TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Lapkričio mėnesį lenda baravykai

2012 11 09 6:37
Baravykas - visų grybų pulkaunykas./LŽ archyvo nuotrauka

Prastas šių metų grybų sezonas nestokoja staigmenų - grybautojus džiugina vėlyvam rudeniui nebūdingi grybai. 

Dzūkę iš Marcinkonių kaimo Janiną Jaušauskienę, daugiau kaip dvidešimt metų pragyvenančią iš uždarbio miško gėrybėmis ir regėjusią labai derlingų ir visai prastų grybavimo sezonų, grybus rinkusią viduržiemį ir ankstų pavasarį, nustebino šio rudens pokštai. Savaitės viduryje marcinkoniškė iš vienos jai žinomų grybingų vietų grįžo nešina baravykais. Anot moters, per visą gyvenimą jai neteko beveik lapkričio vidury rasti šviežutėlių, sveikutėlių baravykų. "Žalioje samanoje iš karto radau net du", - džiaugėsi ji. Grybautoja prisiminė, kad pernai toje pačioje vietoje paskutinius sezono baravykus ji rovė rugsėjo pradžioje. Nutirpus pirmajam šiemečiam sniegui J.Janušauskienė vis rasdavo po vieną kitą baravyką, bet grybai būdavo apšalę, sukiužę - jau netinkami valgyti. Šios savaitės radinys visai kitoks - ir gražus, ir tinkamas pasmaguriauti.

Kasdien miškan užsukančiai moteriai gamta negaili ir daugiau staigmenų - ji į krepšį deda nedidukes rudmėses, žaliuokes. Tiesa, žaliuokių derlius toks prastas, kad ir kelios jų pakelia ūpą. Žvilgsnį užburia gaivi, žalsva spalva, o ir pats grybas gardaus skonio.

Dzūkijos miškuose vis dar galima rasti voveraičių, ryškia geltona spalva žybsinčių rudeniškame miške. Kitų grybų derlius šį sezoną apibūdinamas kaip prastas, o štai voveraičių derlių patyrę grybautojai vadina vidutinišku. Esą jų buvo visą vasarą, nors ir negausiai.

Gamtininko Selemono Paltanavičiaus nuomone, visa baravykų dygimo paslaptis gana paprasta - nebuvo stipraus šaltuko. Anot gamtininko, vasaros pradžioje ar net pabaigoje pradėjusi formuotis grybiena, susidarius tinkamoms sąlygoms, davė malonų rezultatą - baravykus. Specialistas pataria, kad net ir tokiu vėlyvu metu išaugusius grybus galima drąsiai valgyti. Tačiau apšalusių į krepšį ar juo labiau į puodą, keptuvę dėti negalima. Apšalę grybai nuodingi, tad ir mėgavimasis rudeniško miško gėrybėmis gali baigtis liūdnai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"