TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Kaip valgyti uogas?

2012 07 19 15:29
wethechange.com nuotr.

Uogos, kaip ir vaisiai, sveikos mitybos piramidėje užima vieną iš pagrindinių raciono dalių. Specialistai uogų rekomenduoja suvalgyti iki 2 stiklinių per dieną. Kaip teisingai jas vartoti? 

Uogų pasirinkimas ir vartojimas

Geros kokybės uogos tokios, kurios yra sausos, geros formos (tvirtos), joms būdingos spalvos. Pernokusios uogos gali būti per minkštos, vandeningos, raukšlėtos. Neprinokusios uogos būna žalios arba geltonos spalvos (išskyrus geltonuosius serbentus), rūgštaus skonio, todėl perkant geriausia tokių uogų nesirinkti, nes tai ženklas, kad jos neatitinka kokybės reikalavimų.

Rekomenduojama uogas po pirkimo suvalgyti per pirmą savaitę, o avietes ir gervuoges per 2-3 dienas nuo jų nuskynimo. Jei atsitiko taip, kad nupirkote nelabai šviežias uogas - suvalgykite jas per pirmąsias 24 valandas. Nupirktas uogas iš karto patikrinkite, ar jos nesupelijusios, perrinkite, plaukite tik prieš vartojimą.

Norint, kad uogos kuo ilgiau išliktų šviežios, jas reikėtų laikyti vėsioje vietoje. Pagal Lietuvos Respublikos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2001 m. rugpjūčio 7 d. įsakymo Nr. 334 „Dėl šviežių vaisių, uogų, daržovių, grybų optimalių laikymo (sandėliavimo) sąlygų patvirtinimo“ nuostatas optimali uogų laikymo temperatūra turi būti nuo -1 iki +1 °C, spanguolėms nuo 2 iki 5 °C, santykinė drėgmė 90 – 95 %.

Uogos, augdamos daržuose, miškuose, soduose gali būti paveiktos įvairiausių veiksnių, užterštos patogeniniais mikroorganizmais iš vandens, dirvos ar netgi pačių gyvūnų ar paukščių. Tokie mikroorganizmai kaip Bacillus, Clostridium, Listeria monocytogenes gali „ateiti“ iš dirvos.

Parazitai, rotavirusai, hepatitas A, bakterijos Salmonella, E. coli ir kiti mikroorganizmai, kurie nuotekų pagalba patenka į dirvą, taip pat turi didelę įtaką uogų užterštumui. Todėl uogas plauti privalu. Plovimui geriausia naudoti geriamąjį, tekantį vandenį.

Uogų užšaldymas

Uogos – vasaros gėrybės, tačiau jomis galima mėgautis ištisus metus. Šaldytas uogas galime pirkti prekybos centruose, šaldyti savo namuose, nepamirštant jas suvalgyti per 12 mėnesių.

Užšaldžius,  išsaugoma greitai gendančių uogų maistinė vertė ir kokybė, efektyviai slopinamas mikroorganizmų, cheminių ir biocheminių procesų, deguonies, šilumos ir šviesos poveikis.

Kad uogos maksimaliai išsaugotų savo natūralią biocheminę sudėtį bei juslines savybes (spalvą, kvapą, skonį), užšaldyti reikia greitai, per keletą minučių, ilgiausiai per 20–30 min. Svarbu, kad užšaldomos uogos būtų geros kokybės.

Maistinė vertė

 

Baltymai (g)

Anglia-

vandeniai (g)

Mineralinės medžiagos

(g)

Vitam

A

(μg)

Vitam

E

(mg)

Folio

rūgštis

(μg)

Vitam

C

(mg)

kcal

Avietės

1,2

12,8

0,5

19

0,48

5

24,3

38

Braškės

0,9

9,7

0,5

9

0,17

18

66,6

41

Bruknės

0,6

12,1

0,3

42

1,6

3

12,6

43

Gervuogės

1,4

12,1

0,5

30

3,1

34

18,9

42

Juodieji serbentai

1,2

17,2

0,8

19

1

12

166,2

52

Mėlynės

0,7

11,5

0,4

18

3,15

11

16,6

44

Raudonieji serbentai

1,1

12,8

0,6

7

0,16

12

34,5

38

Spanguolės

0,4

9,9

0,2

10

1,6

2

10,4

43

Trešnės

0,9

14,4

0,5

35

0,13

5

10,1

60

Vynuogės

0,7

17,6

0,5

6

0,4

4

16,7

69

Vyšnios

1

12,2

0,6

44

0,13

8

5,8

51

 

Baltymai (g)

Anglia-

vandeniai (g)

Mineralinės medžiagos

(g)

Vitam

A

(μg)

Vitam

E

(mg)

Folio

rūgštis

(μg)

Vitam

C

(mg)

kcal

Avietės

1,2

12,8

0,5

19

0,48

5

24,3

38

Braškės

0,9

9,7

0,5

9

0,17

18

66,6

41

Bruknės

0,6

12,1

0,3

42

1,6

3

12,6

43

Gervuogės

1,4

12,1

0,5

30

3,1

34

18,9

42

Juodieji serbentai

1,2

17,2

0,8

19

1

12

166,2

52

Mėlynės

0,7

11,5

0,4

18

3,15

11

16,6

44

Raudonieji serbentai

1,1

12,8

0,6

7

0,16

12

34,5

38

Spanguolės

0,4

9,9

0,2

10

1,6

2

10,4

43

Trešnės

0,9

14,4

0,5

35

0,13

5

10,1

60

Vynuogės

0,7

17,6

0,5

6

0,4

4

16,7

69

Vyšnios

1

12,2

0,6

44

0,13

8

5,8

51

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informacija

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"