TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
NAMŲ PASAULIS

Džiaugsmas ir vargas su ketaus keptuvėmis

2015 11 26 6:00
Ketaus keptuvėje mėsa, daržovės ar net pica iškeps geriau, tačiau į keptuvę nerekomenduojama dėti daug rūgščių turinčių maisto produktų. cookandlove.pl nuotrauka

Ketaus keptuvę daug kas visai pagrįstai laiko ne tik ilgiausiai naudojamu, bet ir puikiai geram namų virėjui tinkančiu virtuvės reikmeniu. Tiesa, ji turi ne tik privalumų, bet ir trūkumų – tik ketaus gaminiams būdingų savybių, kurias reikia perprasti.

Ketaus keptuvė labai universalus virtuvės įrankis. Be to, naudojama tinkamai ji ne tik nesideformuoja, bet ir nesilupa, nesibraižo. Tokios keptuvės kietos it vinys. Ne veltui sendaikčių turguose dar ir dabar pasitaiko prieš daugiau nei pusę amžiaus pagamintų ketaus keptuvių, kurias galima naudoti iki šiol.

Kaitrą laiko nepalyginamai

Daugelį ketaus keptuvių, kaip rekomenduoja gamintojai, pirmiausia reikia „apšildyti“. Bent dešimt minučių keptuvę reikia palaikyti virš vidutinės liepsnos ar ant karštesnės kaitlentės. Taip pat galite keptuvę, suvynioję į nesintetinės medžiagos rankšluostį, pašauti į karštą orkaitę 20–30 minučių. Gerai įkaitinus keptuvę, maistas joje iškeps ne tik tolygiau, bet ir nekibs prie paviršiaus.

Tiesa, nemaža dalis ketaus indų šiandien į parduotuves atkeliauja iškart paruošti naudojimui.

Vienas iš populiarių mitų – ketaus keptuvės kaista labai tolygiai. Deja, tai netiesa. Kalbant fizikos terminais, ketaus keptuvės šilumos laidumas net triskart mažesnis nei aliumininių gaminių. Jei ketaus keptuvę kaitinate ant dujinės viryklės, pirmosiomis minutėmis smarkiai įkais tik pats keptuvės centras, kurį iš apačios laižo liepsna. Tačiau šonai liks tokie vėsūs, jog pridėję galėsite laikyti pirštą. Tačiau gerai įkaitinta ketaus keptuvė karštį laiko puikiai ir atvės negreitai.

Dar šiek tiek apie fiziką: šiluminis ketaus keptuvės spinduliavimas siekia iki 0,64 balo, o pavyzdžiui, nerūdijančio plieno keptuvės – 0,07 balo. Praktiškai tai reiškia, jog jei kepate maistą nerūdijančio plieno keptuvėje, galite drąsiai virš jo laikyti ranką. Visa kaitra susikoncentruoja į keptuvės paviršių, kuris liečiasi su maistu. Tuo metu ketaus keptuvė į viršų kaitina kur kas labiau. Dėl šios priežasties ketaus keptuvė yra pati tinkamiausia bulvėms (skirtumas tikrai bus juntamas) ar kitoms daržovėms, storesniems mėsos griežinėliams, didkepsniui tolygiai kepti ir skrudinti

Reikėtų žinoti, jog į ketaus keptuvėse ruošiamus patiekalus nerekomenduojama dėti daug rūgščių turinčių maisto produktų – pomidorų padažo, acto. Taip pat tokiose keptuvėse maisto nereikėtų laikyti ilgiau nei kelias valandas, nebent jums patiks po ilgesnio laikymo atsiradęs metalo prieskonis.

Tinkamai patepti

Viršutinis (apsauginis) keptuvės sluoksnis yra dengtas polimerizuota alyva. Ją pakartotinai tepant ir kaitinant gamykloje, alyvos sluoksnis susiriša su metalu chemiškai, todėl tampa kur kas atsparesnis įbrėžimams nei, pavyzdžiui, teflonas, kurį galima palyginti su priklijuota prie paviršiaus lipnia juostele. Vis dėlto norint išvengti rūdžių ir dangos sugadinimo, ketaus keptuvės nerekomenduojama ilgesnį laiką laikyti pamerktos vandenyje. Taip pat, naudojant kasdien, bent kas keletą mėnesių ją reikėtų apdoroti iš naujo.

Apdorojama taip: keptuvė švariai išplaunama ir nusausinama. Tuomet patepama pigiausiu daržovių ar rapsų aliejumi ir dugnu į viršų valandai pašaunama į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po apačia reikėtų patiesti aliuminio folijos, kad per visą apverstos keptuvės paviršių žemyn tekantis aliejus neužterštų orkaitės. Po procedūros keptuvę galima palikti orkaitėje atvėsti.

Kitas paprastesnis variantas – išplauti keptuvę ir ją nešluostytą dėti ant ugnies ar karštos kaitlentės. Vandeniui išgaravus, pilti į keptuvę pusę arbatinio šaukštelio aliejaus ir ištrinti ją popieriniu rankšluosčiu. Keptuvę reikia kaitinti tol, kol ji pradeda rūkti. Tada dar kartą patrinti stipriai jos paviršių ir leisti visiškai atvėsti. Volio! Tiek to vargo dėl galimybės gaminti maistą su šiuo nepaimainomu virtuvės meistrų įrankiu.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
NAMŲ PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"