TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Gulbės liko nesurašytos

2012 07 18 4:01
Tradicinis karalienės gulbių surašymas Temzėje. /AFP/Scanpix nuotrauka 

Merkiantis lietus pirmą kartą per 800 metų sutrukdė suskaičiuoti karalienės gulbes Temzėje.

Pastaruosius du mėnesius Anglijoje beveik ištisai lyja. Daugelyje vietovių Temzės vandenys labai pakilę ir sraunūs. Tai sukliudė šimtmečių ceremonijai, per kurią skaičiuojamos gulbės ir tradiciškai dalyvauja moksleiviai.

Oficialus karalienės gulbių prižiūrėtojas Davidas Barberis sako, kad tai - precedento neturintis atvejis. Gulbių skaičiavimo ceremonija dabar galės būti atlikta tik kitąmet, o šiemet karalienės gulbės liks nesurašytos. Ornitologai dėl to apgailestauja.

Tauriųjų paukščių, kurie yra Britanijos monarcho nuosavybė, surašymas vykdomas nuo XII amžiaus. Nors dabar tai gali atrodyti kaip senovės atgyvena, paukščių registracija padeda stebėti jų populiaciją ir supažindinti vaikus su gamta bei ekologija.

Turistus traukia egzotiškas spalvingas reginys - puošnios valtys, kuriomis plaukia raudonais kamzolais apsirengę karalienės surašinėtojai. 2009 metais gulbių surašyme dalyvavo ir pati Elžbieta II - pirma monarchė per visą istoriją. Taip ji norėjo pabrėžti savo rūpestį gamtosaugos reikalais.

Palyginti neseniai gulbės buvo labai mėgstamos vaišės ant Europos aristokratijos stalo. Iš čia ir kilo angliška tradicija jas surašyti, kad monarchai niekada jų nepritrūktų. Tačiau gulbių mėsa iš tiesų neskani - ją sunku kramtyti, ji atsiduoda žuvimi ir dumblais. Viename XIV amžiaus prancūzų traktate rekomenduojama patiekti gulbieną su aštriu geltonu pipiriniu padažu, į kurį įmaišyta imbiero, gvazdikėlių ir šafrano.

Kita vertus, kepta gulbė nepaprastai papuošdavo karališką stalą. Viduramžių virėjai išrado daugybę labai efektingų būdų patiekti paukštį. Prancūzų kulinarai savo knygose patarė per ypatingas iškilmes paauksuoti gulbės galvą, o sparnus padengti sidabro lapeliais, paukštį papuošti didiko, kurio garbei vyksta puota, herbais.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"