TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Kuriant 325 tūkst. dolerių vertės mėsainį

2013 05 14 13:19
AFP/Scanpix nuotrauka

Mėsainis, pagamintas iš laboratorijoje užaugintų  jautienos raumens  gabaliukų yra skirtas, kaip rašo „The New York Times“,  parodyti pasauliui, taip pat ir galimiems  mokslinių tyrimų fondams, kad vadinamoji mėsa in vitro, arba dirbtinė mėsa, yra realybė. 

Penkių uncijų ( beveik 144 gramų) mėsainis tikrai nėra kulinarijos delikatesas ir niekam neapsuks galvos, tačiau gali pakeisti požiūrį. To ir tikisi Mastrichto universiteto Nyderlanduose mokslininkas dr. Markas Postas.

„Pagrįskime koncepciją ir pakeiskime diskusijos pobūdį nuo „taip niekada nebus“ iki „parodysime, kad taip gali būti, tačiau mums reikia finansavimo, kad galėtume dirbti toliau“, - dar pernai kalbėjo tyrėjas. Laboratorijoje skaidraus plastiko induose su rausvu skysčiu auginama milijardai ląstelių, paimtų skerdykloje iš karvės sprando raumens.

Idėja sukurti laboratorijoje mėsą iš tikrų gyvūnų audinių, o ne pakaitalo, pagaminto iš sojų ar kitų baltymų šaltinių, gyvuoja jau dešimtmečius. Jai pritarti argumentų yra daug nuo gyvūnų gerovės iki aplinkosaugos. Pavyzdžiui, 2011 metais žurnale „Environmental Science and Technology“ paskelbtas tyrimas parodė, kad plataus masto dirbtinės mėsos gamyba galima gerokai sumažinti vandens, žemės ir energijos šaltinių naudojimą bei metano ir kitų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, palyginti su tradiciniais galvijų ar kitų gyvūnų auginimo ir skerdimo būdais. Šie aplinkosaugos argumentai, pasak advokatų, tik stiprėja, nes mėsos paklausa pasaulio mastu didėja augant vidurinei gyventojų klasei Kinijoje ir kitose valstybėse.

Tačiau auginti mėsą laboratorijoje labai sunku ir velniškai brangu. Kaip niekas kitas tai gerai žino dr. M.Postas, pakartotinai atidėjęs pernai lapkritį numatytą mėsainio pristatymą. Jo mėsainis sudarytas iš maždaug 20 tūkst. plonyčių raumens juostelių, kurias užauginti kainavo 250 tūkst. eurų arba 325 tūkst. dolerių. Dr. M.Postas neoficialiai jau atliko mėsainio skonio tyrimus ir patikino, kad jis yra gana skanus net be jokių riebalų. Londono renginyje mėsainis bus pagardintas tik druska ir pipirais.

"Tai dar ankstyvos stadijos technologija, - sakė Kardifo universiteto Velse, Jungtinėje Karalystėje, mokslininkas dr. Neilas Stephensas . - Dar daugybę dalykų reikia išmokti. "

Kyla klausimų ir dėl saugumo, nors dr. M.Postas ir kiti tyrėjai tikina, kad laboratorijoje užauginta mėsa turėtų būti tokia pat saugi kaip tradicinė ar net saugesnė ir gal net sveikesnė. Taip pat neaišku, ar gali sudominti vartotojus naujasis produktas, menkai panašus į storą ir sultingą kepsnį.

"Viskas dar labai nauja, - pabrėžė dr. N.Stephensas. - Žmonės pirmiausiai turi įveikti abejones ar tai mėsa, ar ne."

Parengė Milda Kniežaitė

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"