TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Juodasis šokoladas vidudienio glebumui įveikti

2015 05 23 6:00
Šokoladas stimuliuoja ir aktyvina smegenis ypatingu būdu. wtexas.com nuotrauka

Elektroencefalografiniai tyrimai rodo, kad šokoladas gali sustiprinti smegenų gebėjimą sutelkti dėmesį ir turi didelės įtakos kraujospūdžiui. Istoriškai šokoladas pripažintas kaip vazodilatatorius - praplečia kraujagysles ir ilgainiui mažina kraujospūdį, tačiau kartu jis yra ir galingas stimuliatorius.

"The New York Times" aprašo mokslinį tyrimą, kuriuo siekta išsiaiškinti, ar žmonės, suvalgę juodojo šokolado, greitai patiria stimuliuojamą poveikį.

Larry Stevensas kiekvieną popietę mėgaujasi daug kakavos turinčiu šokoladu, nes, viena vertus, išmoko vertinti nesaldinto juodojo šokolado skonį, kita vertus, tyrimai rodo, kad juodasis šokoladas mažina kraujo spaudimą. Naujas tyrimas taip pat atskleidė, kad juodasis šokoladas padeda sutelkti dėmesį, o tai ypač svarbu, kai užklumpa vidudienio tingumas.

"Šokoladas iš tiesų stimuliuoja ir aktyvina smegenis ypatingu būdu, - sakė Šiaurės Arizonos universiteto (NAU) psichologijos profesorius L. Stevensas. - Jis gali pagerinti smegenų gebėjimą sutelkti dėmesį ir turi įtakos kraujospūdžiui."

Žurnale "NeuroRegulation" paskelbtas tyrimas, remiamas bendrovės "Hershey", yra pirmasis bandymas atskleisti greitą šokolado poveikį dėmesio sutelktumui, taip pat pirmą kartą šokolado poveikis buvo tiriamas naudojant elektroencefalografiją, arba EEG technologiją. Elektroencefalografiniais tyrimais užfiksuoti smegenų vaizdai, kai atliekamos pažinimo užduotys, ir išmatuotas smegenų aktyvumas.

Prof. L. Stevensas su kolegomis iš NAU Psichologijos mokslų departamento atliko elektroencefalografinius tyrimus 122 asmenims nuo 18 iki 25 metų. Mokslininkai ištyrė elektroencefalogramas ir kraujospūdį jiems suvalgius 60 proc. kakavos turinčio šokolado ir palygino su penkių kontrolinių sąlygų duomenimis.

Michelle Montopoli, NAU absolventė ir studentė tuo metu, kai tyrimas buvo vykdomas, vadovavo EEG etapui, apėmusiam ir produktų kiekio nustatymą, atsižvelgiant į tiriamųjų svorį, bei pakuotę, kad nebūtų žinoma, koks konkrečiai produktas valgomas. NAU psichologijos profesorius Konstanco Smithas padėjo atlikti fiziologinius tyrimus.

Tyrimo dalyvių, kurie valgė 60 proc. kakavos turinčio šokolado, rezultatai parodė, kad smegenys iš karto tapo budresnės ir atidesnės. Kraujo spaudimas taip pat padidėjo per trumpą laiką.

"Daugelis mūsų popietėmis tampame šiek tiek suglebę ir negalime sutelkti dėmesio. Ypač studentams tai svarbu, todėl daug kakavos turinčio šokolado plytelė padėtų", - sakė prof. L. Stevensas. Jis taip pat pridūrė, kad nuolat vartoti daug cukraus ir pieno turinčio šokolado būtų negerai. Pageidaujamas poveikis - suvalgius daug kakavos turinčio šokolado.

Įdomiausi rezultatai gauti iš kontrolinės grupės, kai 60 proc. kakavos turintis šokoladas buvo papildytas L-teaninu, amino rūgštimi, aptinkama žaliojoje arbatoje ir veikiančia atpalaiduojančiai. Šio derinio dar nėra rinkoje, bet jis labai sudomino "Hershey" bendrovę ir tyrėjus.

"L-teaninas yra tikrai įspūdingas produktas, mažinantis kraujospūdį ir sukeliantis labai ramias ir taikias vadinamąsias alfa bangas smegenyse, - sakė prof. L. Stevensas. - Svarstėme taip: jei šokoladas padidina kraujo spaudimą, o L-teaninas sumažina, galbūt L-teaninas neutralizuotų trumpalaikį hipertenzinį šokolado poveikį."

Mokslininkai nustatė, kad tyrimo dalyvių, kurie valgė daug kakavos turinčio šokolado su L-teaninu, kraujospūdis staiga sumažėjo. "Tai puiku. Galimas širdžiai sveikas šokoladas, turintis daug kakavos ir L-teanino. Jis mažintų kraujo spaudimą ir padėtų sutelkti dėmesį", - sakė prof. L. Stevensas. Mokslininkas tikisi, kad gauti rezultatai paskatins gamintojus remti tolesnius tyrimus ir, atsižvelgus į naudą sveikatai, kurti daug kakavos turinčio šokolado su L-teaninu produktus.

"Žmonės dažnai nevalgo šokolado, nes mano, kad taip jiems sveika", - sakė prof. L. Stevensas ir pridūrė, kad yra galimybė milijonams hipertenzija sergančių žmonių kiekvieną popietę suvalgyti plytelę širdžiai sveiko šokolado - jų kraujospūdis sumažėtų, taptų normalus, ir patys pasijustų žvalesni, atidesni.

Parengė MILDA KNIEŽAITĖ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"