TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Degalai iš morkų

2013 04 09 6:00
Standartinės morkos - maistui, o nestandartinės - biokurui. / Pasbobute.lt nuotrauka

Ispanijos ir Argentinos mokslininkai siūlo gaminti degalus iš morkų, kurias išbrokuoja prekybos centrai dėl jų nestandartinės formos.

Mokslininkai teigia, jog nieko nėra lengviau, kaip morkas perdirbti į biokurą. Juk vien Ispanijoje per metus dėl negražios formos išbrokuojama 20 proc. šių daržovių derliaus.

"Bioetanolio gamyba fermentuojant cukrų - labai paplitusi technologija. Tik iki šiol niekas nemėgino tam naudoti morkas", - rašo Ispanijos laikraštis "Voz De Galicia". Leidinyje aiškinama, kad gamybos procesas labai paprastas. Pakanka morkas susmulkinti, paskui panaudoti hidrolizę cukrui atskirti ir, pridėjus mielių, jau galima pradėti "etilo fermentaciją". Na, o galutinis produktas - etanolis - išvalomas destiliavimo būdu.

Šio proceso šalutiniam produktui - morkų išspaudoms - taip pat nesunku rasti pritaikymą. Jas galima sušerti galvijams kaip pašarus arba panaudoti kaip žaliavą karotinui, kuris plačiai vartojamas maisto ir vaistų pramonėje, gaminti.     

"Voz de Galicia", LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"