TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Ką valgai ir kas esi

2013 04 02 12:45
Reuters/Scanpix nuotrauka

Kartais tiesiog negali atsispirti mažyčiam šokoladinio torto gabalėliui. Net aktyviausi sveikos mitybos propaguotojai kartkartėmis pajunta potraukį beverčiam maistui. Tačiau, kaip parodė naujausi tyrimai, net ir nedidelis piktnaudžiavimas gali lemti reikšmingus genų raiškos pokyčius, kurie neigiamai paveiktų sveikatą.

Žurnale „Cell“ paskelbtuose dviejuose Masačusetso universiteto molekulinės biologijos profesorės  A.J. Marian Walhout straipsniuose rašoma, kaip medžiagų apykaita ir fiziologija yra glaudžiai susijusios su konkrečia dieta.

Per eksperimentus su genetiniams tyrimams dažnai naudojamomis kirmėlėmis C.elegans A.J.M. Walhout  su kolegomis nustatė, kad skirtinga dieta lemia genų raiškos skirtumus, susijusius su svarbiausiais fiziologiniais pokyčiais. Mokslininkai yra įsitikinę, kad C.elegans tyrimai padės atskleisti sudėtingus ryšius tarp žmonių mitybos, genų raiškos, fiziologijos ir ligų. Jau atliktų tyrimų duomenys leidžia iškelti viliojančią galimybę, kad įvairios dietos nėra "sveikos" arba "nesveikos", bet atitinkamas tam tikrų maisto produktų kiekis gali būti optimalus skirtingomis sąlygomis ir lemti įvairius fiziologinius rezultatus. Todėl, pasak  A.J.M. Walhout, net mažas „sveiko“ maisto kiekis, priešingai nei nesveikas maistas, gali lemti teigiamus genų raiškos pokyčius, kurie turės didelį fiziologinį poveikį.

Per eksperimentus su kirmėlėmis C.elegans mokslininkai atskleidė, kad funkcionuoja platus medžiagų apykaitos ir genetinio reguliavimo tinklas, galintis integruoti vidinius ląstelių mitybos poreikius ir derinti juos su išorinės aplinkos galimybėmis.

Šie duomenys turėtų padėti rasti atsakymus, kaip išlaikyti medžiagų apykaitos pusiausvyrą ir žmogaus organizme. Pasak A.J.M. Walhout, galimas dalykas, kad C.elegans genetinis reguliavimo tinklas leis palyginti, kaip tam tikras mitybos režimas gali būti naudojamas gydant medžiagų apykaitos ligas. Pradėję nuo eksperimentų su kirmėlėmis ir fundamentinių mitybos klausimų, mokslininkai eina kur kas konkretesnių klausimų link – kurie būtent mitybos komponentai gali paveikti genų raišką bei fiziologinius ypatumus ir galiausiai sukelti ligas žmogaus organizme.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"