TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS

Sraigių sezoną stabdo gamta

2012 05 02 6:00

Į kraštą plūstelėję sausi orai nepatinka sraigėms, šie moliuskai pasislėpė nuo saulės ir sraigiautojų, nors Aplinkos ministerija šįmet paankstino jų rinkimo sezoną.

Užsieniečių dėl ypatingo skonio, o lietuvių dėl galimybės neblogai užsidirbti vertinamas sraiges leista rinkti nuo jų vegetacijos pradžios iki birželio vidurio. Iki šiol sraigiauti ir supirkti sraiges, neatsižvelgiant į gamtos sąlygas, buvo leidžiama nuo gegužės 1-osios. Tik šiais metais Aplinkos ministerija pakeitė sraigių rinkimo bei supirkimo laiką ir leido tai daryti savaite anksčiau. Tačiau valdininkų užmojį pristabdė staiga užplūdęs tvankus ir sausas oras. Už kilogramą sraigių supirkėjai šįmet moka po du litus.

Per dieną - nuo 50 kg

"Sraigėms, skirtingai nuo kitų gamtos gėrybių, nederlingų metų nebūna", - LŽ teigė dešimt metų sraiges superkanti alytiškė Gema Bernatavičienė.

Anot dzūkės, ir anksčiau pasitaikydavo metų, kai sraiges supirkti tekdavo tik nuo gegužės 8-9 dienos. Tačiau pakrapnojęs net ir menkiausias lietus moliuskus labai greitai išviliodavo į pamiškes ir griovius.

Nelabai skubėdamas vienas sraigiautojas per dieną gali pririnkti apie 50 kg sraigių, o patyręs rinkėjas, žinantis sraigingas vietas, po lietaus ir kol dar neužaugusi didelė žolė, gali jų pririnkti dvigubai daugiau. Supirkėjo iš Kauno Rolando Miliausko užfiksuotas sraigiavimo rekordas - pusė tonos moliuskų, per dieną surinktų vienos šeimos.

Supirkėjų teigimu, neteisinga manyti, kad sraigiavimas - vaikų, pensininkų ir asocialių asmenų užsiėmimas. "Anksčiau gal taip ir buvo, tačiau pastaraisiais metais sraiges rinkti nesibodi ir inteligentiški žmonės", - tvirtino R.Miliauskas.

Mes renkame, o valgo prancūzai

Druskininkuose įsikūrusios bendrovės "Hesona" rinkodaros direktorius Richardas Barkas neabejoja, kad sraigių supirkimo tvarkos pakeitimai neabejotinai duos naudos ir gamtai, ir rinkėjams. Paprastai žmonės, norėdami kuo daugiau surinkti ir parduoti sraigių, jas rinkti pradėdavo prieš kelias dienas iki supirkimo. Tačiau toks skubėjimas laukto uždarbio neatnešdavo, nes netinkamai laikomi moliuskai žūdavo ir juos paprasčiausiai tekdavo išmesti.

Sraigės dažniausiai renkamos į tinklinius ryšulius, kuriuose laikomos daržovės. Polietileniniai krepšiai ir uždari indai - sraigėms pražūtis, o rinkėjams - tik veltui sugaištas laikas, nes superkami tik gyvi moliuskai.

Beveik visas Lietuvos pamiškėse ir grioviuose surinktas vynuogines sraiges perdirbėjai eksportuoja į užsienį. Labiausiai sraiges mėgstantys gurmanai prancūzai patys šių moliuskų nerenka, nors Prancūzijos laukuose jų šliaužioja pakankamai. Anot R.Barko, kalėdinio stalo be sraigių prancūzai neįsivaizduoja taip pat, kaip lietuviai - be kepsnio.

Populiarina sraigieną

Grūto parko sovietinių skulptūrų muziejus po atviru dangumi - viena iš nedaugelio krašte vietų, kur kavinėje bet kuriuo metų laiku galima pasmaguriauti sraigių užkepėlės, pagardintos lietuviškam gomuriui maloniais prieskoniais.

R.Miliauskas įsitikinęs, kad mums mėgautis sraigėmis trukdo fantazija - žvelgdami į pagamintą patiekalą tebematome šliaužiantį moliuską. "Geriausiems krašto restoranams siūlome sraigių mėsos kartu su jos gaminimo receptais. Taip populiariname neįprastą maistą", - teigė R. Miliauskas. Supirkėjo nuomone, sraigių mėsa ir sveikesnė, ir pigesnė už kiaulieną, tereikia nugalėti psichologinį barjerą ir prie jos priprasti.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
MOKSLAS IR ŠVIETIMAS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"