TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Lietuva skaičiuoja lūšis

2013 02 02 8:22
Lūšis - tarsi katinas, vaikštantis sau vienas. /PA/Scanpix nuotrauka

Biržų, Krekenavos, Anykščių regioninių parkų, Viešvilės rezervato ir Žemaitijos nacionalinio parko miškuose šiuo metu intensyviai skaičiuojamos lūšys.

Anykščių regioninio parko vyriausioji biologė Dovilė Barčkutė sako, kad suskaičiuoti lūšis Lietuvą įpareigojo Europos Sąjunga. Šie žvėrys Europoje sparčiai nyksta, todėl ir sulaukė dėmesio, o Lietuvoje jų randama daugiau nei tikėtasi.

Lūšys skaičiuojamos pagal paliktus pėdsakus. Tiesa, juose nematyti nagų įspaudų, kaip ir kačių pėdsakuose. Anykščių regioninio parko vyriausioji ekologė, remdamasi lūšių pėdsakų skaičiavimo metodika, teigė jau kelis kartus apėjusi Šimonių girios plotą. Ši "ekspedicija" buvo vaisinga - pavyko rasti lūšių pėdsakų. D.Barčkutė ketina "iššukuoti" ir Taujėnų-Užulėnio miškus, nes Anykščių regioniniam parkui patikėta lūšių keliais pereiti šešis kartus: trys maršrutai nubrėžti Šimonių girioje ir tiek pat Taujėnų-Užulėnio miškuose.

Kaip reikalauja lūšių skaičiavimo metodika, nurodytais maršrutais reikia eiti vos iškritus sniegui, nes tada galima pamatyti ir suskaičiuoti naujausius pėdsakus. Jie rodo, kad paprastai lūšies patelė vaikšto su vienu arba dviem jaunikliais. Patinas su šeima nebūna, nes mėgsta klaidžioti vienas.

Anykštėnė biologė po apsnigtus miškus taip pat vaikštinėja viena. Kadangi paprastai būna "apsiginklavusi" navigaciniais prietaisais, pasiklysti nebijo, o lūšių baiminasi dar mažiau nei miško tankumos. "Pamatyti šį žvėrį - didžiulis džiaugsmas, nes jis kaip įmanydamas sprunka nuo žmonių", - sakė D.Barčkutė, pati turėjusi progą išvysti galbūt medžiotojų išbaidytos nubėgančios lūšies pasturgalį.

Lūšį biologė vadina tikrų tikriausiu pasakų katinu, kuris vaikšto vienas. Tai nėra labai stiprūs gyvūnai, tačiau už šunis stipresni. Lūšys minta pelėmis, kiškiais, kartais pasigauna paliegusią stirną.

Šie į Lietuvos raudonąją knygą įrašyti žvėrys ėmė nykti pradėjus naikinti miškus, nes yra įpratę gyventi dideliuose jų masyvuose. Kadangi ES valstybėse didelių miškų beveik neliko, sumažėjo ir lūšių. Lietuvoje taip pat priskaičiuojama vos apie 50 šių gražių žvėrių. Tikslesni duomenys paaiškės žiemos pabaigoje, kai bus baigti registruoti jų pėdsakai. Kuo ilgiau neištirps sniegas, tuo ilgiau bus galima skaičiuoti lūšis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"