebalų kiekį).

• Valgyti vaisius, daržoves ir visų grūdo dalių turinčius maisto produktus.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas pažymi, kad remiantis naujausiomis mokslo žiniomis apie transriebalų poveikį sveikatai, Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad viešojo maitinimo įstaigos ir maisto gamintojai turėtų vengti naudoti maisto produktų gamyboje pramoniniu būdu susidarančių transriebalų.

Didesnė nauda sveikatai tikėtina pakeitus iš dalies hidrintą aliejų įprastu aliejumi.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"