TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Pusė pasaulyje pagaminamo maisto keliauja į šiukšlynus

2013 01 10 16:18
Reuters/Scanpix nuotrauka

Didžiosios Britanijos techninės inžinerijos institutas The Institution of Mechanical Engineers (IMechE) 2013 m. sausio 10d. pranešime paskelbė, kad 30-50% maisto, pagaminamo pasaulinėje rinkoje, taip ir nepatenka į vartotojų lėkštes. Tai prilygsta 1-2 milijardams tonų maisto produktų, kurie kiekvieną dieną atsiduria atliekų sąvartynuose vietoj to, kad būtų suvartojami.

Instituto mokslininkai ir tyrėjai šokiruojančius „Global food - Waste not, want not“  tyrimo rezultatus aiškina kaip pasekmę griežtai maisto produktų pardavimo tvarkaraščio kontrolei, mat kai kurie produktai, atsidūrę parduotuvių lentynose, ten galėtų išbūti kur kas ilgiau, nei nurodoma tiekėjų ir prekybininkų sutartyse. Kitos svarbios priežastys, kaip spėjama darančios didelę įtaką tokiems tyrimo rezultatams, būtų vakarų kultūrose ypač populiarios akcijos „pirk vieną, antrą gauk dovanų“ bei nuolatinis nepriekaištingos estetinės išvaizdos maisto produktų poreikis. Galiausiai įvardijamos ir tokios pasaulinės problemos, kaip netinkamai išplėtota infrastruktūra, prastos atsargų saugojimo sąlygos, patirties trūkumas žemdirbystės, inžinerijos srityse.

Pasaulinė Jungtinių Tautų Organizacija (JTO) prognozuoja, kad šio amžiaus pabaigoje gyventojų skaičius gali išaugti iki 3 bilijonų, kuriems taip pat reikės maisto, gyvenamojo ploto, kad išgyventų. Tokiu atveju neišvengiamai išaugtų ne tik maisto poreikis, bet ir žemės, vandens, energijos, skirtos išauginti įvairiems maisto produktams. JTO kartu su IMechE kiekvieną žemės gyventoją kviečia imtis veiksmų mažinant maisto produktų švaistymą ir taip prisidėti prie globalinės situacijos gerinimo.

Vien Didžiojoje Britanijoje apie 30% daržovių derliaus nerealizuojama prekyboje dėl jų išvaizdos neatitikimo mažmeninių prekybos įmonių keliamiems reikalavimams. Europoje bei Jungtinėse Amerikos Valstijose iki pusė nuperkamų maisto produktų išmetami pačių vartotojų. Tiek prekybos įmonių, tiek ir pačių vartotojų elgsena sparčiai didina išmetamų maisto atliekų kiekį visame pasaulyje.

Tam, kad ateityje būtų sumažintas maisto produktų išmetimas, šalių vyriausybės, aplinkosaugos organizacijos ir kitos kompetentingos agentūros turėtų veikti išvien, kad pakeistų žmonių maisto eikvojimo įpročius ir mąstyseną. Kita vertus, šios organizacijos turėtų kontroliuoti žemdirbių, maisto gamintojų, prekybininkų ir, aišku, vartotojų veiksmus, siekiant taupyti ir mylėti tai, ką motina gamta mums suteikia.

"The Guardian" informacija

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"