TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Bus ruošiami ir šakočių kepimo profesionalai

2014 03 28 13:50
Kristinos Kučinskaitės (LŽ) nuotrauka

Penktadienį Kauno oficialiai pradėjo veikti vienintelė Lietuvoje vieta, kur bus profesionaliai mokoma kepti lietuvių kulinarijos paveldu laikomus šakočius.

Iki šiol žinios apie tai buvo perteikiamos iš lūpų į lūpas arba išdėstomos internete viešinamuose receptuose. Dalyvauti šakočių kepime kviečia ir kai kurios kaimo turizmo sodybos.

„Tačiau profesionalų, be kitų gamybos žinių įgyjančių ir šias, niekas Lietuvoje neruošė“, - sakė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro profesijos mokytoja Kristina Krikštolaitienė.

Anot jos, atsiranda vis daugiau šakočių receptų, tačiau labiausiai vertinamas ir mėgiamas klasikinis, kuomet tešlai paruošti naudojimas margarinas, cukrus, išsijoti miltai, baltymai, tryniai, grietinėlė. Skystas ruošinys yra pilamas ant nuolat besisukančio, šilumos kaitinamo įrenginio. Tokiu būdu pirmiausia suformuojama šakočio bazė. Vėliau, kas 3-5 minutes yra papildomai pilama tešlos. Kiek, kaip dažnai ir kokios – priklauso nuo norimo gauti rezultato. Vienu metu galima kepti 2-6 skirtingo dydžio šakočius.

„Tik sužinojusieji, kokie ingridientai naudojami, ir pamačiusieji patį gamybos procesą supranta, kodėl šakočiai nėra pigūs“, - su šypsena sakė pašnekovė.

Jos tvirtinimu, be abejonės svarbiausias kepinio atributas – forma. Pavyzdžiui, tam, kad išgautų ilgesnius šakočio „ragus“, yra didinamas kepimo įrenginio greitis.

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre nuo šiol bus geresnės sąlygos mokytis kepti natūralaus raugo duoną. Iki šiol tai daryta naudojant elektrines krosnis. Tačiau penktadienį įstaigoje atidarius naują praktinio centrą ir įrengus malkomis kūrenamą krosnį nuo šiol studentų gaminamas kepinys kvepės daug gardžiau.

„Duonos šerdis – geras plikinys bei raugas. Jei šie dalykai bus netinkamai paruošti, skanios duonelės neiškepsi“, - sakė keturiasdešimt metų Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre dirbanti profesijos mokytoja Salomėja Česnulevičienė.

Šiandien įstaigoje buvo atidarytas ir dar vienas mokymų centras – Viešbučių ir restoranų.

Tai vieninteliai sektoriniai praktinio mokymo centrai Kauno regione, ruošiantys maisto produktų gamybos ir viešbučių, restoranų bei viešojo maitinimo sektoriaus specialistus.

Specialistai buvo rengiami ir iki šiol, tačiau dabar praktinio mokymo bazė iš esmės atnaujinta. Veikia mokomasis viešbutis, restoranas, vienu metu galintis priimti iki 50 žmonių, parduotuvė, kurioje parduodami mokyklos pagaminti mėsos, konditerijos gaminiai. Visur dirba patys mokiniai.

Mokymo centras glaudžiai bendradarbiauja su darbdaviais: įvairiomis mėsos perdirbimo įmonėmis, viešbučiais.

Naujai įkurtuose centruose mokysis ne tik profesinės mokyklos mokiniai. Čia taip pat bus galima vesti technologijų pamokas bendrojo ugdymo mokyklų mokiniams, kvalifikaciją kels technologijų mokytojai, bus rengiami technologijų konkursai ir šio dalyko egzaminai.

Lietuvoje steigiama per 40 sektorinių profesinio praktinio mokymo centrų, kurie aprūpinami moderniausia praktinio mokymo įranga. Centrai steigiami jau veikiančiose profesinėse mokyklose, jose įrengiant modernią praktinio mokymo bazę, su tokia įranga, kurią kol kas turi net ne visos verslo bendrovės. Šiuose centruose gali mokytis ir kitų mokyklų, taip pat ir aukštųjų, moksleiviai ir studentai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"