TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Česnakas gali smarkiai sumažinti plaučių vėžio tikimybę

2013 08 13 9:26
Reuters/Scanpix nuotrauka

Skiltelė česnako gali ne tik apginti nuo vampyrų, kaip rodoma siaubo filmuose, tačiau turi ir savybių, saugančių nuo kitokio blogio.  

Kinijos Jiangsu provincijos ligų kontrolės ir prevencijos centro mokslininkai nustatė, kad vartojant žalią česnaką galima apsisaugoti nuo plaučių vėžio ir kitų lėtinių sveikatos sutrikimų.

Mokslininkai mano, kad česnako nauda sietina su chemine medžiaga alicinu, kuris išlaisvinamas, šviežią česnaką sugrūdant ar supjaustant. Laikoma, kad alicinas ne tik sumažina uždegimą, bet ir sumažina žalą, kurią organizmo ląstelėms sukelia laisvieji radikalai.

Nuo 2003-jų septynerius metus trukęs tyrimas apėmė 1424 sirgusius plaučių vėžiu ir 4543 sveikus suaugusiuosius. Nustatyta, kad dažnas neapdoroto česnako vartojimas plaučių vėžio tikimybę tarp nerūkančiųjų sumažino 44 proc.

Tarp rūkančiųjų ši tikimybė buvo 30 proc. mažesnė, praneša FoxNews.com.

„Česnako apsauginis poveikis nuo vėžio buvo nustatytas tiek laboratoriniais tyrimais, tiek su gyvais organizmais, tačiau tik keli epidemiologiniai žmonių tyrimai siekė įvertinti šį ryšį“, pastebi tyrimo autoriai ir pabrėžia, kad reikia daugiau tyrimų.

Jų ataskaitą paskelbė JAV leidžiamas žurnalas „Cancer Prevention Research“.

Anksčiau Pietų Australijos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad česnakas gali trečdaliu sumažinti žarnyno vėžį, o kitais tyrimais nustatyta, kad česnakas gali slopinti peršalimą ir uždegimą.

Nors daug tyrimų pabrėžė vieną ar kitą žalio česnako naudą, tačiau dar neišsiaiškinta, ar tokių pat savybių tyri ir keptas ar kitaip apdorotas česnakas.

Alicinas yra viena stipriausią antimikrobinį poveikį turinčių gamtoje randamų medžiagų. Alicinas susidaro iš alijino, blogai vandenyje tirpstančio aliejinio skysčio, kuris česnakui ir suteikia jo ypatingą kvapą ir skonį.

Rekomenduojama alicino paros norma nėra nustatyta.

...

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"