TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Smaližiai be saldumo receptorių

2014 08 23 6:00
Kolibrio širdutė per sekundę kartais suplaka net po 20 kartų. Reuters/Scanpix nuotrauka

Gėlių nektaro mėgėjai kolibriai yra didžiausi smaližiai paukščių pasaulyje. Tačiau jie neturėtų tokie būti, nes, kaip ir kiti sparnuočiai, neturi skonio receptorių, kuriais jaučiamas saldumas.

Mokslininkams jau seniai ramybės nedavė kolibrių maitinimosi ypatumai. Kodėl paukščiai, neturintys už saldumo pojūtį atsakingų skonio receptorių, taip mėgsta nektarą? Naujausiame mokslo populiarinimo žurnalo „Science“ numeryje skelbiami tyrimo duomenys atskleidžia, kad vykstant evoliucijai kolibrių skonio receptoriai, atsakingi už aštraus skonio pojūtį, pamažu prisitaikė jausti saldumą.

Kol kas nėra iki galo ištirta, kodėl paukščiai neturi šių receptorių. Tolimi sparnuočių protėviai yra mėsėdžiai dinozaurai. Kai kurie mokslininkai mano, kad jų mityboje pritrūkus saldėsių šiems skirti skonio receptoriai tiesiog tapo nebereikalingi ir išnyko.

Kolibrių gyvenimas nėra lengvas. Jų organizmo būsena nuolatos svyruoja tarp cukraus pertekliaus ir bado. Paukštukų (kai kurie jų neką didesni už kamanę) medžiagų apykaita ypač greita, o širdutė kartais plaka net po 20 kartų per sekundę. Kad išgyventų, kolibriams kasdien maisto reikia gauti daugiau, nei patys sveria.

Paukšteliai kartais sulesa vieną kitą vabzdį, tačiau labiausiai mėgsta gėlių nektarą. Tokiu potraukiu saldumynams kolibriai išsiskiria iš visų kitų paukščių. Jie dažniausiai gyvena Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Kolibrių galima aptikti ir Andų kalnų viršukalnėse, ir atogrąžų miškuose. Suskaičiuota, kad egzistuoja apie 300 šių paukščių rūšių.

livescience.com, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"