TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Daugėja įrodymų, kad valgomą maistą „užuodžia“ ir širdis, kraujas, plaučiai

2013 04 08 14:26
Reuters/Scanpix nuotrauka

Kvapai gali turėti kur kas svarbesnį vaidmenį mūsų gyvenime, nei anksčiau manyta. Mokslininkai nustatė, kad širdies, kraujo, plaučių ir kitos kūno ląstelės turi uoslės receptorius, kaip ir nosis. Tai atveria galimybę kelti tokius klausimus, ar, pavyzdžiui, širdis „užuodžia“ šviežiai skrudintos kavos arba bandelės su cinamonu kvapą.

Tyrimas, apie kurį rašoma sciencedaily.com,  buvo pristatytas balandžio 7 dieną Naujajame Orleane vykusiame Amerikos chemikų draugijos 245-ajame nacionaliniame suvažiavime. Kaip pabrėžė tarptautinis maisto chemijos ir technologijos autoritetas dr. Peteris Schieberle‘as, anksčiau mokslininkai manė, kad uoslės receptorių monopolį turi nosis, todėl naujausias atradimas, kad uoslės receptorius gali turėti ir kraujo, širdies ar plaučių ląstelės, buvo didelė staigmena. Tačiau tokių įrodymų vis daugėja. Jei iš tikrųjų uoslės komponentų yra ir kitose kūno ląstelėse, mokslininkams vis dėlto dar neaišku, ar jie veikia tokiu pat principu, kaip ir nosies uoslės receptoriai.

Dr. P.Schieberle‘io vadovaujama tyrėjų grupė Miuncheno technikos universitete dirba vadinamosios sensomikos srityje, nukreiptoje suprasti, kaip būtent burna ir nosis  junta maisto produktų aromatą, skonį ir tekstūrą, ypač tokių komforto produktų kaip, pavyzdžiui, šokoladas ar skrudinta kava. Mokslininkai taip pat nori išsiaiškinti, kodėl maisto skonis ar kvapas žadina ar, atvirkščiai, mažina apetitą.

Justi skonį ir aromatą burna ir nosimi mums padeda, kaip aiškino dr. P.Schieberle‘is, receptoriai, sąveikaujantys su vadinamaisiais G baltymais ir perduodantys smegenims mūsų jutimus dėl maisto kokybės.  Su G baltymais sąveikaujančių receptorių tyrimai 2012 metais įvertinti Nobelio chemijos premija. Už uoslės receptorių tyrimus 2004 metais buvo paskirta ir Nobelio medicinos premija.

Žmogaus organizme yra apie tūkstantį receptorių ir apie 800 jų - su G baltymais saveikaujančių receptorių. Pusė su G baltymais sąveikaujančių receptorių fiksuoja ir perduoda informaciją apie kvapus ir tik 27 yra skonio receptoriai. Maisto pramonės srityje atlikta daugybė tyrimų, siekiant nustatyti maisto sudedamąsias dalis, tačiau maisto skonio suvokimas iki šiol dar mažai tyrinėtas.

Parengė Milda Kniežaitė

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"