TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Riebalus šokolade gali pakeisti vaisių sultys

2013 04 09 9:17
AFP/Scanpix nuotrauka

Vaisių sultys gali tapti nauja šokolado sudedamąja dalimi, skelbia chemijos profesorius Stefan Bon ir jo kolegos iš Warwick‘o universiteto (Didžioji Britanija). Mokslininkai savo tyrimo rezultatus pristatė balandžio 7-tą dieną Naujajame Orleane vykusiame Amerikos chemikų bendruomenės suvažiavime, o taip pat ir leidinyje Journal of Materials Chemistry. 

Mokslininkų iš Didžiosios Britanijos tikslas – padaryti vieną populiariausių saldumynų pasaulyje kuo mažiau kenksmingą sveikatai. Profesorius Stefan Bon ir jo kolegos teigia atradę būdą praturtinti šokolado sudėtį vaisių sultimis ir, tokiu būdu, pakeisti bent pusę šokolade paprastai esančių riebalų.

Plačiai paplitusi nuomonė, jog juodasis šokoladas saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Visgi, jame yra ir nemažai žmogaus organizmui nebūtinų riebalų. Tad mokslininkų grupė nusprendė sukurti technologiją, leisiančią sumažinti riebalų kiekį neprarandant švelnios šokolado tekstūros. Jie praneša atradę būdą šokolado gamybos metu jo sudėtį praturtinti sulčių arba kitokių skysčių „mikro-burbuliukais“, leidžiančiais išlaikyti ko gero vieną svarbiausių šokolado savybių: švelnų tirpimą valgančiojo burnoje. Mokslininkai atliko tyrimus dalį riebalų, naudojamų gaminant juodą, pienišką ir baltą šokoladus, pakeisdami obuolių, apelsinų ir spanguolių sultimis.

Visgi, siekis į šokolado sudėtį įtraukti vaisių sultis gali sulaukti puristų pasipiktinimo. 2007 metais JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) pateikė siūlymą, sukėlusį daugybę diskusijų bei ginčų: buvo siūloma šokolado gamintojams leisti kakavos sviestą keisti augaliniais riebalais, kurių cheminės ir fizinės savybės labai panašios kakavos sviestui.

Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"