TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Mokslininkai atskleidė stebinantį mikrobų pasaulį sūrio žievėje

2014 08 04 6:00
thekitchenskinny.com nuotrauka

Gero sūrio žievėje klesti ištisa mikrobų bendruomenė. Viename grame - mažame trupinėlyje - yra 10 mlrd. mikrobų ląstelių. Bakterijų ir grybų mišinys prisideda prie gero sūrio skonio. Nors žmonės jau tūkstančius metų gamina sūrius, mažai žinoma apie šiuos organizmus, kaip jie sąveikauja, rašo "The New York Times".

Benjaminas Wolfe'as ir Rachelė Dutton nori pakeisti tokią situaciją. Į Harvardo universiteto laboratoriją mokslininkai neseniai atsigabeno 137 sūrius iš 10 šalių, kad ištirtų genetiškai. Tyrimų rezultatai aprašyti straipsnyje, liepos 17 dieną paskelbtame žurnale "Cell". Pateiktos ir kelios staigmenos. Pavyzdžiui, sūriuose, pagamintuose toli nuo jūros aptikta bakterijų, panašių į tas, kurios paprastai veisiasi jūros aplinkoje.

"Žmonės suprato, kaip derinti visus šiuos įdomius dalykus, kad pagamintų skirtingų rūšių sūrius, tačiau mes iš tikrųjų nesuprantame, kas vyksta mikrobų lygiu", - sakė Jonathanas Eisenas, mikrobų įvairovės tyrėjas iš Kalifornijos universiteto Devise. Su atliktais tyrimais nesusijęs J. Eisenas pabrėžė, kad šios pastangos iki šiol yra nuosekliausios siekiant apibūdinti sūrių mikrobų bendruomenes ir pirmosios - atkuriant jas toliau tirti laboratorijoje.

Kaip sakė B. Wolfe'as, sūriuose gausu įvairių mikrobų, tačiau jų įvairovė savita. Mokslininkai nustatė, kad vyrauja, panašu, 10 rūšių grybai ir 14 rūšių bakterijos. Kai kurios iš jų gerai žinomos. Pavyzdžiui, Penicillium genties grybai, tarp jų ir P. roqueforti , užauginantys mėlynus pelėsius mėlynajam pelėsiniam sūriui, ar P. camemberti, suformuojantys baltą pelėsinę kamambero žievelę. Kitos aptiktos bakterijos buvo netikėtos, pavyzdžiui, vandenynų gyventojos Pseudoalteromonas ir Vibrio.

B. Wolfe'as spėja, kad šios bakterijos į sūrius pateko su jūros druska, naudojama sūrių gaminimo procese."Visi sūriai įvairiais būdais sūdyti, - sakė jis. - Vandenyne šios bakterijos gyvena ant chitino turtingų krabų ir kitų jūrinių bestuburių kriauklių. Sūriuose grybai suteikia alternatyvų chitino šaltinį: jo yra grybų ląstelių sienelėse. Manome, kad sūrių gamintojai galėjo sukurti šioms bakterijoms patinkančią aplinką: tokią pat vėsią ir drėgną kaip vandenyne."

Apskritai kalbant, įvairių rūšių sūriuose buvo nustatytos mikrobų bendruomenės, kuriose vyrauja įvairūs mikrobai. Pavyzdžiui, sūrių, turinčių vadinamojo žydinčio pelėsio žievelę, taip pat ir minkštų kreminių sūrių su balta pelėsine žievele (kaip brie) mikrobai skiriasi nuo natūralią žievę turinčių sūrių, paliktų ramiai bręsti (pavyzdžiui, tradicinių čederių). Maždaug tarpinis būtų mikrobų mišinys ant plautos žievės sūrių, stipraus kvapo oranžinių ir rožinių sūrių paviršiaus, plaunamo sūrymu brandinimo metu.

Tačiau geografinis aspektas, atrodo, nėra svarbus. B. Wolfe'as ir R. Dutton nerado jokių įrodymų, kad skirtingose ​​vietose veisiasi unikalios mikrobų populiacijos, lemiančios ir sūrių specifines savybes. Kur kas svarbiau būtų mikrobinė aplinka, ypač esamas drėgmės kiekis.

Kitas mokslininkų žingsnis - mikrobų bendruomenių tyrimas laboratorijoje: sūris in vitro. Kaip juokavo B. Wolfe'as, sūris petri lėkštelėje gali nekaip skambėti, tačiau kvepia nuostabiai. Mokslininkai jau atkūrė kai kurias naujas mikrobų bendrijas, aptiktas ant laboratorinio sūrio paviršiaus, ir tiria, kaip jos keičiasi dėl sūrio amžiaus. Anot J. Eiseno, tai labiausiai jaudinanti darbo dalis. Per pastaruosius 10 metų stiprėjo suvokimas, kad mikrobų bendruomenės turi didelį poveikį viskam - nuo žmonių sveikatos iki žemės ūkio derliaus ar vandenyno maisto grandinės. Nors pažanga genų sekvenavimo srityje atvėrė galimybes ištirti daug atskirų mikrobų, kur kas sunkiau buvo suprasti, kaip jie sąveikauja tarpusavyje ir su savo aplinka. Atidžiai stebimų eksperimentų reikia demistifikuoti mus supantį mikrobų pasaulį ir sūris in vitro teikia vilčių.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"