TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Grybų sezoną pailgino žaliuokės

2011 11 13 10:40

Ne itin gausiai šįmet dygę grybai dzūkus džiugina dabar užsitęsusiu grybavimo sezonu. Šiltas ruduo atgaiva žmonėms tapo ne tik dėl mažesnių sąskaitų už būstų šildymą. Pietų Lietuvos gyventojai nepraleidžia progos papildomai užsidirbti rinkdami ir parduodami vertingus rudeninius grybus.

Didžiųjų miestų turguose žaliuokės gal ir ne kiekvieną dieną parduodamos, tačiau važiuojant Dzūkijos keliais nuo Valkininkų geležinkelio stoties Vilniaus link arba nuo Merkinės Druskininkų link šių šviežių grybų vis dar galima nusipirkti.

Pasipylė pilkosios

Grybautoja iš Marcinkonių Janina Janušauskienė už kiek daugiau nei litro talpos kibirėlį šviežių žalsvų žaliuokių prašo 12 litų. Tą patį kiekį pilkųjų žaliuokių moteris parduoda kiek pigiau - už 10 litų. "Pilkųjų miške yra daugiau, todėl už jas prašau mažesnės kainos. Tačiau jos tikrai nėra mažiau vertingos", - taip patyrusi grybautoja aiškina kainų skirtumo priežastis.

Anot J.Janušauskienės, prieš porą savaičių, kai trumpai nulijo, daugiau buvo žalsvųjų. Ne vieną dešimtmetį grybaujanti dzūkė tvirtina, kad pernai žaliuokės augo ištisais ploteliais. Šiais metais jų yra, bet dėl drėgmės stygiaus jos tarsi baravykai auga po vieną. Per dvi tris valandas moteris dažniausiai prisirenka kibirą, kartais du kibirus vertingų rudeninių grybų.

Po lapais slepiasi ir voveraitės

Grybautoja taip pat patikino, kad iki šiol randa ir vasaros grybų - voveraičių, nors jau lapkričio vidurys. Po lapais pasislėpusių geltonųjų voveraičių J.Janušauskienė dar randa beržynuose. Esą pasitaiko aptikti ir vieną kitą šilbaravykį.

Litras voveraičių pakelėje kainuoja 15 litų, 0,9 litro talpos stiklainiukas - 13 litų. Moteris džiaugiasi, kad pirkėjų netrūksta. Ką tik surinktas miško gėrybes žmonės perka noriai, tačiau pasitaiko pirkėjų, abejojančių tokiu metų laiku augančių grybų vertingumu. Kai kas bijo pirkti vėlyvo rudens grybų, nes baiminasi, kad jie gali būti nuodingi.

Vėlyvi grybai - taip pat vertingi

"Jei grybai neapšalę, nereikia bijoti jų valgyti", - LŽ patikino Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyr. specialistas Selemonas Paltanavičius. Anot žinomo gamtininko, žaliuokės - labai vertingi grybai, savo kokybe mažai nusileidžiantys baravykams. Jos ne tik labai skanios, bet ir gražios, tad gali būti naudojamos patiekalams papuošti.

Vis dėlto mažiau patyrę grybautojai pilkąsias žaliuokes gali supainioti ir su nuodingų medžiagų turinčiais grybais. S.Paltanavičius kategoriškai pataria: "Nedėk į krepšį grybo, kurio nepažįsti."

Gamtininko nestebina gerokai užsitęsęs grybavimo sezonas. Jo nuomone, tai - jokia anomalija. Esą žaliuokės galėtų dygti ir gruodžio viduryje, jei leistų gamtos sąlygos.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"