TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Bobausiai jau kelia galvas

2012 04 14 8:17

Bundanti gamta Dzūkijos gyventojus džiugina pirmaisiais pavasariniais grybais - bobausiais. 

Šis pavasaris negaili įvairiausių gamtos pokštų - vieną dieną lepino saulės šiluma, kitą - žemę klojo snaigėmis. "Nors gamta ir krečia išdaigas, šiemet bobausiai Dzūkijos miškuose pasirodė savaite anksčiau nei praėjusį sezoną", - LŽ teigė patyrusi grybautoja iš Alytaus rajono Makniūnų kaimo Dalia Baranauskienė. Moteris pasakojo, kad pirmąjį galvą iš žemės iškišusį raukšlėtakepurį pastebėjo prieš kelias dienas vaikštinėdama Raitininkų seniūnijos miškuose. Dzūkė bobausio nepuolė plėšti, tik švelniai paglostė ir paliko ūgtelėti. Tai buvo ženklas, kad netrukus prasidės grybų sezonas.

Praėjusio ketvirtadienio popietę D.Baranauskienė vėl nuvažiavo į tą patį mišką. Tąkart ji į namus tuščiomis negrįžo. "Nors bobausiai dar nedideli, vakarienei jų tikrai užteks", - džiaugėsi pavasariniais grybais moteris. Anot D.Baranauskienės, šiemet bobausiai Raitininkų miškuose pirmiausia pasirodė naujai pasodintuose šiluose, smėliuke, šalia vagomis susodintų pušelių. Todėl tokiose vietose grybautojai turi būti labai atidūs, kad pastebėtų iš smėlio kyšančias bobausių galvutes ir neištryptų jaunučių pušelių.  

D.Baranauskienei, kaip ir daugeliui dzūkų, bobausių rinkimas nėra tikrasis grybavimas, kai voveraitės ir baravykai į miškus sutraukia tūkstančius grybautojų. "Tai daugiau atrakcija, malonumas pabūti miške ir atsikvėpti nuo kasdienių rūpesčių", - teigė dzūkė. Be to, dažną pavasarį rinkdama bobausius makniūniškė išgirsta pirmą kartą tais metais kukuojančią gegutę. Prieš keletą metų moteris su savimi teturėjo automobilio raktelius ir raiboji jai iškukavo naują automobilį.

Bobausiai - vieni iš tų grybų, kuriuos ne kiekviena šeimininkė ryžtasi įsileisti į savo virtuvę. Anot D.Baranauskienės, daugelis žmonių, nežinančių, kaip juos teisingai paruošti, atsisako skanių patiekalų. Dzūkė, pati mielai valganti bobausius, teigia dar nepamiršusi prieš daugelį metų jos kaime įvykusios tragedijos, kai visa šeima mirė apsinuodijusi netinkamai paruoštais bobausiais. Moters nuomone, kiekvienas grybautojas privalo laikytis auksinės taisyklės: "Jei nepažįsti grybo, nedėk jo ir į krepšį."  

Mikologai bobausius priskiria prie nuodingųjų grybų, nes juose esantis giromitrinas pavojingas sveikatai, bet tinkamai apdorojus šiuos grybus galima valgyti. Bobausius būtina 2-3 kartus po 15 minučių pavirti, perkošti, išplauti ir tik tada kepti arba virti pagal mėgstamą receptą.

"Varėnos rajono miškuose bobausiai taip pat pradėjo dygti, bet dar per maži, kad būtų galima juos rauti", - teigė marcinkoniškė Janina Janušauskienė. Ilgametę grybavimo patirtį turinti moteris neabejoja, kad po kelių dienų, vis labiau šylant orams, bobausiai jau bus tinkamo rinkti dydžio. J.Janušauskienė įsitikinusi, kad Varėnos miškuose bobausiai pirmiausia pasirodys kirtavietėse, kur daugiausia saulės. Anot moters, bobausių derlius turėtų būti neblogas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"