TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Laukinė morka atstoja kilogramą pirktinių

2010 10 29 0:00
Laukinės morkos žiedynas rudenį. Dar nevėlu prisikasti šaknų.
G.Vaivilavičiaus nuotrauka

"Žmonija yra išsiaiškinusi tik 5 proc. Žemėje augančių augalų naudingąsias savybes", - nustebino gamtininkas Giedrius Vaivilavičius.

Atrodo, savaime suprantama, kad kiekviena kultūrinė daržovė turi laukinį giminaitį. Tačiau kai Kauno marių regioninio parko vyriausiasis biologas G.Vaivilavičius ėmė pasakoti apie Lietuvoje augančią laukinę morką, sukėlė nuostabą. "Taip, auga, beveik kiekvienoje pievoje galite rasti. Lapeliai ir žiedynai, dabar jau sudžiūvę, panašūs į daržo morkų. Dar nevėlu jų prisikasti, - sakė jis. - Nors laukinės morkos balta šaknis smulki, tačiau maistingumu gali atsverti kilogramą pirktinių. Panašiai kaip, pavyzdžiui, viena skurdžiame šlaite prisirpusi žemuogė atstoja keliolika braškių. Apskritai skirtumas tarp laukinio augalo ir kultūrinio yra labai didelis. Šiltnamiuose auginamos daržovės prikaupia tik daug masės, bet ne maistinių medžiagų. Gamtos dėsnis - kuo skurdžiau augalas auga, tuo jo maistinės savybės geresnės. Besikankindamas augalėlis pradeda sintetinti cukrų, o jį paskleidęs aplink savo šaknis pritraukia įvairius grybus, bakterijas, kurios augalui duoda daug maisto medžiagų, reikalingų gyventi nepalankiomis sąlygomis."

Ne veltui žolininkai, savo vaistais siekiantys efekto, žoliauti eina į pievas ir miškus. Darže prisėtos vaistažolės jau ne tokios vaistingos. "Pavyzdžiui, jei iš kiaulpienių norite tik šiaip salotų, rinkite ten, kur jos vešlios, o jei vaistams - kur skurdžiai auga pavienės. Tokios beveik gali prilygti ženšeniui, - sakė G.Vaivilavičius. - Girdėjau, prieskoninius augalus, norint, kad jie kvepėtų, Vokietijos daržininkai sėja tiesiog ant akmenų. Radę vos trupinėlį žemės augalėliai kankinasi, tačiau užauga nuostabiai kvapnūs. Tokių prieskonių mažiau reikia."

Apskritai Lietuvoje gana daug valgomų laukinių augalų. "Be to, jei jis valgomas, turi ir gydomųjų savybių, - sakė gamtininkas. - Pavyzdžiui, paežerėse ir pas mus augantį plačialapį švendrą rudomis burbuolėmis Šiaurės Amerikos indėnai nuo seno žinojo ne tik kaip maistą, bet ir kaip panacėją nuo visų ligų. Jo šakniastiebiai, kaip ir bulvės, sukaupia daug įvairių cukrų, krakmolo. Badmečiu tai gelbėdavo. Iš sudžiovintų šaknų pasigaminus miltų jų neatskirsi nuo kvietinių."

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"